25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Játékhírek

Novemberben indul a Google Stadia – csak nem nálunk

A játékokat a havi előfizetési díj mellett meg is kell vennünk majd.

Írta: Dino 13 hozzászólás

Novemberben indul a Google Stadia – csak nem nálunk

Tavasszal jelentette be a Google, hogy saját játékstreamelő szolgáltatást indít Stadia néven. Sok-sok ígéret és érdekes adat elhangzott, azonban az árazásról és egyéb fontos részletekről nem esett szó. Egészen mostanáig.

A novemberben induló szolgáltatás első körben 14 országot fog érinteni, hazánk – Kelet-Közép-Európa több más országához hasonlóan – azonban egyelőre kimarad. 129 euróért megvásárolható lesz egy Founder's Edition névre hallgató alapcsomag, amelyben egy tévénkre köthető Chromecast Ultrát találunk, valamint a Stadia Controller exkluzív, éjkék színű változatát. Mindezek mellé pedig három hónapnyi Stadia Pro előfizetés is jár. Ha ezeket külön szeretnénk beszerezni, a két kütyü egyenként 69 euróba fáj, míg a havidíj 9,99 euró lesz.

A havi előfizetési díjért cserébe hozzáférhetünk a Stadia mögött álló szerverinfrastruktúrához, ami a játékokat futtatja (akár 4K-ban, 60 fps-sel, HDR-ben és 5.1-es hanggal – feltéve, hogy legalább 35 Mbit/s stabil internetkapcsolatunk van), és játszhatunk a Destiny 2-vel. Igen, kezdetben ezzel az egy játékkal. Merthogy a Stadia nem egy Netflix-szerű előfizetéses szolgáltatás lesz, a havidíjat gyakorlatilag a felhőhasználatért fizetjük, a játékokat pedig ugyanúgy – és a hírek szerint ugyanolyan áron – kell megvásárolnunk, ahogy most is tesszük PC-re vagy konzolra. Az előfizetésért cserébe némi kedvezmény mondjuk jár majd, és várhatóan az "ingyenes" játékok köre is bővül majd a későbbiekben.

A Stadia azonban nem csak a saját kütyüjével lesz használható: a Google Pixel 3 és Pixel 3A mobiltelefonjain is elérhető lesz, de akár egy Chrome böngészőben is játszhatunk majd, akár más kontrollert gépünkre kötve. (Gondolom, ilyenkor minden más fület be kell majd zárni a böngészőben. ;-p ) Később pedig további androidos eszközökre is használható lesz, de a Google attól se zárkózik el, hogy akár Apple TV-n vagy iOS-en is futhasson majd a Stadia. És ez még nem minden: 2020-tól havidíjmentes változat is lesz, igaz, annál meg kell elégednünk maximum 1080p-s felbontással és sztereó hanggal.

A Stadia saját kontrollere amúgy wifin csatlakozik majd otthoni hálózatunkhoz, aminek köszönhetően olyan "trükkre" lesz képes, hogy egyszerűen válthatunk egyik eszközünkről a másikra, akár játék közben is. Tehát ha áttérünk mondjuk PC-nkről mobiltelefonunkra, a kontroller nem változik, ugyanazt használhatjuk tovább.

Hogy életképes lesz-e a Stadia modellje, az majd később kiderül. A kiadók és fejlesztők közül mindenesetre már most szép számmal beálltak a projekt mögé: 21 cég legalább 31 játéka lesz elérhető biztosan a Google platformján (a ma felfedett Baldur's Gate III egyidejűleg debütál majd PC-n és Stadián), és ezen felül a Google saját stúdiói is dolgoznak programokon. Az eddig bejelentett játéklistát alább nézhetitek meg.

 • Bandai Namco: Dragon Ball Xenoverse 2
 • Bethesda: DOOM Eternal, DOOM (2016), Rage 2, The Elder Scrolls Online, Wolfenstein: Youngblood
 • Bungie: Destiny 2
 • Capcom: egyeztetés alatt
 • Coatsink: Get Packed (Stadia-exkluzív játék)
 • Codemasters: GRID
 • Deep Silver: Metro Exodus
 • Drool: Thumper
 • Electronic Arts: egyeztetés alatt
 • Giants Software: Farming Simulator 19
 • Larian Studios: Baldur’s Gate II
 • nWay Games: Power Rangers: Battle for the Grid
 • Rockstar Games: egyeztetés alatt
 • SEGA: Football Manager
 • SNK: Samurai Shodown
 • Square Enix: Final Fantasy XV, Tomb Raider Definitive Edition, Rise of the Tomb Raider, Shadow of the Tomb Raider
 • 2K Games: NBA 2K, Borderlands 3
 • Tequila Works: Gylt (Stadia-exkluzív)
 • Warner Bros.: Mortal Kombat 11
 • THQ: Darksiders Genesis
 • Ubisoft: Assassin’s Creed Odyssey, Just Dance, Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint, Tom Clancy’s The Division 2, Trials Rising, The Crew 2

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

davkar9
davkar9 [10943]
Tegnap EA streamjén néztem YTról az új jedi játék demóját. 1080p, gyerünk. Olyan 60k nézőt láttam, majd élesben, egy milliókat érdeklő játékot egy időben aktívan játszó "felhasználók" mennyiségéhez képest elenyésző szám. Negyed órás demó, háromszor megszakadt a kapcsolat, többször leesett a minőség 240p-re. És ez ugye rögzített videó, mi van, ha én akarok körbenézni, máshogy harcolok, stb. Nem otthon voltam, nem tudom a net minőségét (azért nem betárcsázós:-D). Ennek végül is nincs jelentősége, hiszen gondolom az endgame egy globális lefedettség lenne, kivéve persze ahol kulturális (Kína) vagy földrajzi (dzsungel mélyén) akadályok vannak. Szóval részemről francba a felhővel, térjünk vissza rá 5-10 év múlva.:-X
Sityi
Sityi [1612]
Maga a Google se javasolja 4G-s hálózaton használni ezt. Majd az 5G
ivanova36
ivanova36 [1321]
Meglehet, bennem fel sem merült hogy erre akarnak gyúrni, ugyanis egy 20 perces utazást sem bír ki egyik online játék sem amerre járok, anélkül ne szakadna meg kétszer, ugyanazokon az irl helyeken, vagyis térerőgond van. Ami problémás minden szempontból.

Persze nálunk kezdetben ez lesz gond, hiszen a szolgáltatás sem lesz elérhető. Nincs szolgáltatás, nincs mi megszakadjon, sima ügy.
TBone142
TBone142 [416]
Figyelmen kívül hagyjátok, hogy mobileszközökön is lehet majd ezeket a játékokat futtatni. Én úgy látom, ez lenne a nagy húzóerő. Hát sok sikert hozzá... :D
ivanova36
ivanova36 [1321]
Én is fenntartásokkal kezelem, különösen annak fényében, hogy nincs konkrét infó, csak találgatás a fontosabb kérdésekben.

Netflixet nem kavarnám ide, mert max annyi a közös, hogy streamel. Ok, sok mindenhez van hozzáférésed, de én nekem az a véleményem, hogy erősen régiókorlátos az is, ráadásul fél évnyi újdonságot le lehet zavarni 2-3 hét alatt. Vagyis ott a töménytelen sorozat és film, amiből mégis meglehetősen szűk a választék. Persze, lehet nem én vagyok a fő célközönsége, de ahogy a kábelszolgáltatóknál, a Netflix is önkéntesen pakolgat fel és le filmeket. Fél éve még fent volt, most májusban már hiába kerestem egy adott sorozatot.

Steam és egyéb Store-okok szerintem szintén nem sorolhatok a Stadiával egy szintre, mert azoknak nem a streamelés a fő profilja, hanem a szoftvereladás. Stadiánál meg ha a hírek igaz, mellékszolgáltatás lesz.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (13 db)