Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Sajtóközlemény/hirdetés

Haltartás kezdőknek (x)

2022.12.08. 09:26 | hirdetés (x) | kategória: Sajtóközlemény/hirdetés

Minden évben haltartók ezrei kapnak lehetőséget arra, hogy ne csak szemügyre vehessenek, hanem létre is hozhassanak egy másik világot.

A folyamat során megismerik a vízi élőlényeket, és első kézből figyelhetik meg a viselkedésüket az általuk berendezett akváriumban. Állandó tanulás és persze állandó mozi vár mindenkit, aki haltartásra adja a fejét.

A megfelelő környezet megőrzése
Ugyan a folyókban, a tavakban és az óceánokban a víz természetes módon megtisztul, de az akváriumok esetében ez egyáltalán nincs így. A halaid csak rád számíthatnak a számukra megteremtett környezet higiéniájának megteremtésében, és ebben lesznek a segítségedre ZebraPets.hu akvarisztikai felszerelései.

Haltartás kezdőknek (x)

Az akvárium felállítása
Első lépésként tisztítsd meg kívülről és belülről a tartályt egy nedves ruhával! Fontos, hogy soha ne használj szappant vagy tisztítószereket, mert ezek károsak lehetnek a halakra. Miután ezzel készen vagy, ideje megkeresni az akvárium helyét. A legjobb egy sima, vízszintes felület, amely távol van a hőforrásoktól vagy a légkondicionálótól, és nincsen kitéve közvetlen napfénynek sem.

Ha megvan a tökéletes hely, akkor elkezdheted egyenletesen beletölteni a tartályba a kavicsot. 3-4 liter vízbe általában 400-500 g kavicsot kell elhelyezni. Ezután pedig jöhet az akvárium feltöltése. De mielőtt nekivágnál, javasoljuk, hogy tegyél egy edényt a kavicsra, és erre öntsd rá fokozatosan a szobahőmérsékletű vizet.

Pár gondolat a dekorációról
Miután az akvárium félig megtelt, add hozzá a vízinövényeket és az egyéb dísztárgyakat. Mielőtt azonban ezt megtennéd, feltétlenül öblítsd le őket alaposan. A növények elhelyezésekor célszerű a nagyobbakat a tartály hátuljára, a kisebbeket pedig az elejére helyezni. Amikor minden dísz és növény a helyén van, folytasd tovább az akvárium feltöltését!

Háromlépcsős szűrés
A megfelelő szűrésnek három fontosabb szakasza van. Míg mechanikus szűrés szilárd törmelék felfogását szolgálja, addig a kémiai szűrés az olyan oldott szennyeződések adszorbeálására használható, amelyek a víz elszíneződését és a kellemetlen szagokat okozzák. A harmadik pedig a biológiai szűrés, amely az akváriumban megtalálható hasznos baktériumokon alapul, amelyek a vízben felhalmozódó ammóniát és nitritet nitráttá alakítják. Ettől egy részleges vízcserével könnyen megszabadulhatsz.

Fűtés és világítás
A legtöbb trópusi halnak állandó 25-26 fokos vízhőmérsékletre van szüksége. Az aranyhal és bizonyos más hidegvízi fajok viszont kivételt képeznek. Ők fűtés nélkül is kényelmesen eléldegélnek. A világítás pedig azért szükséges, mert kiemeli a halak természetes színeit, és elengedhetetlen az élő dísznövények növekedéséhez. A túlzott algásodás elkerülése érdekében viszont tanácsos napi 7-10 órára korlátoznod az akvárium megvilágítását, ami a világító testhez csatlakoztatható szabványos időzítővel megoldható.

Egy új akváriumi környezet létrehozásakor a türelem elengedhetetlen a sikerhez. Ezért azt javasoljuk, hogy hagyd a rendszert legalább 24 órán keresztül működni, mielőtt beletennéd a halakat! ■

Az olvasás mellett szívesen írnál is híreket?
» Jelentkezz hozzánk hírszerkesztőnek! «

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló