25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Compton's Atlas of the Ancient World

Írta: Đuke

A művészetet és kultúrát kedvelőket az utóbbi időkben nem nagyon kecsegtették el a cégek minőségi programokkal (tisztelet a pár kivételnek). Ezért is örültem meg, amikor a szerkesztőségbe megérkezett a The Learning Company legújabb CD-je a Home Library sorozatból a Compton's Atlas of the Ancient World. A színvonalas programjairól híres cég igényes programjain keresztül elsősorban a kultúrát képviseli korunk nem túl kultúraigényes számítógépes programjai között. Ezen a CD-n az ősi és ókori civilizációk sorra helyet kaptak, hisz legújabb kiadásuk ezeket foglalja össze a kezdetektől egészen a kb. a VI. századig, összesen 8 millió évet és 44 nagyobb civilizációt foglalván magába.

A földgömbön valamely területre kattintva az aktuális földrész civilizációjának történetével ismerkedhetünk meg (mondjuk ne Szibériára vagy a Déli-sarkra kattintsunk). A következő földrészek kultúráit tartalmazza a program: Európa, Afrika, Észak-, Közép- és Dél-Amerika, Kelet-, Nyugat- és Dél-Ázsia (Ausztráliával). A földgömbön egy területre kattintva jobb oldalt - az időtáblázatban - mindig helyet kap egy áttekintés (fölül), majd alatta sorra jönnek a választható további területek vagy civilizációk. Bármelyiket is válasszuk ki, utána megtekinthetünk egy beszédes és térképen demonstrált áttekintés, valamint a térképek segítségével áttekinthető történelmi összefoglalást is kaphatunk (mindig az adott területnek megfelelően és jellemzően) a hadi viszonyokról, kulturális emlékekről, mezőgazdaságról és egyéb érdekességekről számos beszéd kíséretében.

A több mint 200 000 szavas dokumentáción, 2000 színes képen és 274 térképen kívül lehetőségünk van virtuálisan három dimenzióban is szétnézni (szó szerint) 7 rekonstruált épületben, ahol további információkat is kaphatunk bizonyos tárgyakra vagy képekre kattintva. Ez még nem minden! Fültanúi lehetünk 17 ősi hangszer rekonstruált hangjának, valamint e segítségével az adott civilizációra jellemző dallamvilágba is "betekintést" nyerhetünk beleértve a Kr. u. 228-ból származó Aquincumban talált római orgonát is, amelyről talán nem árt tudni, hogy 1931-ben találták meg és nagy valószínűség szerint szerkezete hidraulikus volt (ezek a hangszerek is természetesen képekkel és bőséges információkkal is kísértek). Ha pedig egy kis régészkedésre szottyanna kedvünk, akkor a program által felkínált 11 helyen végezhetünk ásatásokat. Megnézhetjük, hogy közvetlenül a régészeti feltárás előtt hogy nézett ki a terület, majd bepillantást kaphatunk, hogyan ástak ki bizonyos területeket, vagy sírokat. Hadd mondjak egy röpke példát: az 1987-ben feltárt perui Sipanra rákattintva láthatjuk a romos területet, majd fokozatosan feltárhatjuk a sírt, és a végén a pap szarkofágját is megtalálhatjuk, melyben az összes szertartási eszközt, díszeket és fegyvereket is megnézhetjük, és szinte levetkőztethetjük a papot (természetesen szinte minden eszköz, melyet megnézünk, szöveggel és külön képpel kísért). Kezdve a mindennapi élet rejtelmeitől, Nagy Sándor hódításain keresztül a Hunok benyomulásáig, Attiláig a program szinte a legapróbb részletekig mindenre kitér. Régészeti leletek, csaták helyszínei és sorrendjei, élőbeszédes kommentárok segítenek elkalauzolni bennünket a történelem viharos évezredein keresztül melyeket egytől-egyig mind régészek és történészek lelkes csapata írt. Ha pedig kíváncsiak lennénk a legfrissebb régészeti hírekre is, akkor a program és az Internet segítségével most már ez sem lehetetlen.

A 274 igényesen és nagyon aprólékosan összeállított térkép, klassz hangok, animációk, valamint rengetek információ enyhítheti az ősi kultúrák iránt éhes közönséget. Ajánlom mindenkinek, hisz a készítők valószínűleg hatalmas energiát fektettek bele, hogy ez így sikerüljön: szórakoztató és egyben tanító, amolyan igazi interaktív tanítóeszköz.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

90%

További képek

  • Compton's Atlas of the Ancient World
  • Compton's Atlas of the Ancient World

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!