Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

A koronavírus a videojáték-iparban is érezteti hatását

A koronavírus a videojáték-iparban is érezteti hatását

Az EA rendezvényeket töröl, a Netflix leállította a forgatást, a Steam közben rekordokat dönt.

2020.03.17. 21:37 | szerző: GeryG | kategória: Egyéb

A koronavírus-járvány okozta közvetlen és közvetett károkat aligha kell bárki előtt is ecsetleni, hiszen érthetően most a csapból is ez folyik. A fő sodrás mellett rendszeresen érkeznek a hírek a sport világából, hogy épp hol és melyik híres sportoló kapta el a vírust, de hasonló jelentések már Hollywoodból is szállingóznak.

Ami viszont minket, játékosokat ennél jobban érint, az a videojáték-ipar, és annak reakciói a járványra. A legtöbb közelmúltra vagy közeljövőre tervezett eseményt már lemondták vagy elhalasztották, beleértve az idei E3-at is. A gamescom szervezői egyelőre optimisták, ők már elkezdték a jegyek árusítását is, vagyis úgy gondolkoznak, hogy augusztus végéig azért csak lecseng ez a történet. Reméljük, igazuk lesz. De mi a helyzet a fejlesztőkkel és a kiadókkal?

A koronavírus a videojáték-iparban is érezteti hatását

Az EA azonnali hatállyal törölte az összes olyan esport eseményét és rendezvényét, ahol a játékosok élőben mérkőznek meg egymással. Ez érinti az Apex Legends Global Seriest, a FIFA 20 Global Seriest, a FIFA Online 4 Live-t és a Madden NFL 20 Championship Seriest is. Ugyanakkor azok a bajnokságok és tornák, amelyek online zajlanak, vagyis a résztvevők és a szervezők élőben nem érintkeznek egymással, nem állnak le.

Az EA emellett elrendelte, hogy a dolgozói home office-ban folytassák a munkát, mind Észak-Amerikában, mind Európában és Ausztráliában. Az intézkedés egyelőre április 1-jéig érvényes. Ezt egyébként nem egyedüliként lépték meg, ugyanis már a Rockstar Games, a Microsoft és a Bungie, valamint a CD Projekt RED munkatársai is otthonról végzik a munkájukat. Utóbbi stúdió ugyanakkor igyekezett megnyugtatni a rajongókat is, miszerint ez a lépés nem befolyásolja a Cyberpunk 2077 szeptemberre várható premierjét. Némileg ide vág az is, hogy a Netflix átmenetileg (egyelőre két hétre) felfüggesztette a The Witcher széria forgatását. A sorozatot Angliában forgatják, de hasonlóan az online streaming szolgáltató más, Amerikában forgó projektjeihez, egyelőre leállították a munkát.

A koronavírus a videojáték-iparban is érezteti hatását

Ugyanakkor, ha lehet ilyet mondani, van nyertese is a koronavírus-járványnak, pontosabban a miatta otthon maradt emberek millióinak. Méghozzá a Valve és a Steam. Utóbbi ugyanis rekordot döntött, mivel az online felhasználók száma átlépte a 20 milliót, míg az aktívan játszó játékosoké a 6,2 milliót. Ilyen korábban sosem volt még. A legnépszerűbb játék jelenleg (is) a Counter Strike: Global Offensive, amely szintén rekordot döntött: a múlt héten volt olyan pillanat, amikor egyszerre 1 024 845 játékos volt aktív. A második legnépszerűbb a DotA 2, a harmadik pedig a Tom Clancy’s Rainbor Six: Siege volt. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló