25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Sajtóközlemény/hirdetés

Már a spártaiaknál is “divat” volt a csapatépítés (x)

Írta: hirdetés (x)

A spártai hadsereg hallatán mindenkinek a szigorú rend, fegyelem, az edzettség és a lehengerlő haderő jut eszébe, nem véletlenül lettek az ókori Görögország legfélelmetesebb serege. Leckéiket ma is hasznosíthatjuk a csapatépítés világában.

Nemcsak a spártai seregben hasznosíthatóak Leonidas és a többiek elvei, hanem egy cég, vállalkozás életében, a kollégák összekovácsolásában is. A Neverland szabadulószobái természetesen nem olyan kegyetlenek, mint az ókori görög viszonyok, de könnyen párhuzamot vonhatunk a csapatépítés és a spártaiak szokásai között - megmutatjuk, hogyan.

Legyen egy közös cél

Ha tisztán és világosan látszik, hogy mi a cég közös célja, ha van küldetéstudat, az nagyon megkönnyíti a mindennapokat. Ennek a fajta hozzáállásnak köszönhetően stabilitásra számíthatsz a csapatodon belül, következetesség az eredménye, ami nemcsak a spártai hadseregben volt fontos a győzelemhez, hanem egy modern munkahely életében is. Ha megvan ez a küldetés, más szóval vízió, arról nemcsak a dolgozóknak érdemes tudni, hanem a külvilágnak is, hiszen így toborozhattok újabb partnereket és munkavállalókat.

Már a spártaiaknál is “divat” volt a csapatépítés (x)

Fontos a vállalati kultúra

Aki odafigyelt történelemórán vagy látta a 300 című filmet, az tudja, hogy Spárta városállamában szigorú és következetes szabályok szerint nevelkedtek a fiúk születésüktől fogva. Az agogé meghatározta a gyermeknevelést és az oktatási rendszert, a központi cél az volt, hogy mindegyik felnövő fiatal alkalmazkodóképes legyen és tudja, hogy a közösség mindig az egyén felett áll. Becsületkódexükben az alábbiakat is megtaláljuk:

  • A haragot hagyja otthon a harcos, nyugodt elszántsággal kell, hogy küzdjön a csatatéren.
  • Minden katona egyenlő, egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál.
  • Zaj nélkül kell járniuk-kelniük, ha beszélni kell, korlátozzák azt néhány szóra.

Nemcsak az volt meghatározva, hogy mit kell tenniük a spártai katonáknak, hanem azt is, hogy mi a tilos: a képzés feladása, a dezertálás, a pajzs leejtése.

Ebből egy cégvezető azt ültetheti át a modern életbe, hogy egyértelműen meg kell határozni a vállalati kultúrát, viszonyokat, az elvárásokat és a cég által nyújtott érdemeket is.

A bizalom elengedhetetlen

Leginkább a bizalom hiánya rombol és megléte épít egy csapaton belül. Így bár elcsépeltnek tűnhet, de tényleg ez is a legfontosabb kvalitások közé tartozik, melyre nagy hangsúlyt kell fektetni. A legenda szerint Leonidas vezér ilyen módon biztatta harcosait: csak azért a társadért harcolj, aki melletted van.

A csapatösszetartás, jó munkamorál, bizalom megteremtése sokszor a munkahelyen kívüli eseményeken is múlik. Ezért érdemes időről időre csapatépítőket szervezni, hogy ne csak az irodában találkozzunk, hanem a munkahelyi kereteken túl is megismerjük egymást, emberileg.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!