25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Sajtóközlemény/hirdetés

Rokon értelmű szavak adatbázisa minden korosztály számára (x)

Írta: hirdetés (x)

Magyar nyelvünk olyan terebélyes, mint hazai erdeink, és erre büszkék is lehetünk. Nem hiába kerülnek fel a világhálóra vicces posztok arról, hogy milyen az, amikor egy külföldi diák magyarul tanul, mert bizony sokszor beletörik a nyelve egyes szavak kiejtésébe. Amikor aztán ez a diák már eljut egy bizonyos szintre, rájön, hogy mennyi rokon értelmű kifejezéssel vagyunk megáldva, és hogy végtelen az a tér, amelyből ő tanulmányai során fejlődhet.

Szinonimáink tárháza online, egy helyen

Nem kell ahhoz külföldi cserediáknak lenni, hogy szükségünk legyen egy rokon értelmű kifejezésre. Bármely korosztály számára előfordulhat olyan élethelyzet, akár naponta többször is, hogy bizony utána kell nézni egy-egy keresett szónak. Ezért hasznos a következő weboldal, az online Szinonima Szótár, ahol nemcsak egy, hanem számtalan rokon értelmű kifejezésre bukkanhatunk.

Egy ilyen gyűjtemény azért is előnyös, mert ahogy minden nyelv, a magyar is folyamatosan változik. Szavak vesznek ki a mindennapi használatból, más szavak pedig teret nyernek. Egy ilyen szótár révén ismét bekerülhetnek a köztudatba rég halottnak hitt kifejezések, illetve megismerkedhet az ország minden lakója elfeledett, régies szóhasználatokkal.

Rokon értelmű szavak adatbázisa minden korosztály számára (x)

A Szinonima Szótárban minden szófaj előfordul, az igétől kezdve a határozó- és kötőszavakig, hiszen mindennek van legalább egy, de a magyar nyelvben inkább több szinonimája. Böngésszünk az immár több mint 19.000 kifejezést tartalmazó színvonalas gyűjteményben, és tegyük általa teljessé munkánkat vagy szabadidős tevékenységeinket.

Már az iskolában is tanítják

Már az általános iskola alsó tagozatában megismerkednek a gyerekek anyanyelvünk mérhetetlen gazdagságával. A rokon értelmű szavak fontosságát kb. 9-10 éves korban már mind megértik, szókincsüket aztán egész életük során bővítik. Természetesen ehhez nagymértékben hozzájárul az is, hogy az adott gyermek mennyire szeret olvasni. Egy kamasz átlagosan 6-7 ezer szót ismer, míg egy diplomás ember felnőtt korára elérheti az 50 ezres nagyságot is.

Napjainkban a digitalizáció rohamos és igen széles körű elterjedése maga után vonta, hogy rengeteg ember dolgozik a számítógép előtt távmunkában. Vannak, akik csak heti egy-két napot töltenek home office-ban, mások folyamatosan otthonról dolgoznak. Számukra nem elérhető a kollégák személyes támogatása, így mivel a könyvek is eltűntek a legtöbb háztartás polcairól, az internet nyújt egyedüli segítséget.

Korosztálytól függetlenül

A nyugdíjasok is élvezhetik az előnyét egy Szinonima Szótárnak, hiszen lehet, hogy épp a kisunokát kell a helyes nyelvtani összefüggésekre megtanítani. Míg egy alsó tagozatos számára elkél az iránymutatás, addig a középiskolások, egyetemisták a weboldal önálló használatával elkerülhetik a szóismétléseket.

A szabadidő eltöltésének is nagyon jó és hasznos kiegészítőjévé válhat ez a gyűjtemény, ugyanis az idősek között sokan szeretnek keresztrejtvényt fejteni, amelyekben sokszor egy-egy rokon értelmű szó leírása a feladat.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!