25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Heroes of Might and Magic III: The Shadow of Death

Írta: Dino 3 hozzászólás

A New World Computing valószínűleg soha nem fogja abbahagyni Might and Magic sorozatait, mely - figyelembe véve a rengeteg rajongót - érthető is. Sajnos azonban a mennyiség az utóbbi időben kicsit már a minőség rovására ment, a Might and Magic sorozat utóbbi két része már nem sikerült úgy, mint azt a korábbi epizódok után elvártuk. Az egészen más jellegű, de ugyanabban a világban játszódó Heroes of Might and Magic stratégiai-RPG játéksorozatnak eddig három része jelent meg. A harmadikhoz Armageddon's Blade címmel egy kiegészítő is a boltokba került, a most bemutatásra kerülő program pedig tulajdonképpen egy újabb küldetéslemez a HoMM3-hoz.

A The Shadow of Death alcímet viselő program azonban tartalmazza az eredeti Heroes of Might and Magic III játékot is, így azok is nyugodtan megvehetik, akik még nem rendelkeznek a programmal, nem kell külön a pénztárcájukba nyúlniuk miatta. Az eredeti játék hét kampánya mellett további hét teljesen új hadjárat kapott helyet a korongon, valamint 38 új küldetés az eredeti 40 mellé.

Aki egyáltalán nem ismerné a Heroes sorozatot, annak röviden annyit érdemes tudnia, hogy egy körökre osztott stratégiai RPG játékról van szó, melyben egy vagy több hőst irányíthatunk különböző küldetéseken keresztül. A játék persze a megszokott fantasy környezetben játszódik, így találkozhatunk elfekkel, orkokkal, pegazusokkal, stb., és hadseregünk is ilyen lényekből állhat össze. A területen kalandozva birodalmunkat is bővíthetjük a különböző épületek, bányák elfoglalásával, melyekből aztán különböző nyersanyagokra tehetünk szert. Központi épület a kastély, mely köré építkezhetünk is, és többek között itt toborozhatjuk hadseregünk nagyobbik részét is. A pályákon mindenfelé találkozhatunk különféle ellenséggel, és összefuthatunk ellenséges hősökkel. A csata is körökre osztott. Kezdetben felállnak egymással szemben a csapatok, aztán a hatszögalapú, egy képernyőnyi méretű pályán irányíthatjuk lényeinket. A csata során sokat számít a túlerő, de a szerencse, a varázslatok és a pályán begyűjtött varázstárgyak is szerepet kapnak.

Újítás az új változatban, hogy a hadjáratok során minden küldetés előtt átállíthatjuk a nehézségi szintet, így nem kell nagyon elkeserednünk, ha egy-egy pályát nem tudunk teljesíteni, egyszerűen lejjebb vehetjük a nehézséget és újból próbálkozhatunk. (Kezdőknek ez különösen jól jöhet.) Nyolc újfajta területtípus is van a programban, melyek mindegyike más és más előnyt illetve hátrányt nyújt. Az egyik területen például függetlenül hősünk aktuális szintjétől, mindig a legnagyobb szinten varázsolhatunk, ebből pedig van olyan változat is, mely egy-egy varázsterület varázslataira vonatkozóan adja csak meg ezt a képességet. Az elátkozott területeken pedig nem használhatjuk a magas szintű varázslatokat. A pályákon sétálva egyébként összesen 23 új lénnyel találkozhatunk. Új lehetőség még a varázstárgyak kombinálása, melynek eredményeként igencsak hasznos és erőteljes tárgyakat rakhatunk össze.

Feltehetően idehaza nem sokaknak van még force feedbackes egere, mindenesetre a készítők úgy gondolták, hogy ennek támogatását is hozzáadják az eredeti programhoz, hátha valaki örül neki. Jóval több játékost érint már a játékhoz járó hadjáratszerkesztő, melynek segítségével bárki tetszőleges történetet összeállíthat, valamint a bővített pályaszerkesztő, mely vadonatúj objektumokat és többféle beállítási lehetőséget tartalmaz.

A The Shadow of Death annyi újdonságot azért nem hozott a sorozatba, mint egy küldetéslemeztől az elvárható lenne, azonban a rengeteg új küldetéssorozat elég időre lekötheti a sorozat kedvelőit a negyedik epizódra való várakozás során. Mivel az eredeti verzióra nincs szükség, elsősorban azoknak ajánlott, akiket érdekel a Heroes of Might and Magic sorozat, és még nem rendelkeznek az eredeti HoMM3 játékkal.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

72%
Pozitívumok
  • Rengeteg hadjárat és küldetés
Negatívumok
  • Kevés újdonság az eredeti játékhoz képest

További képek

  • Heroes of Might and Magic III: The Shadow of Death
  • Heroes of Might and Magic III: The Shadow of Death
  • Heroes of Might and Magic III: The Shadow of Death
  • Heroes of Might and Magic III: The Shadow of Death
  • Heroes of Might and Magic III: The Shadow of Death
  • Heroes of Might and Magic III: The Shadow of Death

Heroes of Might and Magic III: The Shadow of Death

Platform:

Fejlesztő: New World Computing

Kiadó: The 3DO Company

Minimális rendszerigény: Pentium 133, 32 MB RAM, 4xCD-ROM

» Tovább a játék adatlapjára

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Fantastic
Fantastic [80]
Hello!
Most a Heroes 3 és a két kiegészítő megvásárolható 2000 HUFért. Szerintem maga a SOD is jó, de szerintem ha valaki egy igazán jó kiegészítőt szeretne, annak érdemes letöltenie a nem hivatalos kiegészítőt, amelynek a címe: In the wake of gods. Ez egy teljesen ingyenes kiegészítő, csak le kell tölteni a http://www.strategyplanet.com/homm/wog oldalról, utána már csak telepíteni kell és lehet is vele játszani. Szerintem ez egy nagyon jó kiegészítő, mindenkinek akinek van "Heroes 3 Complete"-ja, annak érdemes letölteni. Nagyon sok mindent ad hozzá a kiegészítőhöz.
'B' type free
'B' type free [61]
--Heroes of might and magic: shadows of death.--
nah, ha bárki benéz erre, : Hello, ha ez a kieg. megvan neked, és megtudod(akarod) írni(biz.más.), írj ide is +mailbe is. nekem sajnos nincs meg. thx
Alyr
Alyr [3]
Mennyiért lehet megvásárolni a Heroes 3-at?
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (3 db)