25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Sajtóközlemény/hirdetés

Van még igény fizikai munkára a munkaerőpiacon? (x)

Írta: hirdetés (x)

A fizikai munka a hazai munkaerőpiac nagy szeletét teszi ki, éppúgy, mint más országok esetén. Nem véletlen, ugyanis egyre kevesebben vannak, akik ezzel szeretnének foglalkozni. Akkor itt most nem találkozik a kereslet a kínálattal? Így is fogalmazhatunk.

Fizikai munka: igény van rá, de jelentkező nemigen
Sajnos elkényelmesedtünk, az az igazság. Felnőtt egy, lassan már két olyan generáció, akik nem igazán keresik a fizikai munkát. Olyan fiatalok tömege érkezik a munkaerőpiacra az iskolapadból felállva, akiknek a tanulmányaik idején azt mondták, hogy tanuljanak, végezzenek el egy főiskolát vagy egyetemet, mert különben nem tudnak majd elhelyezkedni.

Van még igény fizikai munkára a munkaerőpiacon? (x)

De ma már teljesen más a helyzet. Elég megnézni a szakmunkákat például a Kecskemétállás oldalán https://kecskemetallas.hu/allasok/szakmunka linken. Jól látható, hogy számos lehetőség van azok számára, akik hajlandóak a fizikai munkára, és értenek is ahhoz, ami az adott munkakörhöz kell.

De sajnos egyre kevesebben vannak azok, akik megfelelő szaktudással rendelkeznek bizonyos területeken. Hiába szerzett valaki akár doktori fokozatot is egy egyetemen, attól még nem fogja tudni elvégezni a villanyszerelési vagy duguláselhárítási feladatokat. És valljuk be őszintén: nem is akarja.

Pedig ma már egyre több pénzt lehet keresni ezeken a területeken. Méghozzá azért, mert szinte lasszóval kell vadászni a megfelelő szakembereket, mert nagy hiány van belőlük az országban. Ez pedig hosszú várakozási időt jelent, ami tovább tornázza felfelé szakik munkadíjait.

Vízvezeték-szerelés, duguláselhárítás?
Sem a duguláselhárítás, sem pedig a vízvezeték-szerelés nem olyan szakma, aminél ne lennének olyan fontos ismeretek, amiket meg kell tanulnia azoknak, akik ezen a területen szeretnének dolgozni.

Emellett komoly fizikai igénybevételnek is ki vagyunk téve egy ilyen munkakör során. Kúszni-mászni kell, emelgetni, hajolgatni, erőlködni. De ez még nem minden, ugyanis egy duguláselhárító esetén folyamatosan meg kell küzdeni a kellemetlen szagokkal is.

Mint látható nem éppen a legvonzóbb tulajdonságokkal rendelkezik egy ilyen állás. Ellenben legalább jól, és egyre jobban megfizetik. Nem a legkényelmesebb munka, az biztos, de cserébe könnyebb mellette egzisztenciát építeni, félretenni, kiélvezni kicsit a munkánk gyümölcsét.

Mégis az a tapasztalat, hogy szinte nincs is jelentkező az ilyen álláshirdetésekre. Épp a fent említett okok miatt. Jellemzően nincs már elég szakképzett, dolgozni akaró fizikai munkás ezekben a szakmákban. Sőt, ha tovább megyünk, akkor láthatjuk azt is, hogy nem csak a munkaerőpiacon nem találni ilyen szakembereket, hanem már az oktatásba sincs kellő mennyiségű jelentkező.

Mi lesz veled fizikai munka?
Amint egyre többen fogják látni, hogy mennyire jól lehet a fent említett munkakörökben keresni, és mennyivel könnyebb így elboldogulni, remélhetőleg lépni fognak. Egyre többen fognak szakmai oktatásokon részt venni, és jelentkeznek ilyen állásokra is.

A tendenciát látva valószínűleg elkezdik mondani a szülők is a gyermekeiknek, hogy tanuljanak ki inkább valami jövedelmező szakmát az egyetem helyett. Meglátjuk, hogy ez elég lesz-e.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!