25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Sajtóközlemény/hirdetés

Női vagy férfi futócipő – kinek melyik lehet megfelelő? (x)

Írta: hirdetés (x)

A futócipőknek sokféle kategorizálása létezik. Az adott talajtípustól, a mérettől, a droptól vagy a lábfej szélességétől függően vagy akár talpszerkezet szerint is lehet csoportosítani a lábbeliket. De megkülönböztetünk női, illetve férfi cipőket is.

Itt sokan azt gondolják, hogy túl nagy variáció nincs: mindkét nem a számára kialakított és gyártott modelleket viseli. Pedig előfordul nem egyszer, hogy a nők egy férfiasabb típust választanak vagy épp fordítva.

Semmiképp se hamarkodjuk el a döntést, és ne is szűkítsük a találati listát nemek szerint. Inkább nézzünk körül a Cipőteszt futócipő kereső felületén! Itt 12 feltétel mentén lehet szűrni tucatnyi lábbeli között. A fentiekben már említett kategóriák is megjelennek, de számos egyéb lehetőség is rendelkezésre áll. Kereshetünk például súly, ár, talpvastagság vagy épp márka, rátámasztás, illetve használat szerint.

Női vagy férfi futócipő – kinek melyik lehet megfelelő? (x)

Mi a fő különbség a férfi és női futócipők között?

Vannak, akik azt hiszik, hogy inkább csak a színek miatt mondunk “nőinek” vagy “férfinak” egy futócipőt. Ennél jóval többről van szó. Ahogy a nemek testalkata is más, úgy a cipők felépítése is különbözik. Nem beszélhetünk sztenderdekről sem a férfiak, sem a nők lábfejét illetően. Így nem lehet a lábbelikre sem egyértelmű A vagy B verziót mondani. Van olyan férfi, aki rendszeresen női futócipőt vásárol, de olyan nő is, aki a szélesebb lábai miatt a férfiasabb verziókhoz húz.

A felépítés differenciái és előnyei

A női lábfejekről elmondható, hogy nemcsak keskenyebbek, hanem az alakjuk is teljesen más. Elöl szélesebb és a sarok felé egyre inkább szűkül. A férfiaknál nem ennyire éles a különbség. Éppen ezért a gyengébbik nemnek tervezett modellek esetében a sarok keskenyedik, de az első résznél nincs differencia.

Mivel a hölgyeknek szélesebb a csípőjük, a combcsontjuk dőlésszöge is nagyobb, így sokkal inkább pronálnak. Ebből pedig automatikusan következik, hogy a talp belső fele van jobban terhelve. Vagyis egy nőknek szánt futócipő esetében fontos a stabilitás ezen a részen.

A súlykülönbségből is adódik, hogy különbözik a cipők felépítése, és a talp a női modelleknél akár vékonyabb is lehet.

Árazási információk

A hölgyeknek és az uraknak tervezett, futásra szánt cipőknél lényeges szempont az ár is. Vagyis vannak, akik férfiként azért döntenek egy női verzió mellett, mert az elég férfias, ugyanakkor jóval olcsóbb.

Aki mer, az nyer!

Látható, hogy nem érdemes futócipőt aszerint választani, hogy melyik nem részére lett tervezve. A gyártási technológia szempontjából releváns különbségekre nem kell számítani. Sokkal inkább fontosak a fent megjelölt szempontok: a lábfej mérete, a drop vagy a pronálás. Az azonban tény, hogy egy bolti próbálással nem fog kiderülni, hogy jó döntés-e férfiként női modellt választani. Ehhez már 10-20 km-es távokat is meg kell tenni. Ha elég elszánt vagy, próbáld ki!

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!