25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Sajtóközlemény/hirdetés

Fontos tudnivalók a méhpolip tünetei, kezelési lehetőségei kapcsán (x)

Írta: hirdetés (x)

Szokás még endometriumpolipként is hivatkozni rá, amely leggyakrabban jóindulatú elváltozás, a méh nyálkahártyájából indul ki, a méretét tekintve változó, ugyanis előfordulhatnak pár milliméteresek, de akár az egész méhüreget kitöltő esetek egyaránt.

Az alábbiakban kitérünk a kivizsgálásának körülményeire, valamint a hiszteroszkópos méhpolip eltávolításra is, mely a CMC Déli Klinika Sebészeti Központ nőgyógyászat rendelésén is elvégeztethető.

Hogyan alakul ki, milyen tüneteket okozhat?

A kialakulásának oka ismeretlen, de feltételezhetően összefüggésben állhat a túlsúllyal, a méhnyálkahártya krónikus gyulladásos állapotával. Lehetnek továbbá hormonális okok is a háttérben, illetve a hormontartalmú gyógyszeres kezelések is szerepet játszhatnak.

Fontos tudnivalók a méhpolip tünetei, kezelési lehetőségei kapcsán (x)

Megnehezíti a korai diagnosztizálást, hogy az esetek jelentős hányadában nem okoz panaszokat, ahol igen, ott tapasztalható vérzés, vérzészavar, például erősebb, elhúzódó menstruáció, ciklusok közötti vérzés, de akár meddőséget is kiválthat. Kisebb százalékban ugyan, de endometriumrák is kialakulhat.

A rosszindulatú daganat megjelenésének kockázatát fokozhatja az elhízás, az életkor, a magas vérnyomás, a hormonkezelés, valamint a polip mérete is befolyásoló tényező lehet.

Hogyan történik a kivizsgálása?

A CMC Déli Klinika Sebészeti Központ nőgyógyászai maximális diszkrécióval végzik el a szükséges vizsgálatokat. Mindez exkluzív környezetben történik, ultramodern, korszerű eszközökkel. Ilyenkor a legfontosabb, hogy alaposan tájékoztassuk a szakorvost a panaszainkat illetően, kitérve a korábbi betegségekre, szedett gyógyszerekre, étrend-kiegészítőkre, gyógynövénytartalmú készítményekre egyaránt. Érdemes a régebbi leleteket is magunkkal vinnünk.

A kivizsgálás során lényeges feltérképezni azt is, hogy volt-e már rosszindulatú megbetegedés a családban, hiszen a legsúlyosabb állapotokat feltétlenül ki kell zárni. Különféle képalkotó vizsgálatok is szükségessé válhatnak a klasszikus nőgyógyászati vizsgálat mellett. Például ultrahang, MR, illetve hiszteroszkópia, azaz méhtükrözés.

Ez esetben a speciális endoszkópot egy videókamera rendszerhez csatlakoztatják, és a látottakat kivetítik a monitorra, ezáltal lehetőség nyílik a gondos átvizsgálásra, mióma gócok feltérképezésére, mintavételre és az endometriumpolip eltávolítására.

A hiszteroszkópos méhpolip műtét tudnivalói

Maga a beavatkozás egyedi és személyre szabott, azaz a páciens állapotának, panaszainak, érzékenységének, egyéni paramétereinek függvénye, hogy hogyan történik és milyen érzéstelenítés mellett.

Az eljárás minimálisan invazív: ahogyan a kivizsgálása is hiszteroszkóppal, úgy az eltávolítása is ily módon történik, a speciális endoszkóp segítségével. Ennek előnye a gyorsabb regeneráció és a rövidebb kórházi tartózkodási idő. A beteg mielőbb visszatérhet a mindennapi rutinjába.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!