Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Sajtóközlemény/hirdetés

Mit érdemes tudni a vízálló forgácslapról? (x)

2019.08.17. 10:33 | szerző: hirdetés (x) | kategória: Sajtóközlemény/hirdetés

Nagyon népszerű faipari alapanyag a vízálló faforgácslap, aminek más elnevezései is éppoly ismertek: V100-as forgácslap, betonyp lap, cementkötésű faforgácslap. Gyakran a laikusok nem is sejtik, hogy ezen fogalmak egy és ugyanazon kategóriát rejtik.

Külső megjelenésében szinte teljesen megegyezik egy klasszikus bútorlappal, épp ezért fordulhatott elő a történelemben, hogy sokan összetévesztik az egyszerű pozdorjával. Mégis mi a különbség? A vízálló forgácslap igényesen van megtervezve, kivitelezésekor is ügyelnek arra, hogy minőségi munkát vegyen át a vásárló. Ezt követően a famunkával dolgozó szakembereknek már egyszerű a dolga, mert a jó minőségű faanyagból szép, értékes bútorokat lehet megtervezni, kivitelezni.

Mit érdemes tudni a vízálló forgácslapról? (x)

A pozdorja és a faforgácslap nem ugyanaz!
A pozdorját faipari ismeretek szerint egy feldolgozáskor keletkező hulladékanyagból, a kender és lenkóró szárából készítik kötőanyag és adalékanyag hozzáadásával. Ezt követi a hőkezeléses préselés, mely során lap formát ölt. Felhasználási módját tekintve közel azonos, mint a forgácslap, de nem téveszthető össze a kettő!

Hogyan készül a faforgácslap?
A forgácslap előállítása egy igazi fa megmunkálása során keletkezett hulladékforgácsból indul. Ez lehet fenyőfa vagy lombos fa, de még a kettő keveréke is. A kiválasztott fát előkészítik, lekérgezik, majd felaprítják a fát, és az így keletkezett forgácsanyagot megszárítják. Ehhez a forgácshoz kötőanyagot, impregnálószereket adnak a teljes kiszáradást követően, majd ezután a hőközléses préselés jön, ami alatt kialakulnak a faforgácslapok. Ezen lapokat aztán szélezik, csiszolják, míg el nem nyeri azt a külső megjelenését, amit ismerhetünk.

Mi alapján beszélhetünk vízálló forgácslapról?
A natúr forgácslap három rétegből áll, két finomabb szemcséjű és egy nagyobb, durvább szemcséjű rétegből. A faforgácslapok anyaga kemény, szilárd, de megjelenését tekintve sima. Bármilyen felületkezelést választhatunk hozzá.

A vízállóságot úgy nyerheti el, hogy melamin-formaldehid vagy fenol-formaldehid műgyanta hozzáadásával készítik a forgácslapot. Ez biztosítja a nagyobb szilárdságot, a vízállóságot. Jól használhatók olyan helyeken, ahol magasabb a páratartalom (pl.: fürdőszobákban), mert nem szívja meg magát nedvességgel.

Osztályozása az alábbiak szerint történik

 • V100, mérsékelten vízálló forgácslap, ami jól tűri a nagyobb nedvességtartalmú helyeket, de nem teljesen vízálló
 • Négy oldalán nútféderes
 • Fokozottan tűzálló forgácslapok
 • Súlyra könnyített változatú lapok
 • Finom felületű forgácslapok /UL> Milyen kiszerelésben vásárolhatók meg a vízálló forgácslapok?
  Az OSB futár kínálatában megtalálhatóak az alábbi kiszerelésben a vízálló faforgácslapok: 2800*2070 mm táblaméretben, melynek vastagsága változó. A vevő választása eshet a 8, 10, 12, 16, 18, 22, 25, 28, 30, 35, 38 és a 40 mm vastagságú változatokra is. ■

  hozzászólások (0)

  ajánlott olvasnivaló