Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Játék

3800 PlayStation 4 fifázgatott magában Ukrajnában

3800 PlayStation 4 fifázgatott magában Ukrajnában

Először azt hitték, kriptovalutát bányásznak a sok játékkonzolon.

2021.07.19. 19:55 | Dino | kategória: Játék

3800 PlayStation 4-en bányásztak kriptovalutát Ukrajnában - érkeztek pár napja az első hírek egy nagy rendőrségi fogásról. Amire ráadásul nem is a bányászás ténye miatt került sor (hiszen a kriptovaluta-bányászást egyelőre csak Kínában tiltották be), hanem valójában azért szálltak ki az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) emberei a vinnicjai raktárépületbe, mert a "bánya" üzemeltetői lopott áramot használtak tevékenységükhöz - becslések szerint havi 5-7 millió hrivnya (kb. 56-78 millió forint) értékben károsították meg az áramszolgáltatót. Mostanra azonban további információk is kiderültek az esetről.

3800 PlayStation 4 fifázgatott magában Ukrajnában

Az már elsőre is furcsa volt, hogy miért bányásznának éppen PlayStation 4-eseken (ráadásul Slim verziókon), amikor azok számítási teljesítményben jóval alatta van az ilyen célra elsődlegesen használt - és emiatt csillagászati árakra felkúszott - GeForce kártyák helyett (bár olyanokból is találtak több mint 500 darabot a razzia során). A fotókat alaposabban megvizsgálva azonban rájöttek, hogy valójában nem is erről van szó - minek lógnának ki ugyanis az egyik fotó bal felén lévő masinákból lemezek?

3800 PlayStation 4 fifázgatott magában Ukrajnában

A megfejtés pedig nem más, minthogy az EA FIFA játéka futott ezeken a PS4-eken, PC-vezérelte botokkal grindolva a játékban. Az Electronic Artsnak ugyanis nem is maga a FIFA évről évre esedékes aktuális részének eladása jelenti az igazán nagy bevételt, hanem a játékon belül a FIFA Ultimate Teamhez kapcsolódó értékesítések, azaz a különböző játékoskártyák piaca. Azonban ahhoz, hogy ilyeneket vásárolgathassunk a játékbeli boltban, vagy valódi pénzt kell befektetnünk, vagy rengeteget játszani - nos, ez utóbbit automatizálták az ukrán botfarmon, majd az így feltuningolt fiókokat értékesítették. A Delo értesülései szerint több tízmilló hrivnya bevételük származott ebből a PS4-park üzemeltetőinek (1 hrivnya jelenleg 11,21 forintot ér).

Bővebb információkat a nyomozásról egyelőre nem tártak a nagyközönség elé, a konzolokat viszont lefoglalták, a botfarm üzemeltetőire pedig pénzbírság és akár börtönbüntetés is várhat. ■

Az olvasás mellett szívesen írnál is híreket?
» Jelentkezz hozzánk hírszerkesztőnek! «

Forrás: Fotók: SBU sajtószolgálat

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló