Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Játék

Detroit: Become Human

Gyermekvédők támadják a Sonyt a Detroit: Become Human miatt

Több brit szervezet is bírálta a játék Paris Games Weeken bemutatott előzetesét, amelyben egy kislányt halálra ver az apja.

2017.12.04. 13:37 | szerző: GeryG | kategória: Játék

A Detroit: Become Human az egyik legígéretesebb, legtöbbek által várt PlayStation 4-exkluzív játék. A Quantic Dream mindig is az innovatív megoldásairól és nagyon erős történetmeséléséről volt ismert, és e téren David Cage – a stúdió feje és a játékok rendezője – sosem kötött kompromisszumot. Ebből következtetve, valamint az eddig látott videók alapján a Detroit sem tér majd le a Fahrenheit, a Heavy Rain és a Beyond: Two Souls által évek alatt kitaposott ösvényről. A játék fő témái közé tartozik majd a diszkrimináció és a rasszizmus is.

A Detroit: Become Human nagyon erős trailert kapott az október végén megrendezett Paris Games Week alkalmából. Ebben Kara – az egyik főszereplő android – szemén keresztül láthatjuk egy család életét: egy idegroncs apát és az anyját elveszített kislányt. Kara azért került a családhoz, hogy a háztartást vezesse, és a férfi nagyon keményen, szinte tárgyként bánik vele. Ám egy este még inkább elszabadul a pokol, miután a férfi büntetésként az övével veri meg a kislányt, aki bele is hal sérüléseibe. Ez az egyik lehetséges út a játék e fejezetében, ám a játékosok dönthetnek úgy, hogy alakítanak rajta és megvédik Karával a kislányt. A Detroit várhatóan ilyen morális döntéshelyzetek sorozatáról fog szólni.

Nos, a kétségkívül nagyon erős, és megrázó trailer kiverte a biztosítékot több brit szerezetnél is. Többek közt a brit parlament kultúráért, médiáért és sportért felelős bizottságának elnöke, Damian Collins is szót emelt ellene: „Nagyon rossz, hogy a családon belüli erőszaknak helye lehet egy játékban, függetlenül attól, hogy mit akarnak elérni vele. A családon belüli erőszak nem játék, ez viszont egyszerűen elbagatellizálja.”

Collinshoz csatlakozott a brit lelkisegély-szolgálat, a Childline alapítója, Esther Rantzen is: „Nem akarjuk, hogy bárki is azt higgye, egy gyermek övvel való halálra verése a szórakoztatás része lehet. Ezt nem szabad elbagatellizálni vagy játékká tenni. Megkerestem a Sony Interactive Entertainmentet, hogy gondolják át és vonják vissza a játékot, de legalább azt a jelenetet töröljék, ahol egy virtuális gyermek életveszélynek van kitéve. Ha nem teszik, igazi gyerekek láthatják kárát.”

Természetesen a dologról a játék megálmodójának, David Cage-nek is van véleménye, aki azzal védekezett, hogy egy olyan történetet szeretne elmesélni, ami érdekes és megdöbbentő a játékosok számára. Sosem dicsőítené az erőszakot, ellenben olyasmit szeretne alkotni, ami megérinti az embereket. Emellett kiemelte, hogy szeretné elérni, hogy a játékokra is ugyanúgy gondoljanak, ahogy egy filmre vagy könyvre. Így pedig helye lehet benne a családon belüli erőszaknak is.

A hírek szerint a Sony egyelőre nem tervez lépéseket az ügyben. ■

Detroit: Become Human
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Detroit: Become Human

hozzászólások (10)

davkar9
davkar9 2017.12.04. 15:01
Tényleg sok lesz már ezekből a túlreagálós idiótákból. A leírás alapján valami durvára számítottam. Felismerhetetlen, gyermekformájú fasírt, vértócsa, ilyesmi. Ehelyett egy teljesen visszafogott és érzelmes jelenet fogadott, aminél valószínűleg "bakker, gyorsan visszatöltök" jut eszébe a legtöbb játékosnak. DC is egyértelműen a gyerek=szimpatizálsz trópot (heló ME3!:-D) használja és nem megbotránkoztatni akar. Pont ezek miatt szerintem ez a végkifejlet főleg 'alternatív útvonal' végigjátszásokban bukkan csak fel, a többség beavatkozna időben és valamelyik jó befejezést kapná.
Breaker
Breaker 2017.12.04. 15:33
Aha. Akkor ezekszerint az összes itt található filmet vissza kéne vonni, merthogy a szórakoztatást szolgálják ugyebár...

http://www.imdb.com/list/ls031464739/

Komolyam mondom ezzel az álszentséggel legalább olyan aljasok mint aki gyerekeket molesztálnak.
Vagy a másik lehetőség, hogy agyhalottak a témához. Nem is kéne hírt adni ezeknek a kukorékolásáról.
HFEFE88
HFEFE88 2017.12.04. 20:17
Őszintén szólva aki olyan környezetben nevelkedett, amelyben apuka és anyuka hajlamosak voltak a túlkapásokra és alaposan elverték rendszeresen a gyereket (akármilyen okból is), az ha később gyereket vállal és nem képes felülírni ezt a látott/megélt viselkedést egy játéktól függetlenül is elveri majd a gyerekét. Baromság, hogy ez majd meghozza a kedvét mindenkinek a gyerekveréshez! Akinek normális családi és szociális háttere van az képes látni a különbséget a játék és a valóság közt. Nemegy hasonló filmet/játékot láttam már mégsem püfölöm a gyereket. Ez már megint tényleg valami feltűnési viszketegséges "majd én bekerülök a törikönyvekbe a nagy megváltó tetteimmel" marhaság...
Aryx
Aryx 2017.12.04. 21:06
Egyrészről mindig bebizonyosodik, hogy a jogvédőnél károsabb emberfajta nem létezik a Földön. Éppen azoknak ártanak a legtöbbet, akiknek a védelmére elvileg felesküdtek. FélOff, de számomra ez van olyan abszurd, mint a majomszelfi-per. "Slater helyzete 2015-ben fordult még rosszabbra, amikor a PETA radikális állatvédő szervezet beperelte őt az egyik majom nevében, mert jogot akar formálni a majom által készített fotóra. (...) A per annyira megviselte anyagilag a fotóst, hogy kénytelen volt feladni szakmáját, és más megélhetés után nézni." Magyarul itt a fotós személyében egyszer próbált meg érdemben is tenni valaki az indonéz makákók megmentéséért, mire válaszul egy félőrültekből álló szekta anyagilag ellehetlenítette.

Itt megint ugyanezt a forgatókönyvet látom. Adott egy trailer, ami akkor is, most is megmozgatott bennem valamit. Számomra kellően elgondolkodtató és szép. Ez a játék - ami legyen inkább "játék", minek után szeretett jogvédőink nem tudnak különbséget tenni a Mario, a "horogkeresztes játék" (Wolf) és e között - szóval ez a "játék" épp erről akarna szólni, nem szimplán szórakoztatni akar, hanem mélyebben is elgondolkodtatni a játékost. Ezt még a hülye és a békemenetes is belátja. De még ha ennyire ki is akarunk ragadni egy dramaturgiai elemet a saját kontextusából, ez a trailer már önmagában többet tett a családon belüli erőszak ellen, mint az ilyen barmok valaha is fognak. Ha lenne kismillió pénzem és időm játékra, csak a Quantic Dream "játékai" miatt lenne PS4-em, amúgy nem érdekelne. A világnak egyszerűen szüksége van ilyen munkákra.

...a gondolkodó embereknek mikor lesznek jogaik?
puddin
puddin 2017.12.05. 10:37
A játékok, filmek, könyvek, stb. nagy részét ilyen alapon be lehetne tiltani. Plusz az ilyen dolgok egy játékban szerintem épp, hogy felhívják a figyelmet a jelenségre és a jelenség létezésére. Mennyire gáz, hogy tabuként akarják kezelni és eltemetni a dogot, és pont azok a szervezetek, akiknek leginkább a tájékoztatásra kéne rámenniük. Az emberek arcába kell a dolgot nyomni, hogy lássák, milyen szörnyű, nem tusolgatni. Seperjük a szőnyeg alá, csináljunk úgy, mintha nem létezne, akkor lesz minden fasza. Ha nem beszélünk róla, nincs is. :p
ajánlott olvasnivaló