25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Sajtóközlemény/hirdetés

Milyen végzettség szükséges ahhoz, hogy mérnökként helyezkedhessünk el? (x)

Írta: hirdetés (x)

Már a középiskolában érdemes elgondolkodniuk a fiataloknak azon, hogy hol szeretnének továbbtanulni, s majd utána milyen munkakörben szeretnének dolgozni. Kétségkívül fontos, hogy érdekes legyen számukra az adott munka, és szeressék azt, amit csinálnak.

Mindezek mellett viszont azt is szem előtt kell tartaniuk, hogy milyen munkaerőre van kereslet, és mik azok a szakmák, amiket egyáltalán érdemes “kitanulni”. Ha biztosra szeretnének menni, akkor az utuk a műszaki egyetemre vezet, mérnökként ugyanis garantáltan nem maradnak munka nélkül. Itt érdemes mérnök állást keresni, ha valaki már rendelkezik a szükséges végzettséggel: az Állásóriás portál mérnök, műszaki, villamossági állások oldala.

Ez a cikkünk most azoknak készül, akik még csak gondolkodnak azon, hogy milyen mérnök végzettséget érdemes szerezni. Sorra veszünk három szakmát, és elmondjuk, hogy milyen feladatok tartoznak az adott munkakörhöz.

Milyen végzettség szükséges ahhoz, hogy mérnökként helyezkedhessünk el? (x)

Gépészmérnök

A cégvezetők arra törekszenek, hogy a gyártási, termelési folyamatokat egyre inkább gépesítsék, az emberi erőforrásokat gépekkel váltsák ki. Teszik ezt azért, mert a gépek sokkal gyorsabban, hatékonyabban, szinte 100%-ban automatizáltan végzik el a feladatokat, ez pedig pozitív hatással van a termelékenységre.

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy nincs szükség emberi munkavégzésre, hiszen a gépeket valakinek meg kell terveznie, és fejleszteni, működtetni is kell azokat. Ők a gépészmérnökök, akik különböző gépek, berendezések, mechanikai rendszerek tervezésével foglalkoznak.

Kiválasztják a kivitelezéshez szükséges anyagokat, felügyelik a gyártási folyamatot, illetve szükség esetén elvégzik a karbantartási és javítási feladatokat is. A munkakörükbe tartozik továbbá a gépek teljesítményének optimalizálása, növelése is.

Vegyészmérnök

Műszaki területen a gyártási, termelési folyamatok során nemcsak a gépeket kell megtervezni, hanem a különböző kémiai folyamatokat is, például amikor a víztisztítás vagy a környezetbarát üzemanyag előállítása a feladat.

A vegyészmérnökök azok, akik kiválasztják a reakcióhoz szükséges anyagokat, meghatározzák a szükséges hőmérsékletet, nyomást és egyéb feltételeket. A munkájukra többek között az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban, a vegyiparban, az autóiparban, valamint az olaj- és gáziparban is szükség van.

Anyagmérnök

Az anyagmérnökök pedig a különböző anyagok tulajdonságainak elemzésével, “viselkedésével” foglalkoznak. Munkájuk során új anyagokat fejlesztenek ki, vagy optimalizálják a már meglévő anyagok sajátosságait.

Látható tehát, hogy a mérnöki munka nagyon sokszínű tud lenni attól függően, hogy a munkánk mire specializálódik. Az biztos, hogy ha valakit érdekel a műszaki világ, és szívesen dolgozik benne, akkor mindenképp érdemes végzettséget szereznie, ez esetben ugyanis mindig lesz hol elhelyezkednie.

Elég csak megtekinteni az Állásóriás állásközvetítő portál hirdetéseit, hogy lássuk, milyen nagy kereslet van a jó mérnökökre, műszaki szakemberekre.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!