Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

C.S.I. - Crime Scene Investigation

Egy jól sikerült nyomozós kalandjáték az azonos című filmsorozatot alapul véve.

2003.06.16. 00:00 | szerző: Warhawk | Ismertető/teszt

CSI. Ha néhány hónappal ezelőtt kiejtették volna előttem e három betűt, valószínűleg csak valami távol-keleti harcművészeti technikára tudtam volna gondolni (vagy arra, hogy nem hallottam a mondat elejét, mely eredetileg így hangzott: Itt a vacsi! :-). Viszont azóta, hála az egyik kedves kereskedelmi TV-nek, már tudom, hogy e betűszó az Egyesült Államok egyik legkedveltebb sorozatának, illetve a bűnözők egyik fő ellenségének a neve. A CSI ugyanis Crime Scene Investigaton - azaz Helyszínelők.

C.S.I. - Crime Scene Investigation

Aki nem tudná, hogy mit is takar ez a foglalkozás: a helyszínelők azok az emberek, akik összegyűjtik a bűntény helyszínén a különböző nyomokat, és ezekből megpróbálják összerakni, mi is történt. Ezen urak és hölgyek „életéből” készített sorozatot a méltán elismert Jerry Bruckheimer 2000-ben, főként ismeretlen színészekkel. A sorozat pedig igen hamar sikeres lett, mely leginkább annak köszönhető, hogy - mint ahogy azt egy néző nagyon jól megfogalmazta - a „gondolkodó ember krimijét” tűzték ki célul az alkotók. Nem voltak benne, üldözések, lövöldözések, menő, gyors kocsik. Ellenben voltak okos nyomozók, akik különböző tudományos (vagy éppen áltudományos) módszerekkel próbáltak rájönni a bűntett elkövetőjének kilétére. A hitelességhez annyit, hogy két szakértő is dolgozott a stábbal, hogy minél inkább valósághűnek mutathassák be a nyomozás menetét. A jól kitalált ötlet, és a nagyszerű színészi munka pedig meghozta gyümölcsét, sok jelölés mellett a sorozat elnyerte többek közt az Emmy díjat.

A játékötlet pedig adta magát, hiszen a filmre épülő kellemes, nyomozgatós játék, ha sikerül helyesen belőni a látvány-hangulat-nehézség rátát, tökéletes lehet. Sajnos azt előzetesen leszögezhetem, tökéletesen belőni nem sikerült, viszont még így is egy nagyon kellemes játékot kaptunk kézhez!

C.S.I. - Crime Scene Investigation

A játék kezdetekor azonnal bedobnak minket a mély vízbe. A Las Vegas-i CSI csoport legfrissebb tagjaként azonnal egy fura gyilkosságot kell felderítenünk, méghozzá nem mással, mint a csoport vezetőjével, Gil Grissommal. Az első rész elején még kapunk egy kevés segítséget, a program megtanítja, hogyan mozogjunk, vizsgáljuk át a helyszínt, mit keressünk, stb., majd magunkra hagy a gyilkosság tényével, és ezernyi kérdéssel. Ki tette? Miért kötözte meg az áldozatot? Miért kötötte be a szemeit? Miért rakott egy húszdollárost a szájába? Ilyen és ehhez hasonló kérdések fognak végigkísérni az öt epizódon keresztül. Találkozunk majd gyilkosságokkal, gyújtogatással, érdekes balesetekkel, mindegyik résznél a csoport más-más tagjával áshatunk az ügy mélyére.

Persze az egyik fő kérdés, hogy milyen körítés mellett nyomozunk majd? Nos, a látvány, ha nem is eget rengetően gyönyörű, nagyon kellemes. Előre renderelt helyszíneken fogunk mozogni, melyek nagy részén 360 fokban foroghatunk. (3 fő helyszín van fix nézőpontból: a labor, a boncoló labor, illetve a kihallgató szoba.) Némelyik helyszínt kisebb animációkkal dúsították, így néha tényleg nagyon kellemes látvány tárul elénk. A hátterek mellett a karakterek is előre rendereltek, így ne várjunk tőlük nagy interakciót. Igazából nagyon sokkal nem is fogunk találkozni, leginkább a társunkkal, néhány munkatárssal, illetve esetenként két-három gyanúsítottal. A személyek is legtöbbször egy helyben álldogálnak, csak egyszer-egyszer tesznek néhány észrevehető mozdulatot. Ez negatívumként hangozhat, de igazából nem kifejezetten zavart, hiszen nem velük kellett a legtöbbet foglalkozni.

C.S.I. - Crime Scene Investigation

Amivel pedig a legtöbb időnket töltjük, azok a bizonyítékok, nyomok, dokumentumok, illetve hasonló tárgyak. Általában az epizódok azzal is kezdődnek, hogy az eset áttanulmányozása után összegyűjtünk minden összegyűjthetőt a terepről. Itt ne csak különböző tárgyakra gondoljatok! A helyszínelők egyik feladata az ujjlenyomatok összegyűjtése, de fogunk kocsinyomokat kiönteni gipszmintával, különböző porokat összegyűjteni, sőt, egyik esetben még környező szagokat is be kell majd gyűjteni! Mindehhez persze megvannak a kellékeink, nekünk csak annyi lesz a dolgunk, hogy kiválasszuk, mit mivel próbálunk összeszedni. Ezek után pedig mehetünk a laborba átvizsgálni őket, a boncterembe átnézni a hullát - itt egyébként néha elég naturalista módon vannak ábrázolva a halálmódok, a játék egészére igaz, hogy legtöbbször mutatják, hogy is hunyt el az áldozat - majd a meglévő információkból összeállíthatjuk az első elképzelésünket az esetről. Ezután behívhatunk tanúkat, gyanúsítottakat, meghallgatni, majd ezek alapján változtathatjuk a bennünk kialakult képet. Kicsit fura, de a legtöbb kalandjátékban beváló kreatív gondolkodás, tárgyak kombinálása itt nem jön be. Ide jéghideg logika kell, színtiszta nyomozói ösztön. Ne feledjük, sok minden becsaphat, a tények viszont nem hazudhatnak.

Az irányítás hihetetlenül egyszerű, a klasszikus drag and drop, illetve point 'n' click módszerekkel operálhatunk a játékban. Emberi nyelvre lefordítva ez annyit tesz, hogy gyakorlatilag az egéren kívül másra nincs is szükségünk. A mutató a figyelemreméltó dolgok felett elszíneződik, majd ott eldönthetjük, hogy mit is kell tennünk. Először azt hittem, hogy ez megkönnyíti a játékmenetet, hiszen nem marad ki semmi ha a mutató megmutatja, mit kell keresni, de rá kellett jönnöm, hogy így is elég sok kihívást rejt a játék.

C.S.I. - Crime Scene Investigation

A hangok és a zene szintén elfogadható. A játékban szereplő személyek hangjait az eredeti színészektől kölcsönözték, ami nagyon okos ötlet. A gond az egészben az, hogy itt érezhetően felolvastak a szinkron hangok, nem sok élet szorult beléjük. A játék alatt néha fel-felcsendülő zene nem túl figyelemreméltó, viszont nem is zavaró, nyugodtan bekapcsolhatva maradhat.

Meg kell mondanom, nagyon rettegtem, hogy egy ilyen nagyszerű sorozatot elrontanak egy közepes játékkal, de szerencsére pozitívan csalódtam. Az egyre nehezedő ügyek egy átlagos játékosnak elég nagy kihívást jelentenek, az angol nyelvtudás pedig nem árt, mert elég sok írott szöveggel fogunk találkozni! A történet megkapó, ha nem is annyira, mint egy-egy igazi részben, viszont van néhány kellemes fordulat benne. Aki tehát szereti az elgondolkodtató, nyomozgatós játékokat, az nyugodtan vágjon bele! ■

értékelés

C.S.I. - Crime Scene Investigation

Pozitívumok
  • Kellemes történetek
  • Összeségében szórakoztató játék
Negatívumok
  • Kicsit rövid
  • Profiknak könnyű
8,0
grafika 8
hangok 8
játszhatóság 8
hangulat 9
C.S.I. - Crime Scene InvestigationC.S.I. - Crime Scene InvestigationC.S.I. - Crime Scene InvestigationC.S.I. - Crime Scene InvestigationC.S.I. - Crime Scene InvestigationC.S.I. - Crime Scene InvestigationC.S.I. - Crime Scene Investigation
C.S.I. - Crime Scene Investigation
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
C.S.I. - Crime Scene Investigation

hozzászólások (2)

richi74
richi74 2005.07.16. 21:50
sziastok!
Ha valaki tudd kérem segitsen az elsö pályán a dark motivban elakadtam.Már senki nem beszél.A motoros üzletböl a lány és a Pasi a rendörségen kihalgatás megvolt és mégsem történi semmi.
Vajon mi nincs még meg?
Kérlek segitsetek.
Emilem:magyar.richard@chello.hu
Köszi
ajánlott olvasnivaló