Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

DVD

Jégkorszak DVD

Őslények kalandjai a jégtakaró hátán. Egy aranyos rajzfilm minden korosztály számára.

2003.02.19. 00:00 | szerző: Dino | DVD

Az elmúlt évek – a számítógépes háttér fejlődésével párhuzamosan – robbanásszerű fejlődést mutattak az egészestés rajzfilmek terén. Óriási szerverfarmok kalkulálták hónapokon vagy akár éveken keresztül az olyan rajzfilmeket, a Toy Storytól kezdve a Shreken és a Szörny Rt-n keresztül a tavaly bemutatott Jégkorszakig. Nem csoda, hogy már az Oscar-díj átadáson is saját kategóriát kapott ez a műfaj. A rajzfilmbeli szereplők egyre jobban közelítenek az élethű megjelenéshez (na jó, amennyire egy ogrét vagy más szörnyet élethűnek lehet mondani :-). Mostani cikkünk az előbbi felsorolás végén említett, eredetileg Ice Age címet viselő alkotásról szól, illetve egész pontosan annak tavaly év végén megjelent DVD változatáról.

Jégkorszak DVD

A helyszín a Föld, az időpont pedig mintegy húszezer évvel ezelőtt. Az élőlények nagy vándorlásba kezdtek, mivel egyre inkább előrenyomul a jégtakaró, így délen keresnek menedéket. Nem így Manfréd, a családját elvesztett mamut, és a lusta lajhár, Sid, aki az indulásról is lekésett alvásának köszönhetően. A gondok azután kezdődnek, hogy Sid egyáltalán nem hagyja, hogy Manfréd lerázza őt, ráadásként pedig találnak egy gyereket, akit végülis közös erővel megpróbálnak hazajuttatni. Csatlakozik hozzájuk a kétszínű kardfogú tigris, Diego is, és megkezdődik a verseny: vajon sikerül-e eljutniuk az emberekhez, mielőtt a tigrisek megszerzik a kisbabát. Főhőseink persze - ahogy az az ilyen filmekben már lenni szokott - megszeretik a gyerkőcöt, így mindent megtesznek, hogy épségben hazajuttassák.

A DVD kiadás alapvetően igényes lett, de néha olyan érzésem volt, mintha nem igazán tudták eldönteni, hogy a valódi célközönségnek tekinthető fiataloknak, vagy a gyermeki lelkületű nagyobbaknak szánták a korongot. Ennek okairól még lesz szó, nézzük inkább sorban, mit is kapunk a DVD lemezen!

A menü igényes és ötletes, a filmből kiszedett részleteket vettek hozzá alapul. Minden egyes menüpont-választás után külön átvezető jelenetet is láthatunk. Az extrák között mindenekelőtt a filmben mintegy közjáték-szerepet betöltő, Scrat névre hallgató kis állatkával találkozhatunk, aki egy külön rajzfilmben próbál más helyet találni makkjának, persze itt is hasonló eredménnyel. Emellett három kisfilmben a Fox logót jelenítik meg Scrat közreműködésével. Hat kimaradt illetve alternatív jelenet is helyet kapott, ezek egyike nem is nyerte el végleges alakját, a 3D modellekről hiányoznak a textúrák. Az „International Ice Age” felirat egy jópofa jelenetet rejt: a film egyik részletét játsszák le, de úgy, hogy félpercenként váltják a nyelvet. Nem maradt ki a filmelőzetes sem, hármat is találhatunk a lemezen.

Jégkorszak DVD

No de jöjjön, miért is mondtam, hogy nem feltétlenül gyerekeknek szólnak az extrák. Megtaláljuk ugyanis az alkotók legelső animációs rövidfilmjét, a Bunny-t. Ez egy szomorkásabb hangvételű - de szintén részletekbe menően kidolgozott - alkotás, mely egy idős nyusziról szól. A másik komolyabb része a korongnak a hat 1-2 perces werkfilm, a modellezők és animátorok munkájáról. Ez elég szép szakkifejezéseket is tartalmaz, amit lehet, hogy nem csak a gyerekek nem értenek meg. És sajnos feliratot vagy szinkront ezekhez nem kapunk.

Végül még egy érdekes dolog került a korongra, ez pedig a galéria. Csakhogy itt nem egy előre-hátra lépegetős képsorra kell gondolni: egyrészt kiválaszthatjuk, kikről készült rajzokat szeretnénk látni, vagy választhatjuk a méret-összehasonlítást, és ekkor különböző információkat tudhatunk meg a filmben megjelenő (ős)lényekről.

A film kép- és hang tekintetében szinte kifogástalan. Mivel a film amúgy is digitális formában készült, nem meglepő, hogy a kép végig szép éles. Az eredeti, angol hangsávot 5.1-es Dolby Digital formátumban kapjuk, míg a magyar szinkron surround kódolásban található a lemezen. A feliratok között megtaláljuk a magyar és angol nyelveket, így akár nyelvtanulásra is alkalmas lehet.

Jégkorszak DVD

A Jégkorszak DVD így a havas időszak vége felé közeledve még épp aktuális, de amúgy is egy olyan rajzfilm, ami időről időre újra és újra meg tudja nevettetni nézőjét. Extrák terén inkább közepesnek tekinthető a mai DVD megjelenések között, de azt hiszem, egy ilyen típusú alkotásnál ennél többet nem nagyon szoktak felrakni a film mellé. (Legalábbis hazánkban... A Szörny Rt. külföldi kétkorongos kiadására már régóta fáj a fogam… :-) Ahol gyerekek vannak, vagy legalábbis rajzfilm-megszállottak, mindenképpen megéri a befektetést, hiszen a VHS kazettákkal ellentétben ez jól bírja a sokszori újranézést. ■

Jégkorszak DVDJégkorszak DVDJégkorszak DVDJégkorszak DVDJégkorszak DVDJégkorszak DVDJégkorszak DVDJégkorszak DVDJégkorszak DVDJégkorszak DVDJégkorszak DVDJégkorszak DVDJégkorszak DVDJégkorszak DVDJégkorszak DVDJégkorszak DVDJégkorszak DVDJégkorszak DVDJégkorszak DVDJégkorszak DVD

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló
Egy rém rendes család DVD Egy rém rendes család DVD
S.Ö.R. - Shakespeare Összes Rövidítve könyv+DVD S.Ö.R. - Shakespeare Összes Rövidítve könyv+DVD
A Karib-tenger kalózai 2. – A holtak kincse DVD A Karib-tenger kalózai 2. – A holtak kincse DVD