25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Sajtóközlemény/hirdetés

Gyémánt kisokos kezdőknek, avagy mit jelentenek a rövidítések? (x)

Írta: hirdetés (x)

Eljegyzési gyűrűkben, drágaköves ékszerekben, karkötőkben és nyakláncokban gyakorta megjelennek a gyémántok, melyek számos kultúrában és vallásban a tisztaságot, az örökkévalóságot és az erőt szimbolizálják. Cikkünkben beszámolunk néhány fontos tudnivalóról velük kapcsolatban.

A Schneider Óra-Ékszernél is kapható Pandora az egyik legnépszerűbb márka az ékszerek piacán Magyarországon, mely charmjairól híres. Egyes modellekben még a nevezetes drágakő is megtalálható. De mit érdemes tudni ezekről a gyémántokról?

Gyémánt kisokos kezdőknek, avagy mit jelentenek a rövidítések? (x)

A leggyakrabb rövidítések, amiket ismerni érdemes

A gyémántok értékes és rendkívül keresett drágakövek, a legtöbbet Oroszországban, Dél-Afrikában, Kanadában és Ausztráliában bányásszák közülük. A tiszta gyémántok általában értékesebbek “hibás” társaiknál, a hibák alatt zárványokat, becsillanó kristályokat értünk, ezeket drágakő-minősítő laboratóriumban ellenőrzik a szakemberek.

 • A zárványokat általában két rövidítéssel jelölik: a VS azt jelenti, hogy nagyon kicsi, vagyis a csiszolt gyémántban 10 lupé nagyítás alatt egy darab, nehezen észrevehető hiba van; az SI pedig kis hibát jelöl ugyanekkora nagyításnál.
 • A piké, franciául pique a szemmel látható zárvány megnevezése, amihez nem kell nagyítás.
 • A brill a briliáns csiszolás rövidített kifejezésre utal.
 • A karát pedig az a mértékegység, mely a drágakövek tömegét és az arany tisztaságát méri.

A gyémánt minőségét és ezáltal értékét négy alapvető tulajdonság határozza meg, ez a négy C – vagyis a vágás (cut), a tisztaság (clarity), a szín (color) és a súly (carat).

A gyémántok tisztasága

A “négy C” közül már szó esett a karátról, a tisztaságról pedig azt érdemes tudni továbbá, hogy tizenkettő kategóriába sorolják ezek alapján a gyémántokat, és a fent említett nagyítási folyamat során dől el, melyikbe kerülnek.

Az F1 jelölés a “flawless”-re utal, vagyis semmilyen hibát nem talált a szakember, az IF (Internally Flawless) azt jelenti, hogy valahol a felületén található egy aprócska hiba, amely polírozással, nagyon kis súlyveszteséggel eltüntethető.

Ezek után következik, a VVS1, VVS2, VS1, VS2, SI1, S2, P1, P2 és P3, melyeknél egyre inkább látható hibák vannak a gyémántban. Az utolsóra a szabad szemmel is jól látható, nagy hibák jellemzőek, melyek erősen törik a fényt.

A színskála

Sokan azt hiszik, hogy a gyémántok csak fehér színűek lehetnek, de ez nem így van. Sőt, a bányászott drágakövek közel 70%-a fekete vagy barna. Ugyan a tiszta, színtelen gyémántok a legértékesebbek, sokszor azokat a társaikat, melyek természetes színezetet mutatnak, és ezáltal ritkábbak, vonzóbbaknak találják a kereskedők. A színváltozatokat az alábbi elnevezések jelölik:

 • River – egészen kivételesen fehér,
 • Top Wesselton – kivételesen fehér,
 • Wesselton – fehér,
 • Top Crystal – enyhén színezett fehér,
 • Crystal – enyhén színezett fehér,
 • Top Cape – színezett fehér,
 • Cape – enyhén sárgás,
 • Light Yellow – sárgás,
 • Yellow – sárga.

Ezek tudatában máris kicsit tapasztaltabban vághatsz neki a gyémánt ékszerek böngészésének.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!