25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Sajtóközlemény/hirdetés

Fürdőszobai lámpa: szépség és biztonság (x)

Írta: hirdetés (x)

A lakásfelújításnál, új lakás berendezésénél a lámpatestekről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, vagy elhanyagolható apróságként kezelni őket, pedig kiválasztásuk nem könnyű feladat. Kiváltképp az olyan speciális igényű környezetbe pedig mint a fürdőszoba, különösen nem az. Esetükben az esztétika, a funkció és a biztonság egyforma súllyal számítanak a döntés meghozatalakor. Az ezek egyensúlyban tartását segítő szempontokat gyűjtöttük csokorba ebben a cikkben.

Nedves közeg

Ha fürdőszoba, akkor víz, nedvesség, pára. Ez az a körülmény, amit elsődlegesen szem előtt kell tartanunk, amikor a fürdőszobába vásárolunk lámpatestet a Vilszershopban. Emiatt az előírások is utat mutatnak nekünk, szerencsére, hiszen IP44 alatti védelemmel rendelkező lámpatest nem feltétlenül alkalmas a feladatra.

Fürdőszobai lámpa: szépség és biztonság (x)

És akkor ez még csak a biztonság, hiszen ezeknek a lámpatesteknek konkrét funkciójuk van: a sminkeléshez, borotválkozáshoz az arc hatékony megvilágítására van szükség, amely megvalósítható ritkább esetben mennyezeti, gyakrabban fali vagy a tükör fölé szerelt, direkt ezt a célt szolgáló lámpatesttel. Fontos szem előtt tartani a színazonosság fenntartását, a természetes fényhatást.

Az sem árt, ha ezek a lámpák dimmelhetőek, azaz állítható a fényerejük, így képesek alkalmazkodni az adott feladathoz, hangulathoz.

Spórolni az energiával

Az életünknek már nincs olyan szegmense, ahol az energiahatékonyság ne lenne fontos szempont, így a fürdőszobai világítás tervezésekor is mindenképpen szem előtt kell tartanunk.

A LED-es technológiával nehéz melléfogni, hiszen nagyon alacsony az energiaigénye, az élettartam viszont jellemzően hosszú. Az esztétikai elvárásainknak is megfelelhet a legtöbb modell, mivel kialakításukat korszerűség és letisztultság jellemzi.

Telepítés, elhelyezés

A fürdőszobában a kívánt hatás általában többféle lámpatípus kombinálásával érhető el, szükség lehet mind mennyezeti, mind fali, mind tükörre szerelhető vagy bútorba integrált lámpákra. Persze mindez függ a fürdő méretétől, és a szükséges funkcióktól egyaránt.

Ma már az okosotthon-rendszerekkel is érdemes számolni, de már egy egyszerű mozgásérzékelővel is sokat tehetünk az energiahatákonyságért és a kényelemért.

Bármilyen rendszerbe illeszti a készülékeket, arra mindig figyelni kell, hogy a csomag minden eleme megfeleljen a közegnek megfelelő biztonsági előírásoknak, ezért – ahogy a legtöbb villanyszerelési munka esetében – már a tervezésnél is érdemes szakember segítségét kérni.

Amennyiben a fenti szempontokat figyelembe veszi, az otthonát ékesítő fürdőszobai világítótestek mind az esztétikum, mind a biztonság és funkcionalitás szempontjából meg fognak felelni az igényeinek, és hosszú távon problémamentesen fogják szolgálni a mindennapokban.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!