25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Sajtóközlemény/hirdetés

A stressz kezelésére való képesség az anyaméhben születik (x)

Írta: hirdetés (x)

Egyre több tudásunk van arról, hogy milyen nagy jelentőséggel vannak az édesanya várandóssága alatti hatások a magzatra, s később a csecsemőkre nézve. Mostanra bebizonyosodott, hogy még a stresszel való megküzdésnek is megteremtődnek az alapjai már ebben az időszakban.

A terhesség alatti stressz hatással van a későbbi fejlődésre

Megszokhattuk - és meg is szerethettük azt a tényt, hogy az Onlinepszichológus.net blogjában rendszeres időközönként érdekfeszítő, izgalmas témákról olvashatunk közérthetően és mégis szakmai megalapozottsággal. Ezek a tulajdonságok jellemzik az egyik legfrissebb blogbejegyzésüket is, amelyben a magzati időszak és a későbbi fejlődés összefüggéseivel foglalkoztak.

A stressz kezelésére való képesség az anyaméhben születik (x)

Réges-régen meghaladtuk azt az elméletet, hogy a babák “tiszta lapként” születnek erre a világra, s kizárólag a születés utáni tapasztalataik és a megtanult dolgok hatására alakul ki a személyiségük. Annak ellenére, hogy az egyén fejlődése során sok minden változhat és változik is, már a magzati korban is detektálhatók az anya érzelmi és a kognitív reakciói a magzat számára. Bizony, a baba az édesanyja pocakjában már tanul, érdeklődik, haragszik, mosolyog és átéli a fájdalmat is, sőt, sírni is tud. Ez a korai időszak nem múlik el később sem nyomtalanul.

Az anya és a kicsi szoros kapcsolatban állnak

Az első időknek, már a magzati kortól számítva az anya és a baba állnak a középpontjában, a kapcsolatot pedig a függőség, valamint a kiszolgáltatottság határozza meg. A stressz, amely ebben az időszakban a kicsit éri, nem feltétlenül rá irányul: az anyai érzelmeknek ugyanis legalább ugyanilyen nagy jelentősége van. A körülmények pedig, mind a várandósság, mind a szülés során lehetnek ideálisak vagy alakulhatnak kedvezőtlen irányba is, s ezeknek később messzire nyúlhatnak a következményei.

Állatkísérletek sokasága bizonyította (hisz egy ilyen jellegű kísérlet nem lenne etikus kisbabák részvételével), hogy a stresszes anya kölykein is különféle viselkedésbeli zavarok jelentkeznek. Ráadásul ezek a hatások akár több generáción keresztül is érvényesültek, ami még tovább növeli jelentőségüket.

Azt a gyermekeknél is megfigyelték, hogy a korai időszak problémái továbbgyűrűznek az egyén gyermekkorába, sőt felnőtt életébe. Például úgy, hogy romlik a stresszkezelés képessége és fejlődésbeli elmaradás keletkezik, amely később egyre nagyobb méreteket ölt. Sajnos ezek aztán valószínűsítik az erős szorongást és konfliktuskerülést, de a depresszió vagy a skizoid mentális zavarok előfordulási aránya is magasabb lesz a körükben.

Az anyai stressz hatásai

A terhesség során elsődlegesen az anya által átélt stressz együtt jár a szülés körüli problémákkal, a fejlődésben való késettséggel, és nemcsak a csecsemőkorra, hanem a gyermekekre, sőt a felnőttekre is hatással van. Ugyanilyen kedvezőtlen következményekkel számolhatunk akkor is, ha a baba nem kívánt terhességből születik. Vannak azonban egyéb tényezők is, amik fontos szerepet játszanak.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!