25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

UEFA Champions League Season 1999/2000

Írta: Jay [PCD]

Ez a játék alkalmasabb időpontban talán nem is jelenhetett volna meg. Az idei évben a negyeddöntők fantasztikus küzdelmeket hoztak, és szinte soha nem látott magasságokba emelték a nézők számát. A focit szeretők között, biztosan voltunk jó egy páran, akik szívesen ott lettünk volna egy meccsen. Talán csak a merészebbek álmodoztak arról, hogy milyen is lehetne egy ilyen szintű bajnokságban egy találkozót végigjátszani. Sajnos a magyar foci színvonalát elnézve meg kell jegyeznem, hogy jó ideig nem lesz alkalmunk magyar stadionban Champions League meccsen szurkolnunk. A Silicon Dreamsnek köszönhetően most legalább a számítógépünkön keresztül alkalmunk nyílik megízlelni a Bajnokok Ligáját.

A játékot viszonylag gyorsan sikerült telepíteni, mivel csupán 3 MB-t másolt rá a merevlemezemre. Bár magához a játékhoz semmi köze, de a program értékelését mindenképpen negatívan befolyásoló szempont a telepítés közbeni kisebb malőrök. Történt ugyanis, hogy a játék megkívánta a DirectX 7.0-as változatát. Mivel ez utóbbi kiegészítő rajta van a CD-n, ezzel még nem is lenne gond. Azzal viszont már van gond, hogy a DirectX telepítése mellett kardoskodott annak ellenére, hogy én ezt már korábban egyszer telepítettem. Az meg már végképp probléma, hogy miután feltette - szerintem teljesen fölöslegesen az említett grafikai kiegészítőket, a játékkal nem tudtam játszani. Hibás lehetett ebben még a videokártyám is, mindenesetre pár meghajtóprogram újratelepítése utána már élvezhettem is játékot.

Az értékelésbe bele tartozik a "csomagolás" értékelése is. A csomagolás alatt most kizárólag a játékot körülvevő dolgokra (bevezető demo, menürendszer, stb.) gondolok. A bevezető sajnos nem sikerült valami fényesre. Nekem legalábbis nagyon nem tetszett. Azt sem értettem, hogy miért van az, hogy időnként lejátssza induláskor, időnként meg nem. A bevezető után egyből a főmenübe kerülünk (ami megint csak nem volt valami magéval ragadó), ahonnan a beállítások megváltoztatása mellett választhatjuk a gyors játék opciót, a 1999/2000-es bajnokságban való részvételt, vagy akár valamelyik korábbi döntő lejátszását.

Sokat segíthet, hogy ha valamilyen tétmérkőzés előtt gyakorlunk egy kicsit. Kétféleképpen tehetjük ezt meg: ellenféllel, vagy anélkül. A mozdulatok elsajátításához célszerűbb először az ellenfél nélküli gyakorlást választani. Az ellenfél nélküli gyakorlás ötlete szerintem nagyon jó, és maga a kivitelezés is jópofa. Valóban edzőmérkőzés hangulata van az egésznek. A pálya szélén alig pár néző álldogál, az egyik sarokban ott vannak a játékosok kocsijai, stb. Tisztára olyan, mint amikor a hétvégén lent focizol a grundon. Természetesen azért áll egy kapus az "ellenfél" kapujában, de a támadásokat nem akadályozza meg senki. Annak, hogy nincs ellenfél, két kisebb hátránya van. Az egyik az, hogy a védekező játékot nem áll módodban gyakorolni. A másik hátrány meg az, hogy nincsenek rossz szerelések, tehát nincsenek szabadrúgások sem. Ezeket kénytelen vagy gyakorlómeccsen elsajátítani.

A legtöbb fociprogramhoz hasonlóan ebben a programban is lehetőségünk van lapos, vagy emelt passzokra, felszabadító rúgásra, fejelésre és minden olyan egyéb dologra, amely a gólszerzést megkönnyítheti, vagy épp ellenkezőleg megakadályozhatja.

Az egyszerűbb, mindenféle trükkös megoldások nélküli játékot viszonylag könnyedén el lehet sajátítani. Bár túl sok időm nem volt a játékkal játszani, de mégis sikerült pár meccset megnyernem. Más fociprogramoknál több órát kellett gyakorolni ahhoz is, hogy a máltai bajnokságban utolsó helyen szereplő csapat csak 5 góllal verjen meg. A Champions League-ben a játék már csupán pár perc után is élvezhető lesz.

Nézzük is, hogy hogyan nézz ki egy meccs. A meccseket hárman közvetítik. Az egyik riporter csupán pár bevezető mondatot mond el a játék előtt, majd utána át is adja a szót két kollegájának. A bevezető mondatok alatt gyorsan szemügyre vehetjük a két csapatot. Itt engem egy kicsit meglepett, hogy a programban megjelenő játékosok nem is hasonlítanak annyira az igaziakhoz, mint mondjuk a World Cup 98-ban. A meccs hangulatát meghatározó nézők sem maradhatnak ki egy sportprogramból sem, ez alól a Champions League sem kivétel. Bár kicsit furcsa módon a nézők végig állnak, de legalább nem "lapos" benyomást keltenek. Időnként még mozognak is egy kicsit, összhatásuk kimondottan pozitív. Szerintem az viszont nem a legjobb megoldás, hogy minden meccset teltház előtt játszanak. Mivel ez az életben nincs így, ezért hihetőbb lenne, ha a programban sem lenne ez, különben. A játékfolyamát szerintem nem követik annyira, de az is lehet, hogy csak nekem nem tűnt ez fel.

A programmal "focizás" közben két dologra lettem figyelmes. Az egyik, hogy a kapusok nem követnek el idegesítő hibákat. Nem maradnak egyhelyben állva akkor sem, ha ott vagy egy védővel a közelben. Mindig a helyzethez alkalmazkodva végezték a dolgukat. Sajnos más programban előfordult, hogy azért csúszott be pár potyagól, mert a kapus szinte gyökereket eresztett csupán azért, mert ott loholtam védővel a tizenhatosban betörő ellenfél nyakán. A másik dolog már sajnos nem annyira felvidító. Nekem legalábbis nem tűnt elég jónak a játékos választás akkor, amikor az ellenfél támadott. Szerintem nem mindig a legközelebb, vagy a legjobb pozícióban lévő játékost választotta a gép. Egy másikra átváltani meg szinte lehetetlennek feladatnak bizonyult.

Mindent összevetve a játékról az a véleményem, hogy nem sikerült rosszul, de nem is lett a kategóriájának a legjobbja. Már évekkel ezelőtt is találkoztunk jobb programmal, és szerintem ez elég sokat elárul az egész program színvonaláról. Található a játékban pár egyedi megoldás, de majdhogynem csak abban emelkedik ki a többi hasonló program közül, hogy ez az első, amellyel a Bajnokok Ligájában focizhatunk. Sok téren csupán átlagosat nyújtott a program, ilyenek a hanghatások, a megjelenítés, a beállítási lehetőségek és még sorolhatnám.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

78%
Pozitívumok
  • Okos kapus
  • Könnyen elsajátítható játék
Negatívumok
  • Nem elég egyedi a program
  • Átlagos kivitelezés

További képek

  • UEFA Champions League Season 1999/2000
  • UEFA Champions League Season 1999/2000
  • UEFA Champions League Season 1999/2000
  • UEFA Champions League Season 1999/2000
  • UEFA Champions League Season 1999/2000
  • UEFA Champions League Season 1999/2000

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!