25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Sajtóközlemény/hirdetés

Tudnivalók a cserélhető fejű maróról (x)

Írta: hirdetés (x)

Ebben a cikkünkben a marók egy speciális változatával ismerkedhetünk meg, a cserélhető fejű maróval. Ez egy olyan speciális szerszám, amely a tömör fémek szerszámokkal való megmunkálását teszi rugalmassá. Hogy ez mit is jelent a gyakorlatban? Erről szól a lenti cikkünk.

Mi az a cserélhető fejű maró?

A cserélhető fejű maró egy olyan speciális szerszám, amely ötvözi a tömör keményfém szerszámok egyszerűségét a modularitással. Többféle típusa van, és külön meg lehet vásárolni a fejet, valamint a marószárat is, elég csak megnézni a Bartools cserélhető fejű maró kínálatát.

A gyakorlatban a modularitás a rugalmasságot jelenti, ugyanis ennek a szerszámnak az a lényege, hogy egyetlen szárra többféle marófejet is rögzíthetünk (menetek segítségével felcsavarva).

Tudnivalók a cserélhető fejű maróról (x)

Milyen cserélhető fejű marók vannak?

Ahogy a hagyományos keményfém marók esetén, úgy a cserélhető fejű változatnál is ugyanazok a feladatok végezhetőek el. Nagyoló, simító és élletörő feladatok elvégzésére is találni megfelelő szerszámot. Rendelkezhetnek sarkos, tórusz vagy gömbvégű geometriával.

A megmunkált anyagokat tekintve az alumíniumtól, a rozsdamentes acélon keresztül az akár 65HRC keménységű acéllal is megbirkózó darabok közül is válogathatunk. De gyémánt bevonatos darabok is elérhetőek a grafit megmunkálásához. Illetve meg kell említeni, hogy természetesen vannak belső hűtéses és anélkül kapható darabok is.

A modularitásuknak köszönhetően külön meg tudjuk vásárolni a marószárat és a hozzá tartozó fejeket is.

Milyen előnyei vannak a cserélhető fejű maróknak?

Mivel ugyanazon anyaghasználattal és kialakítással ugyanazon feladatok végezhetőek el, így ebben megegyeznek a hagyományos változatokkal. Ellenben amiben nem, az a variálhatóság, a már említett modularitás.

Jelentős költségcsökkentés érhető el azáltal, hogy a teljes szerszám helyett elég csak az elkopott fejeket kell cserélnünk. Mivel így már több betét is tartozhat egyetlen szárhoz, nagy rugalmasságot kapunk, valamint csökkenthetjük általuk a szerszámkészletünk helyszükségletét is.

A legfontosabb egyértelműen ezek közül, hogy gazdaságosabban végezhetjük el a megmunkálási feladatokat. Ennek megfelelően hosszabb élettartamra vannak tervezve a szárak, melyek nem csak egy fej kopásáig bírják a használatot.

Összességében elmondható, hogy az anyagmegmunkálásban nem mutat újat ez a típus, de kevesebbet sem tud, mint a hagyományos változatok. Ellenben a modularitása, a variálhatósága, a szárak tartóssága, a gazdaságos anyagmegmunkálás lehetősége mind-mind olyan előny, mely legalábbis megfontolásra ad okot, ha a cserélhető fejű maróról van szó.

Aki ki tudja használni ennek a típusnak az előnyeit, az nem fogja megbánni, ha ilyennel dolgozik, és lehet, hogy a jövőben már nem is akar más típust választani.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!