Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Játék

30 éves a Sid Meier’s Civilization franchise

30 éves a Sid Meier’s Civilization franchise

A 2K és a Firaxis méltó módon fogja megünnepelni ezt a jubileumot.

2021.10.08. 18:32 | GeryG | kategória: Játék

1991-ben jelent meg az a játék, amely hatalmas lendületet adott a stratégiai játékok műfajának, azon belül is a körökre osztott stratégiáknak. A Sid Meier vezetésével készült Civilization igazi videojátékos történelmi mérföldkő volt, amely olyan franchise-t teremtett, amit számtalanszor vettek alapul az elmúlt három évtizedben.

A Sid Meier’s Civilization tehát idén jubilál, hiszen harminc éve már, hogy megjelent az első rész. A sorozatért manapság felelős 2K kiadó és a Firaxis stúdió méltó módon szeretné megünnepelni ezt a jubileumot. Bár egyelőre konkrét részletekről nem számoltak be, de meglepetésekkel, különleges eseményekkel és remek ajánlatokkal készülnek.

Az ünneplést a sorozat atyja, Sid Meier nyitotta meg egy a hivatalos oldalon közzétett nyílt levéllel:

„Hello mindenki, itt Sid Meier!

Ahogy azt szerintem már mind tudhatjátok az elmúlt harminc év tapasztalatai alapján, a Civilization mindig is híres volt a „csak még egy kör” jelenségről – amikor leülsz egy gyors játékra és egyszer csak azon kapod magad, hogy hoppá, hajnali két óra van!

Az évek alatt persze sokan tettük fel a kérdést: miért olyan erős ez a „még egy kört” jelenség. A játékfejlesztői válasz erre az lenne, hogy azért, mert rövid-, közép- és hosszútávú célokat adunk a játékosoknak és ezek a célok folyamatosan kavarognak az ember fejében. Kiválasztod a helyet a városodnak; megtervezed a termelést, kutatást és az épületek sorrendjét; de mindenek felett megálmodod mekkorára akarod duzzasztani a városodat, a birodalmadat és egyáltalán: hogyan akarsz nyerni? A Civilization úgy lett kialakítva, hogy folyamatosan fejlődésre ösztönözzön. Mindig van egy új tudományág, mait ki lehetne fejleszteni; mindig van egy újabb kontinens mait fel kellene fedezni.

De a jó játéktervezés nem feltétlenül válaszolja meg a kérdést, hogyan is lehet ilyen sikeres a játék 30 év után is. Ha meg akarjuk fejteni a kérdést, szerintem mélyebbre kell ásnunk. Mindennek a legmélyén, mit élveznek játékosok Civilizationben? Mitől más egy Civ-játékos? Talán a történelem vagy s kultúra szeretete a megfejtés? De hiszen annyi más hasonló játék létezik. Talán a remek dizájn miatt? Annyi más játéknak van hasonlóan káprázatos grafikája.

Én úgy látom, hogy valami olyan lehet a válasz, ami egy igazán, mélyen emberi vágy: a vágy, hogy alkossunk, teremtsünk, formáljuk a világot és hogy egy szebb jövő felé vezessük az emberiséget, a közösségeinket. Hogy megszerezzük azokat az eszközöket és tudást, ami ezeknek a vágyaknak teljesítéséhez kell.

Minden játék a maga módján egy erő-vágy beteljesítés. Megtehetsz olyan dolgokat, mikre vágysz, de a való életben nem tudnád megtenni. Néhány ezek közül kicsit fantasztikus: mágikus hatalmaddal legyőzheted a sárkányt. Mások a realitás talaján mozognak inkább, de megkímélnek a fizikai sérüléstől: miért ne próbálnál meg bevenni egy kanyart a száguldó autóddal verseny közben? A Civilizationben elvezetheted a népedet a bőség és a jólét földjére. Vagy teremthetsz egy olyan civilizációt, ami a művészeteket és a kultúrát tartja fontosnak. Választhatsz vallást is, ha akarsz és elterjesztheted a világban. De a klímaváltozás ellen is tehetsz, meg tudod állítani.

Ennek az ünneplésnek igazából Te vagy a középpontja. 30 éve Te, a játékos vagy ennek a franchisenak a középpontjában – Te, aki a világot formálod jó vagy épp rossz irányba; Te, aki egy szebb jövő felé vezeti az emberiséget; Te, aki olyan birodalmat épít, mely kiállja az idő próbáját. Újraírtad a történelmet, megváltoztattad a világ sorsát! Felépítetted a tökélete várost, A diplomácia mesterévé váltál. Vagy éppen a világ felperzselőjévé…

Azt akarjuk, hogy a reflektorfény Téged világítson most meg és azt az egyedi utat, ahogy a Civilization mesterévé váltál. Ahogy ez a mostani egy kiemelkedő pillant Civilization számára, ez ugyanúgy, ha nem jobban, a Te pillanatod is!

Dicsőség NEKED, a Nagynak!

Az olvasás mellett szívesen írnál is híreket?
» Jelentkezz hozzánk hírszerkesztőnek! «

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló