25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü

Két változatban lesz elérhető az ASUS ROG Ally

A drágábbik verzió júniustól elérhető lesz, az olcsóbbik csak ősszel várható. Minden, amit tudni lehet az ASUS hordozható konzoljáról.

Írta: GeryG

Két változatban lesz elérhető az ASUS ROG Ally

Tavaly a Valve dobta piacra a Steam Decket, mint egy új és ígéretes hordozható konzolt. Akkor három modell került a boltokba, amelyek kissé felkavarták a piaci állóvizet. Most pedig itt egy újabb kavics (vagy kő, esetleg szikla?), ami újabb hullámokat verhet: az ASUS ROG Ally. Ami először csak áprilisi tréfának tűnt, most már szinte karnyújtásnyira van.

Az ASUS két modellt dob majd piacra, de ezek közül június 13-án csak az egyik érkezik meg. Ez lesz az erősebb hardver, amely egy AMD Ryzen Z1 Extreme Processor köré épül, ebben 8 Zen4 mag dolgozik. A grafikus feladatokat egy AMD RDNA3 GPU látja majd el, amelynek számítási kapacitása a gyártó állítása szerint 8,6 Teraflops lesz. Memóriából 16 GB LPDDR5 kerül bele, míg a tárhelyet egy 512 GB-os PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD biztosítja.

A gyengébbik modell valamikor a harmadik negyedévben várható, pontos dátum egyelőre nincs. Ebben egy AMD Ryzen Z1 Processor teljesít szolgálatot 6 Zen4 maggal. A grafikus feladatokat szintén egy AMD RDNA3 GPU végzi, de ennek számítási kapacitása jócskán elmarad, "csak" 2,8 Teraflops lesz. A 16 GB LPDDR5 ugyanaz lesz, de csak 256 GB-os PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD kerül bele.

A kijelző terén nem lesz különbség a két modell között. Egyaránt 7 hüvelykes IPS-panelt kapnak 1920*1080 pixeles felbontással. Ezt 120Hz-en fogja frissíteni 7 ms-os válaszidő mellett, 500 nites fényerővel és FreeSync Premium támogatással. Természetesen érintőképernyőről van szó, a karcok és sérülések ellen Gorilla Glass DXC és Gorilla Glass Victus védi majd.

Akinek az Ally gyári grafikai teljesítménye nem lenne elegendő, lehetősége lesz az ASUS külső grafikus vezérlőjét, a ROG XG Mobile-t is csatlakoztatni rá. Emellett akár multiplayer játékkonzollá is varázsolhatjuk az Allyt, mivel több kontrollert is csatlakoztathatunk hozzá, párosíthatjuk TV-vel vagy monitorral.

Ami magát, a konzol kezelőszerveit illeti, az Xbox kontrollert idéző megoldásokat találunk. A jobb oldalon az analóg kar mellett A-B-X-Y gombokat találunk, a bal oldalon pedig az analóg kar mellé egy D-Pad került. Nem hiányoznak a szokásos ravasz billentyűk sem, illetve a kiegészítő funkcióbillentyűk (view, menu, command center, armory crate) is megtalálhatók.

Az eszközt mozgásérzékelővel, ujjlenyomatolvasóval, MI-támogatott zajszűrővel, két hangszóróval és mikrofonokkal is ellátták. A vezeték nélküli kommunikációt Bluetooth 5.2 és Wi-Fi 6E biztosítja. Az üzemidőért egy 40Wh-s akkumulátor felel, amit 65W-tal lehet majd tölteni. Nem hiányzik az ASSU Aura Sync funkció sem.

Az Ally teljes értékű Windows 11-et fog futtatni, amin gond nélkül elérhetők lesznek a népszerű játék-kliensek, így a Steam, az Epic Games Store, a GOG és társaik. Fontos, hogy a vásárlók három hónapos Xbox Game Pass Ultimate előfizetést is kapnak mellé!

Az ASUS ROG Ally erősebb változata tehát június 13-án, alig egy hónap múlva landolhat a boltok polcain. Ezért a gyártó 699 dollárt fog elkérni. A kisebbik testvér pedig 599 dollárba fog kerülni, de még nem tudni, pontosan mikor érkezik. A nagy kérdés az, hogy a Steam Deck mellett mekkora szeletet tud majd kihasítani magának a tortából, mert árazásával egy picit túllő rajta, de az ASUS bízhat a márkahű vásárlótáborában.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!