Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

DVD

Gyilkos félállásban DVD

A ma már közismert és népszerű Jet Li egy korábbi filmje jelent meg DVD-n.

2003.02.23. 00:00 | szerző: mogyoro [UG] | DVD

Mindig elgondolkodtat, miért adnak ki mono vagy 2.0-ás, még rosszabb esetben fekete-fehér filmeket DVD-n. Ez a kérdés foglalkoztatott akkor is, mikor kézbe vettem a Gyilkos félállásban című, 1998-as hongkongi akcióvígjáték tokját, s megnéztem a film feltüntetett tulajdonságait. Képformátum 4:3, hangformátum (magyar, angol, cseh) 2.0, felirat pedig csak cseh nyelven található.

Gyilkos félállásban DVD

A film főszereplője a ma már sztárnak mondható Jet Li. Ezt a borító is tudatosítja velünk, hiszen a neve több helyet foglal el, mint a cím. Ennyi szkepszissel leülni egy filmhez sok jót nem jelent – gondolnánk.

A film színvilága jellegzetesen a hongkongi akciófilmeket juttatja eszembe, s a Jet Li által megformázott karakter is kellemesen ötvözi a Bruce Lee filmekben megszokott egyszerű emberből kialakuló igazságosztó figuráját Jackie Chan filmjeinek humorával – még ha a humor fő forrása a másik főszereplő (Eric Tsang) által megformált figura is. Ebben a filmben a mai Jet Li filmekre jellemző mátrixos karate elemek még nincsenek jelen, de a pörgő ritmus az akciójelenetekből azért nem hiányzik, s ezt még a zenei betétek is fokozzák.

Gyilkos félállásban DVD

A film története egyszerű: egy bérgyilkos megöl egy maffiafőnököt, aki végrendeletében magas jutalmat ígér gyilkosa gyilkosának. Megindul a hajsza, amibe a lerongyolódott exkatona Jet Li is beszáll egy menedzser segítségével, aki ki akarja csak használni, de a film végére kapcsolatuk más jelleget ölt a közös menekülésnek köszönhetően. Van egy rendőrnyomozó is, aki látszólag hőseinket gyanúsítja, aztán kiderül, hogy meg akarja védeni őket, innentől kezdve nem is tudjuk, mit gondoljunk. A film végén van egy kis csavar – amit igazából a közepétől sejteni lehet, s amit egy poén kedvéért leegyszerűsítettek (értsd: egy sablonos testvér/barát szálat kihagytak, bár a borító hátoldalán a film kivonata arra céloz). Természetesen megtalálható a szokásos, visszafogott romantikus szál nem teljesen kidolgozva és kihasználva, de így maximum csak egy sablonnal kevesebb. A figyelmesebb néző kap egy érdekes családi jelenetet, ahol meglepve tapasztaltam, hogy az a keleti illem (tisztelet az idősebbnek, nőknek nincs szava) – nagy valószínűséggel az angol kultúra beáramlása miatt – itt nem létezik.

Ha a filmet videón látom, akkor dicsérném a hangot és a képet. DVD-n azonban ezt nem tehetem. Igaz, egy videóhoz nem csatlakoztattam soha erősítőt, s ott a surround hangzás sem jött volna ki igazán. A kép élességéről annyit, hogy Jet Li arcán a mitesszert tisztán lehet látni. Az extrák meg..., ami nincs, arról nem lehet beszélni. 4 filmelőzetes (más filmeké) és egy fotógaléria. Ennél még egy Jackie Chan film vége főcímében is több extra található. ■

Gyilkos félállásban DVD

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló