25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Sajtóközlemény/hirdetés

Hogyan zajlik az emésztés folyamata? (x)

Írta: hirdetés (x)

Az emésztés egy létfontosságú biológiai folyamat, melynek során az elfogyasztott ételből a szervezetünk számára hasznos tápanyag, a fel nem használt részekből pedig anyagcseretermék válik, ami távozik a testünkből.

Az orvostudomány a modern technológiai megoldások segítségével igyekszik megfejteni az emberi szervezet működésének titkait, így az emésztés folyamatát is. Nézzük is meg röviden, hogy ideális esetben mi is ennek a menete. Ha pedig emésztési problémáink vannak, azon segíthet a Myrobalan Sedru.7 gyógynövényes kapszulája.

Első állomás: a száj

Az emésztés tulajdonképpen akkor indul, amikor étkezni kezdünk. A szánkba kerülő ételt a fogainkkal megrágjuk, eközben a nyelv és az állkapocs mozgása által össze is keveredik a nyállal. Az ebben található amiláz enzimek elkezdik lebontani az élelmiszerben lévő szénhidrátokat, így előkészítve az emésztés további lépéseihez.

Hogyan zajlik az emésztés folyamata? (x)

Második állomás: a nyelőcső

A pépesre őrölt étel a nyelőcsövön keresztül jut le a gyomorba. A nyelés egy automatikusan végbemenő, úgynevezett reflexfolyamat, melynek során a nyelven összegyűlt táplálék a nyelvgyökérre kerül, a garatban lévő izom összehúzódik, és a nyelőcső felé továbbítja azt, majd ennek izomzata perisztaltikus mozgással juttatja le a gyomorba a pépet.

Harmadik állomás: a gyomor

A gyomorban történik az emésztés jelentős része, itt az étel gyomorsavval és egyéb enzimekkel keveredve bomlik tovább. Ennek a savnak nagyon fontos szerepe van, a táplálék lebontásában és a kórokozók elpusztításában is, épp ezért küzdenek emésztési problémákkal azok, akiknek nem termelődik belőle elegendő mennyiség.

Az étel végeredményben egy sűrű, félig folyékony állagú anyaggá változik, amit szakszóval chymusnak neveznek.

Negyedik állomás: a vékonybél

A chymus a gyomorból a vékonybélbe jut tovább, itt pedig a máj és a hasnyálmirigy által előállított enzimek “dolgoznak” vele tovább. Ezek lebontják a benne lévő fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat, a bélfalon található bolyhoknak pedig abban van szerepe, hogy a szervezet számára hasznosítható tápanyagok ezeken keresztül szívódnak fel és kerülnek be a véráramba.

Ötödik állomás: a bélflóra

A bélflóráról talán már mindenki hallott, de azt kevesebben tudják, hogy mekkora jelentőséggel bír az egészségünk szempontjából. Az itt élő bélbaktériumok ugyanis erősítik az immunrendszert, illetve a fizikai mellett a mentális jólléthez is hozzájárulnak. Pre- és probiotikumok rendszeres fogyasztásával tudjuk támogatni a működését.

Hatodik állomás: a vastagbél

Az emésztési folyamat utolsó állomásaként a táplálék a vastagbélbe kerül, ahol az ásványi anyagok és a víz választódnak ki, majd szívódnak fel belőle. A maradék már úgymond “salakanyag,” amiből az itt lévő baktériumok előállítják a székletet, mely a bélrendszer utolsó szakaszán, a végbélen keresztül kiürül.

Az emésztés ideje változó, függ attól, hogy mennyit és milyen ételt ettünk, vagy hogy mennyire vagyunk stresszesek, illetve fizikailag aktívak.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!