25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

DVD

Final Fantasy: A Harc Szelleme DVD

Két DVD korongos extra változatban jelent meg a Square számítógépes animációs filmje.

Írta: Dino

A konzolokon már igen régóta nagy sikerrel futó Final Fantasy RPG játéksorozat pár éve a PC-s játékok egy csoportjának is nagy kedvence lett. Ennek oka minden bizonnyal a jól eltalált történet és a remekbeszabott kidolgozottság. Ez utóbbi különös tekintettel igaz a játék grafikájára, és még inkább az átvezető képsorokra, az előre renderelt filmrészletekre. A játékot fejlesztő japán Square Soft úgy gondolta, ha már ilyen nagy tapasztalatra tettek szert CGI (computer generated imagery, azaz számítógépes képalkotás) téren, mindezt egy új területen is kipróbálja, és egy mozifilmet kezdtek készíteni. Az eredmény tavaly lett kész, amikor bemutatták a Final Fantasy: The Spirits Within (magyar alcíme: A Harc Szelleme) filmet. Ez ugyan nem lett átütő mozisiker, de a sci-fi és CGI rajongók nem csalódtak benne: a technika valóban nagyszabású és látványos jelenetek elkészítésére adott lehetőséget. A film bemutatója után pár hónappal elkészült a DVD változat is, mely két lemezen rengeteg extra mellett tartalmazza a filmet.

A filmnek tulajdonképpen a története az, amit a legtöbben kifogásolnak, és ebben igazuk is van, mivel tényleg semmi különös. A jövőben (2065-ben) különös lények tizedelik az emberiséget, és míg egyesek a harcot látják megoldásnak, főhősünk, Dr. Aki Ross kutatónő az álmában látottakra alapozva megpróbálja a békés megoldást véghez vinni, és szinte egymaga megmenteni a Földet.

A DVD változat rengeteg extrát tartalmaz. Az első lemezen mindenekelőtt magát a filmet találjuk, 5.1-es Dolby Digital hanggal, 16:9-es szélesvásznú képpel, és 17 nyelvű felirattal – köztük van a magyar is. A film eredeti hangját összesen háromféle audiokommentárra cserélhetjük. Az első kettőn a japán illetve amerikai készítők beszélnek saját nyelvükön, míg a harmadik a film zeneszerzőjének kommentárját tartalmazza, kiemelve az egyes zenei részleteket. Mindemellett a film kép részét is felválthatjuk a forgatókönyvet, illetve animációs terveket tartalmazó másik filmsávra. Ilyenkor a történet ugyanúgy megy előre, csak közel sem a végleges animációt láthatjuk, hanem a kézzel rajzolt forgatókönyv-vázlatokat, vagy az előzetes animációkat, például textúrák nélkül. Az első lemezre kerültek még a film előzetesei, valamint néhány kép, melyeken Aki-t bikiniben láthatjuk.

A legtöbb extra azonban a második korongra került. A legfontosabb itt a film készítését bemutató dokumentumfilm, melyben minden jelentősebb résztvevő megszólal, az animátoroktól a rendezőig. Megtudhatjuk, hogy készült a háttér, hogyan modellezték a szereplőket, és még sok más érdekességet. Egyes helyeken pedig néhány perces rövid filmrészletekre válthatunk át a dokumentumfilm közben, melyek tovább magyarázzák vagy demonstrálják az aktuális részt. A dokumentumfilm érdekes, láthatjuk benne például a renderelést végző óriási számítógépparkot, vagy a szinkronizálást végző színészek némelyikét.

A „Hogyan készült...” film mellett 5-10 perces kis epizódok kaptak még helyet a második lemezen. Ilyen például néhány filmes „baki”, melyeket valószínűleg a fáradt animátorok eredetileg saját maguk szórakoztatására csináltak. Például az üvegfalat puskájával szétlövő, majd azon átugró szereplő nem töri át ugrásával a falat, hanem lepattan róla. Külön filmekben bemutatják a fontosabb szereplőket, a főbb járműveket, és megtaláljuk Aki teljes álmát is, az elejétől a végéig egy részben. Végül még egy mókás dolgot is kapunk: Michael Jackson Thriller című videoklipjének egy részletét, a Final Fantasy film szereplőinek előadásában.

Végül a Windows és Macintosh rendszereken futtatható DVD-ROM extrát kell még megemlíteni a korongon szereplő dolgok közül. Megtaláljuk PDF formátumban a forgatókönyvet a jelenetek listájával, és arra is lehetőség van, hogy a filmnek az első korongnál már említett vázlatos verzióját megnézzük kis méretben, miközben megjelennek mellette a részletesebb forgatókönyvbeli szövegek is, például a párbeszédek. Kapunk még egy Aki-s képernyővédőt, valamint megnézhetjük, milyen részlegek vannak a Square Pictures-nél.

A Final Fantasy film maga egy igen komoly vállalkozás volt, mely ha nem is lett akkora siker, mint amekkorát reméltek, megmutatta, mire is képes ma a számítógépes animáció. A színészeknek még nem kell attól tartaniuk, hogy feleslegessé válnak, az animált szereplők mozgásán, arckifejezésein azért még sok munka van, hogy teljesen pótolják a hús-vér embereket. A DVD változat jól sikerült, a kép minősége érthetően jó, mivel az eredeti film is digitális volt, a rengeteg extrának köszönhetően pedig a CGI kedvelői biztos, hogy nem csak pár alkalommal fogják lejátszójukba tenni a korongot.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Final Fantasy: A Harc Szelleme DVD
  • Final Fantasy: A Harc Szelleme DVD
  • Final Fantasy: A Harc Szelleme DVD
  • Final Fantasy: A Harc Szelleme DVD
  • Final Fantasy: A Harc Szelleme DVD
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!