25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Sajtóközlemény/hirdetés

Milyen hatással lehet az egészségünkre, ha nem töltünk elég időt a szabadban? (x)

Írta: hirdetés (x)

Tudjuk, milyen érzés, amikor megjelenik az egyik kedvenc játékunk folytatása, vagy amikor egy régóta várt újdonságot dobnak piacra – nem is beszélve arról, amikor felkerül YouTube-ra egy olyan gameplay-videó, amit mindenképp meg akarunk nézni. Ilyenkor könnyű begubózni egy besötétített szobában, miközben a – napos – órák csak úgy elszaladnak mellettünk. Ezt néha-néha persze megtehetjük, de rendszert azért nem jó csinálni belőle – máris eláruljuk, miért!

Mit nyerhetünk?

Biztosan mi is ismerünk olyan embert, akit szinte győzködni kell arról, hogy legalább néha elhagyja a szobáját – ha pedig nem ismerünk ilyet, akkor lehet, hogy épp mi vagyunk ez az illető. Az alábbi indokok most nekik – vagy nekünk – szólnak!

Ha kimozdulunk, akkor friss levegőn lehetünk. Még akkor is, ha egy forgalmas városban élünk, jót tehet, ha nem a benti, elhasznált levegőt lélegezzük be újra és újra. Emellett csak kint tapasztalhatjuk meg a napsütést, amiből szerencsére az év ezen szakában már egyre többet láthatunk. Ez pedig feltölthet minket D-vitaminnal, ami a csontok szempontjából elengedhetetlen vitamin.

Milyen hatással lehet az egészségünkre, ha nem töltünk elég időt a szabadban? (x)

Az, hogy elhagyjuk az otthonunkat, azt is feltételezi, hogy megmozgatjuk egy kicsit a testünket, amire egyébként is szükségünk van nap mint nap. A fizikai aktivitás jót tesz a szervezetünknek, de még a hangulatunkat is pozitívan befolyásolja, hiszen endorfinokat termelünk általa. Eközben az is jobb kedvre deríthet minket, ha a kint eltöltött idő alatt valamilyen szociális interakciókba keveredünk – legyen az egy találkozó valamelyik barátunkkal vagy akár egy idegennel való rövid beszélgetés.

Mindenképp érdemes tehát erőt venni magunkon egy kis kimodulásra. Ha mégsem éreznénk magunkban ehhez kellő energiát, akkor pótolhatjuk azt étrend-kiegészítőkkel, például B-vitamin-komplexszel, ami erre a célra tökéletesen megfelel, miközben sejtszinten is támogatja a szervezetet.

Mi történik, ha mégsem lépünk?

Amennyiben a sok előny nem győzött meg minket, érdemes azt is megvizsgálni, hogy mi történhet a szervezetünkkel, ha nem töltünk elég időt – legalább napi 20 percet – a szabadban.

Ilyenkor biztosan nem jutunk elegendő D-vitaminban gazdag napsugárhoz, így akár borítékolhatjuk is magunknak a különböző gyomorproblémákat. De a D-vitamin alacsony szintje még a szervezet gyulladásaihoz is szorosan kapcsolódik. Kevesen tudják, de a „Nap vitaminja” még az allergiás tünetekkel is összefüggésben van: olyan sejteket képes aktiválni a szervezetben, amelyek megakadályozzák az allergiáért felelős kémiai anyagok elburjánzását.

A bezárkózás biztosan hatással lesz a hangulatunkra is – egyrészt azért, mert nem leszünk kitéve a napfénynek. Már több kutatás is bizonyította, hogy a napsugárzás megemeli a szervezet szerotoininszintjét, ami egy olyan kémiai anyag (neurotranszmitter), ami hangulatszabályozó szerepéről ismert. De az emberi interakciók hiánya is ronthat a kedvünkön. Hosszú távon pedig akár olyan komoly tüneteket is tapasztalhatunk magunkon, mint a szorongás vagy az agorafóbia.

Az, hogy nem mozdulunk ki, általában együtt jár azzal is, hogy nem élünk aktív életet – ez pedig számos egyéb problémát hozhat magával. Magasabb lehet a stressz-szintünk, de tapasztalhatunk elhízást is, ami pedig ízületi problémákhoz, szív- és érrendszeri megbetegedésekhez és számos egyéb kellemeltenséghez vezethet.

Mindezt elkerülendő, iktassuk be tudatosan a mindennapokba a kimozdulást! Állítsunk be emlékeztetőt vagy kössük össze valamilyen tevékenységgel a szabad levegőn való időtöltést! Ha pedig energiára van szükségünk ehhez, azt érdemes energiaitalok helyett inkább vitaminokkal, például B-vitamin-komplexszel biztosítani!

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!