Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Diamond Multimedia Monster Sound MX300

2000.02.13. 00:00 | szerző: JP | Kütyü+hardver

Bár a Diamond nem túl régóta foglalkozik hangkártya gyártásával, az MX 300-zal máris élre tört a hangkártyák piacán is. Ez az Aureal Vortex 2 technológiára épülő hangkártya méltó vetélytársa nagy konkurensének, a Creative Sound Blaster Live!-jának.

A 3D-s hanggal kapcsolatban ma még van egy kis bizonytalanság. Nem lehet ugyanis tudni, melyik 3D rendszer fog elterjedni a sokféle jelenleg alkalmazott technológia közül: az EAX, az A3D, esetleg a Sensaura még kevésbé ismert rendszere, vagy valami egészen más. Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy sokat számít, hogy a kártya - függetlenül attól, hogy melyik technológiát használja - támogatja-e a DirectX-ben lévő DirectSound 3D-t, mert a legtöbb játék feltehetően ezt fogja használni elsődlegesen.

A Diamond hangkártyájának erőssége a 3D hangban rejlik, amit az Aureal Vortex 2.0 hangrendszerének köszönhet. A Vortex 2.0 az Aureal 3D-t ill., az A3D 2.0-t támogatja. Azt hiszem ma már a DirectSound ill. DirectSound 3D támogatás szinte természetes az újonnan megjelenő hangkártyáknál, így erről se hiányzik.

Pár szóban a kártya felépítéséről. A kártya PCI buszos, Quad AC97-es codecje 96 független hang egyidejű lejátszását teszi lehetővé. A kártyán van wavetable egység is, egy 320 csatornás, 4 MB-os DLS szintetizátor. A mintavételi frekvencia 48 kHz-ig állítható. Hardware-esen tartalmaz egy 10 sávos equalizert is. Megtalálhatók rajta a szokásos csatlakozók: vonal- és mikrofon bemenet, belső CD, modem és AUX csatlakozó (ez utóbbira pl. DVD köthető), valamint 2 vonal szintű kimenet az első illetve hátsó hangszórópárnak, illetve a fejhallgatónak. A MIDI/Gameport csatlakozó is szabványnak tekinthető. A kártya hátán lévő négy jack csatlakozó egyébként a dobozos SB Live!-hoz hasonlóan aranyozott.

Alapkiépítésében a kártya maximum négy hangszóró kezelésére képes, de a külön kapható MX50-es kiegészítő segítségével 5.1-es hangrendszert is csatlakoztathatunk hozzá. Az MX300 támogatja a DVD lejátszást is, Dolby Digital rendszerben, de ehhez már minimum 266-os Pentium II-es szükséges. (A kártyához legalább Pentium 90-et javasolnak, 16 MB RAM-mal, ez ma már nem mondható túl nagy elvárásnak.) Az előbb említett MX50-es társkártya mellett még egy kapható, az MX25, mely SPDIF digitális ki- és bemenettel rendelkezik.

A Monster Sound MX 300 3D hangzása már két hangszórós rendszerben (vagy fejhallgatóval) is tökéletes 3D hatást biztosít, nagyon jól el tudjuk helyezni magunkat a térben, mondjuk egy játék közben. A hangterjedés modellezésével, a hullámterjedés törvényszerűségi alapján a chip pontosan meghatározza, hogy a tér egyes pontjain mi hallható. Négy hangszóróval próbálva is remek hangot adott a kártya, a térhatás így teljesebbé vált, hiszen maguk a hangszórók biztosítják a pozícionálást. Játékok közben valamivel jobb 3D hangja volt a kártyának, mint a Live!-nak, de jelentős különbséget nem tapasztaltunk. Ami fontos eltérés viszont a két kártya között, az az, hogy míg a Live!-on lévő processzor rengeteg effektre nyújt lehetőséget (visszhang, kórus, stb.), úgy az MX300-on csak egy 10 sávos equalizer található a hangszín állítására, igaz, ez pedig a Live!-on nics.

DVD lejátszás közben a 3D hangnak köszönhetően szinte moziban érezhetjük magunkat (megfelelő méretű monitor esetén :-). Ha valaki igazán élvezni kívánja a házimozit, akkor érdemes beszereznie egy hardveres dekódert is, mert a szoftveres dekóder programok nagyon leterhelik a gépet, így egy gyengébb gépen legfeljebb képregényt nézhetünk.

A kártya a Plug and Playnek köszönhetően könnyen installálható, de nyomait maradéktalanul eltüntetni már kisebb nehézséget okozhat, esetleg egy teljes rendszer-újratelepítést igényel. A driver installálása után a System Tray-ben megjelenik egy kis ikon, mellyel az összes funkció elérhető. (Igazság szerint elég kevés funkciót jelent ez.) A leghasználhatóbbnak az equalizer tűnt, melyben néhány alapbeállítás mellett lehetőség van sajátjaink elmentésére is. A többi kezelőegység elég spártai, túl sok beállítási lehetőség nincs, jóformán csak a codec csatornaszámát lehet állítani, még a csatlakoztatott hangszórók számát is automatikusan dönti el a gép. A demók közül érdekes módon az egyik nem ismerte fel a hangkártyát.

A kártyához adott szoftverek használhatósága nem vetekedhet a Creative által készítettekkel. A választék kicsi, és minőségben is jóval a SoundBlaster programjai mögött vannak. Az MX300-ashoz adott CD programjai nem nyújtanak túl sok szolgáltatást, és a kártyához se engedi komolyabban hozzáférni az embert.

A Diamond Monster Sound MX300-as kártyáját inkább a játékokhoz vagy DVD-zéshez, házimozizáshoz ajánljuk, zenéléshez semmiképp sem, azon a téren sok kívánnivalót hagy maga után. ■

Diamond Multimedia Monster Sound MX300

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló
ADATA SD600 külső SSD ADATA SD600 külső SSD
Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi  mousepad Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi mousepad
HyperX Pulsefire FPS gamer egér HyperX Pulsefire FPS gamer egér