25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Sajtóközlemény/hirdetés

A vendéglátós szakma rejtelmei (x)

Írta: hirdetés (x)

A vendéglátás különleges terület, hiszen rengeteg szépséget rejt magában, ugyanakkor megvannak a nehézségei is. Aki igazán szorgalmas és ambiciózus, az igazán magasra törhet, és elképesztő szakmai sikereket tudhat magáénak.

Vendéglátósként nagyon sokféle munkakörben tudunk elhelyezkedni, például szakácsként, pincérként, mosogatóként, pultosként, recepciósként, konyhai kisegítőként, baristaként és még hosszan lehetne sorolni. Ha a vendéglátásban szeretnénk elhelyezkedni, akkor érdemes a Mohácsállás https://mohacsallas.hu/allasok/vendeglatas aloldalán körülnézni.

Képesítést igénylő és képesítés nélküli szakmák

A vendéglátásban vannak olyan munkakörök, melyek betöltéséhez elengedhetetlen, hogy rendelkezzünk a megfelelő papírokkal. Ezek a képzések azonban jellemzően nem hosszúak, így ha mindenképp egy adott területen szeretnénk elhelyezkedni, akkor érdemes belevágni a képzésbe. Egy szakács munkakörnél fontos, hogy meglegyen a szakképesítés, ugyanakkor a gyakorlás és a kreativitás az, ami igazán számít, hogy egy nap még feljebb tudjunk lépni, ha ilyen ambícióink vannak.

A vendéglátós szakma rejtelmei (x)

A sokat emlegetett borravaló

Sokan úgy vélik, hogy az alapfizetésen felül a borravalóval együtt a pincérek jelentős jövedelemhez jutnak. Van, ahol ez valóban így van, ugyanakkor sokszor a borravalót nem az kapja, akinek adjuk. Több alternatíva is szóba jöhet, például van, hogy a befolyt összeget a műszak végén elosztják a dolgozók között, de az is előfordulhat, hogy a borravalót egy az egyben a tulajdonos kapja.

Az emberekkel való napi kontakt

Vannak, akik pont azért szeretnek a vendéglátásban dolgozni, mert a vendégektől nagyon sok kedves szót, mosolyt, sőt akár szeretetet lehet kapni. Az elégedett vendégek nagyon sokat hozzátehetnek a mindennapokhoz, bizonyítva, hogy jól végezzük a munkánkat. Viszont olykor pont a vendégek miatt olyan nehéz ez a munka, ugyanis nem mindenki elégedett és vannak, akik finoman szólva sem kedvesek a személyzettel.

A nyelvtudás nyújtotta plusz

Ebben a szakmában sok munkahelyen elengedhetetlen a nyelvtudás. Ha nagy terveink vannak és magasra akarunk törni a ranglétrán, esetleg külföldön is kipróbálnánk magunkat, akkor mindenképp magas szinten kell beszélnünk az adott nyelvet, sőt, még előnyösebb, ha többet is beszélünk. A nyelvtudás nem csak annyit jelent, hogy tudunk köszönni, esetleg el tudjuk mondani, hogy “Jó étvágyat!”. Legalább alapfokon, de még jobb, ha középfokú szinten állunk, különös tekintettel a vendéglátásban előforduló leggyakoribb kifejezésekre, nyelvi szituációkra.

Ahogy más területekre, úgy a vendéglátásra is igaz, hogy minél képzettebbek és gyakorlottabbak vagyunk, annál több lehetőségünk van elhelyezkedni vagy munkát váltani.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!