Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Mozi

A halott menyasszony Oscart kap?

2005.11.25. 17:11 | szerző: Dino | kategória: Mozi

Az animációs film nem új műfaj, de viszonylag új az Oscar-díjak versenyében: hiába köszönheti a világ Walt Disney 1934-es köszönőbeszédének, hogy az Amerikai Filmakadémia díját egy bizonyos Oscar bácsi nevén nevezheti, az animációs filmek csak 2001-ben indulhattak érte először saját kategóriájukban.
A hagyománya kicsi, a vele járó dicsőség mégis nagy: Tim Burton, ugyan Cannes-ban és Velencében aratott már sikert, és jó néhány filmjét már a klasszikusok között tartják számon, most egy animációs filmmel, A halott menyasszonnyal (Corpse Bride, hazai bemutató: november 17.) juthat el a legnagyobb filmes díjig. Nyilvánosságra hozták ugyanis annak a 10 filmnek a címét, melyek közül a három végső jelölt kikerül majd: és A halott menyasszony is köztük van. A 10 döntősből csupán négy film nem 3D-s komputertechnikával, CGI-vel készült, és egészen biztosan A halott menyasszony az egyetlen, amelyet egy közönséges, minden boltban kapható digitális fényképezőgéppel fotografáltak. Bár a marionett-bábok és a stop-motion technika kombinálása valószínűleg a filmkészítés lehető legstrapásabb módja, Tim Burton folytatni akarja.
- Imádom az animációs filmet – nyilatkozta. – Nevetséges, hogy a komputeranimáció egyeduralkodó lett. Pedig semmi sem múlik a technikán: eltelik még néhány év, és mások is rá fognak jönni erre. De addigra én már a hatodik ilyen filmemet fogom csinálni. Ha hagyják. ■

Forrás: IC Press

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló