Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Játék

Hatred

A legmagasabb korbesorolást kapta a Hatred

Csak felnőtteknek ajánlják a Destructice Creations már most is botrányhős alkotását.

2015.01.21. 16:20 | szerző: GeryG | kategória: Játék

Még messze a megjelenés, mégis millióknál verte ki a biztosítékot a független Destructive Creations játéka, a Hatred. Abban ugyanis egy (vélhetően) elmebeteg fickó bőrkabátját ölthetjük magunkra, hogy kivonulva az utcára halomra lőjünk mindenkit, aki szembe jön. A játék alaposan megosztotta a videojátékos társadalmat, az egyik tábor szerint ilyet nem lenne szabad készíteni, be kellene tiltani és a fejlesztőket meg kellene vizsgáltatni. A másik tábor viszont teljesen ártalmatlannak tartja a játékot, de legalábbis arra igyekeznek rávilágítani, hogy a felesleges indulatunkat és energiáinkat még mindig jobb, ha azon keresztül vezetjük le, mint a való életben. A korbesoroló bizottságnak (ESRB) ebben az esetben nagyon egyszerű dolga volt, nem sokat kellett mérlegelniük a játék kapcsán: azonnal AO, vagyis kizárólag felnőtteknek plecsnit kapott.
"Jobban örültünk volna tizennyolcas besorolásnak, mivel a csak felnőtteknek besorolás miatt később gondok lehetnek a konzolokon, másfelől ti, a rajongók lehet, hogy csalódtatok volna. Kíváncsi vagyok, a PEGI miként reagál majd ránk." - olvasható az egyik fejlesztő véleménye a játék fórumában.
Hogy a fejlesztők végül hajlandóak lesznek-e bizonyos dolgokat kivágni a játékból az alacsonyabb besorolás érdekében, egyelőre kérdéses. Az elmúlt években egyébként több ilyen helyzet is előfordult, elég csak a Manhunt 2-őt, a Fahrenheitet és a GTA: San Andreast feleleveníteni. ■

Az olvasás mellett szívesen írnál is híreket?
» Jelentkezz hozzánk hírszerkesztőnek! «

Hatred
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Hatred

hozzászólások (54)

thri77
thri77 2015.01.24. 19:16
Tudom, másképp látom a dolgot.
A szólásszabadságot azért hoztam fel, mert emlegették itt többen is a játék létjogosultsága kapcsán, nem azért mert kisebbség ellen irányulna a játék.

Sok (főleg sandbox) játék át tud csapni erőszakosba, ha az ember nem rendeltetésszerűen játssza. Vagy ilyen -olyan modok letöltése után.

A dobozon meg hiába van ott, ha a gyerek online el tudja érni egy bankkártyával, vagy szimplán lewarezolja.

Igen, nagyon sokat lehetne beszélni, de én úgy látom kisebbségben vagyok a véleményemmel, úgyhogy nem akarom erőltetni és nem is nagyon akarok senkit meggyőzni. Csupán furcsállom egy kicsit, hogy miért akar bárki is egy ilyen játékkal játszani, de nem vagyunk egyformák.
DervisHUN
DervisHUN 2015.01.24. 20:00
Félre ne érts én se akarok vele játszani, de attól még mást érdekelhet.

Azért hoztam fel a kisebbség témát, mert te azt mondtad, hogy az hogy egy játékban az a cél, hogy embereket gyilkoljunk halomra, az szerinted túl brutális ahhoz, hogy ezt ki lehessen adni. És a franciaországi eset is téged igazol mert ott is szerinted szólásszabadság miatt alakult így a helyzet. De a 2 eset sok mindenben eltér. Ez a játék kiket bánt meg? Ettől legrosszabb esetben egy kattant ember jobban bekattan, vagy egy kattant lenyugszik mert itt is kiéli magát. Ott a túl kapás abban jelent meg, hogy nem arról írt amiről akart, hanem ezen felül olyanokat állítottak róluk amivel, megalázták őket ( egy kisebb csoportot). Ha nem lett volna ennyire erős a karikatúra bántó jellege, akkor elnézték volna. Vagy ha az egész emberi fajt karikatúrázták volna, akkor abból baj lett volna?

Ha a gyerek ilyen hülyeséget csinál arról nem a kiadó tehet hanem a szülő. Ez nem számít itt.

Attól még hogy elkészül a játék pár ország úgy is cenzúrázni fogja akik ezt túl brutálisnak ítélik. Ha pedig mindenhol, akkor neked lesz igazad és nem fog megjelenni.
thri77
thri77 2015.01.24. 22:03
Nemitelek el en senkit aki jatszani akar vele, csak nem ertem. :)

Nem ugy gondoltam a parhuzamot ahogy gondolod. Csak mint jelenseget, hogy miert nem erdemes a hatarokat feszegetni. Ennek a jateknak nincs komkret celpontja akit sert, pusztan ertelmetlen celtalan brutalitasnak tunik. Az lesz majd akit sert, aki esetleg ennek hatasara szenved el majd valami serelmet egy elmeroggyant altal. Kozvetlenul persze nem vonhato felelossegre a keszito ilyenkor, de megis. Mas jatekoknal ki lehet magyarazni, hogy nem arrol szol, de itt nem. A Charlie Hebdonal az volt a gond higy bunkok voltak. Persze nem erdemeltek halalt, mint ahogy ennek a keszitoit se kene megbuntetni, pusztan elerni hogy atgondoljak mit okozhatnak egy ilyen stuffal.

A szulo sokmimdenert lehet felelos, de mindent nem lehet atharitani.
SolidSnakeGH
SolidSnakeGH 2015.01.24. 23:38
Éppen megy a Shutter Island a TV-ben, erről az ominózus jelenetről egyből ez a topic ugrott be.
RAI*DEN
RAI*DEN 2015.01.25. 01:57
Én amúgy a mondandómmal a játékosok igénytelenségére akartam célozni. A céltalan mészárlás és művészeti értékektől mentes GTA5-öt sokan előbbre helyezik, mint más, valóban értékesebb játékokat. Röviden ennyi.
ajánlott olvasnivaló