For Honor
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Mozi

Getno – Amerikában botrányt okozott

2004.03.18. 20:11 | szerző: Dino | kategória: Mozi

Egy filmkészítő sosem tudhatja, pontosan milyen hatást ér el filmjével. Salamon András rendező nagysikerű új filmje, a Getno – Nincs új világ például csupán egy izgalmas történetet mondana el: egy magyar család néha izgalmas, néha megható kalandjait Amerikában. A rendezőnek, saját bevallása szerint, nem volt különösebb véleménye Amerikáról, nem akart kritikát gyakorolni az újvilág fölött. Számára az új és idegen helyzetbe kerülő, magukra maradó figurák voltak érdekesek.
Ő így látja. De az amerikai magyar közösség egészen másképpen vélekedik. Ők úgy érzik, az amerikai koprodukcióban, amerikai filmesek és színészek, magyar főszereplők együttműködésével készült film sértő Amerika-képe leegyszerűsítő és bántó, és – ami valószínűleg a legjobban fáj – gúnyt űz a tengerentúl élő magyarokból.
Tény, hogy a Getno – Nincs új világ egyik legmulatságosabb figurája Jenő papa, a harminc év után is rettenetes angol akcentussal beszélő, a bevándorlókat szapuló sivatagi filozófus, akit Király Levente játszik, a legfélelmetesebb pedig a Bela Gyori alakította milliomos jogász, aki végül becsapja és menekülésre kényszeríti a főhőst, Gesztesi Károlyt.
Az újvilágbeli felháborodás hullámai olyan magasra csaptak, hogy akár a kinti premiert is meghiúsíthatják. Az már nagyon valószínűnek látszik, hogy a Los Angelesben minden évben megrendezett, és az idei filmtermést bemutató Amerikai Magyar Filmhét programjáról leveszik a Getnót – hiszen, ha a közönség tagjai nem is, a szervezők elsősorban a kinti magyarok közül kerülnek ki. Akik úgy érzik, ez a film igazságtalanul megsértette őket – még ha az alkotók célja egészen más volt is. ■

Forrás: IC Press

hozzászólások (0)

további hírek

JátszóDome: Sniper Elite 4 - 2. rész

Közel egy órán át folytatódnak kalandjaink San Celini szigetén.

Négy új videón a Horizon: Zero Dawn, amely pontokat is kapott már

Bemutató a világ felfedezéséről, annak lakóiról, a vadászatról és a főhősről, Aloyról.

Square Enix akció a Steamen, Bandai Namco a Humble Store-ban

Ezen a hétvégén a két japán kiadó játékait lehet olcsón begyűjteni.

JátszóDome: videón a Husk első órája

A Twin Peaks és a Silent Hill hangulatát ígérték a fejlesztők.

Tom Clancy’s Ghost Recon: Wildlands gépigény és nyílt béta

Jövő hétvégén tartja a nyílt bétát a Ubisoft, amelyhez részletes gépigényt is mellékeltek.