25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Sajtóközlemény/hirdetés

Bérkörkép az IT területéről (x)

Írta: hirdetés (x)

Az IT szektorban dolgozók számára jó hír, hogy globális szinten továbbra is ez az egyik legvonzóbb terület. Ezen pedig mi egy cseppet sem csodálkozunk, hiszen ebben az ágazatban egyáltalán nem nehéz feladat elhelyezkedni.

Olyannyira, hogy az egyik nagy magyar toborzó cég 2022-es kutatása szerint az IT területen állást kereső szakemberek majdnem 70 százaléka alig három hét alatt jut el az állásinterjútól egészen az új munkáltató állásajánlatáig. Érdeklődőknek mondjuk: a linken talál gyöngyösi informatikai állásokat.

Azt pedig még nem is említettük, hogy az IT szakemberek olyan fizetésért dolgoznak, amelyből már úgy élhetnek, hogy nem kell semmivel kapcsolatban kompromisszumot kötniük.

Bérkörkép az IT területéről (x)

No, de mennyi is az az annyi?

Mivel az IT területét is erősen sújtja a munkaerőhiány, amelynek köszönhetően továbbra is több tízezer informatikus hiányzik a hazai piacról, így sok területen egyáltalán nem ritka, hogy a cégek bruttó egymillió forintot jóval meghaladó fizetést is kínálnak.

Persze ez függ a meglévő ismeretektől, az egyéb kompetenciáktól és a tapasztalat mértékétől is. Összességében viszont elmondható, hogy a legalacsonyabb kezdő fizetés is már bruttó 500 ezer forint körül mozog, ami jóval a magyarországi átlagfizetés felett van.

Melyek a legjobban fizetett IT szakemberek és területek?

Az IT legalapvetőbb területe a frontend fejlesztés, amelynél egy pályakezdő fizetése átlagosan bruttó 450-500 forintnál kezdődik. Ehhez viszont mindenképpen szükség van a HTML, a CSS és a JavaScript ismeretére, de különösen az utóbbira, mivel a legtöbb alkalmazás Javán és JavaScripten fut.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne egyéb programnyelveket is elsajátítani. Minél szélesebb ugyanis a tudásunk, annál nagyobb fizetésre számíthatunk havonta. Ez egy junior C és C++ fejlesztőnél bruttó 550.000-650.000 forint havi keresetet jelent.

De nem mehetünk el szó nélkül a UX designerek mellett, akiknek az átlagos bruttó havi fizetése 550 ezer forintról indul, és a data engineerek is hasonló kilátásokra számíthatnak.

A full-stack, a frontend, a backend vagy a DevOps technológia ismerete hoz több pénzt?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy amennyiben van némi ismeretünk a DevOps és a Cloud technológiát illetően, akkor medior szinten havi bruttó 1 millió forintra számíthatunk.

A full stack fejlesztők helyzete viszont még ennél is kecsegtetőbb, mivel ebben a munkakörben már a junior bér is meghaladja az 1 millió forintot. De azért a frontend fejlesztőknek sem lehet okuk a panaszra, mivel ebben a munkakörben a kezdő fizetés bruttó 550-700 ezer forint körül mozog.

A lényeg, hogy tudjunk bértárgyalni

Bár ezek az összegek igazán jól hangzanak, de ettől függetlenül még fontos, hogy tudjunk bértárgyalni. Továbbá különös figyelmet kell fordítanunk arra is, hogy az adott cég milyen feltételekkel alkalmazna minket.

Hiszen hiába a több százezer forintos fizetés, ha a bújtatott munkavállalás miatt nem véd a munkajog minket, vagy egyáltalán nem tudunk beteg-, illetve fizetett szabadságra menni.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!