25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Sajtóközlemény/hirdetés

Raklapok és egyedi jellemzőik (x)

Írta: hirdetés (x)

Amikor raklapokról beszélünk, elsősorban a logisztika és a raktározás jut eszünkbe. Tulajdonképpen olyan, mobilan használható állványokról van szó, amelyek az árucikkek tárolására, kezelésére és szállítására alkalmasak. Lehet műanyag, fa és fém is az alapanyaguk, de akár még fából is készülhetnek. Méretük és felépítésük is sokféle, ezért mindig a célnak megfelelő eszközt kell választani.

Legelterjedtebbek az EUR, a fa egyutas és a műanyag típusok. Ezeket mind megtalálhatja a Zalapack raklapjai között. Cikkünkben most sorra vesszük a legnépszerűbb verziók jellemzőit.

Raklapok és egyedi jellemzőik (x)

Előírások az EUR raklapokra

Hivatalos európai sztenderd szerint készülnek az EUR raklapok. Ez az a típus, ami a legelterjedtebb a nemzetközi szállítmányozásban. Nézzük, milyen előírások vonatkoznak rájuk!

  • Méret tekintetében a 800 x 1200 x 144mm-es nagyság az előírás, önsúlyban pedig 20-25 kg között kell, hogy legyenek.
  • 78 db megfelelő szöget kell tartalmazniuk.
  • 5 db fedő-, 3 db kereszt- és 2 db talplécből, valamint 9 db tuskóból állnak.
  • Fontos előírás, hogy csak száraz, hőkezelt, ISPM15 tanúsítvánnyal rendelkező fából készülhetnek.
  • A saroklábon, a termékek bal részén szerepelnie kell az EPAL/UIC emblémának.
  • Követelmény, hogy a középső lábnál a gyártó kódja és a bevizsgálásért felelős hatóság vagy az azt kijelölő vasúti társaság szimbóluma megjelenjen.
  • A raklap jobb oldali saroklábán pedig az EUR embléma helyezkedjen el.

Főbb jellemzők

Az EUR raklapok egyszerűen kezelhetők. Ezt segíti, hogy 4 oldalon is van rajtuk nyitott rés, ezért emelhetők a legtöbb targoncával. Ezen kívül a fenékdeszka és a speciális sarkok is segítik a munkát. Szín szerint megkülönböztetünk új, újszerű/fehér és használt/szürke verziókat. Nagy előnyük, hogy visszaforgathatók nemzetközi használatba.

Egyutas raklapok ismérvei

Főként egyszeri szállításokra használják az egyutas raklapokat. Az alapanyaguk olcsóbb, nem vesznek részt a hivatalos nemzetközi raklapcserében, és nem újrahasznosításra lettek tervezve. Ettől még visszaforgathatók, vagyis az egyutasság nem egyenlő azzal, hogy egyetlen használat után ki kell dobni.

Műanyag és papír típusok

Egy igazán modern verzióként jelentek meg a műanyag raklapok. Népszerűek, mert könnyen tisztíthatók és tartósak is. Mivel hosszú távra tervezték, nem olcsó eszközökről van szó. Ugyanakkor tökéletesek élelmiszeripari cikkek, gyógyászati termékek és egyéb érzékeny áruk tárolására, szállítására. Méretben és típusban is sokfélék lehetnek, ezért a legtöbb iparágban alkalmazhatók.

Bár sokan azt gondolják, hogy a papír verziók kevésbé teherbírók, pedig éppúgy terhelhetők, mint a fa raklapok. Készülhetnek méhsejt-, illetve honeycomb kartonból vagy formázott papírmasszából is. Előnyük, hogy ISPM 15 kompatibilisek mindenféle szárítás nélkül is. Mivel újrahasznosíthatók, az egyik legfenntarthatóbb megoldást jelentik a raktározásban.

Láthatjuk, hogy a raklapok piaca rendkívül széles. Válasszuk a céljainkhoz, az érintett árucikkek típusához, mennyiségéhez leginkább illeszkedő verziót!

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!