For Honor
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Sanyo Xacti VPC-J1

Egy könnyen használható ultra-kompakt digitális fényképezőgép a Sanyo termékpalettájáról.

2003.10.07. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Pár évvel ezelőtt mutattunk be kettőt a Sanyo digitális fényképezőgépei közül. Az akkor még ilyen téren újoncnak tekinthető cég az évek során folyamatosan fejlesztette gépeit, és mostanra elég sokféle masinát kínál a kompakt kategóriában. Ezek közül jelen cikkünkben az ultra-kompakt Xacti VPC-J1 modellt mutatjuk be.

Sanyo Xacti VPC-J1

A magnézium ötvözet házba épített, megnyerő külsejű kis gép mérete igen apró és tömege is mindössze 200 gramm. Egyik különlegessége, hogy a 2,8-szoros (35 mm-es formátumra átszámítva 37-104-es) optikai zoom beépítése nem a hagyományos módon történt: a lencséket a gép belsejében helyezték el úgy, hogy nem emelkedik ki az objektív a gépből, mint azt megszoktuk más kompakt fényképezőgépek esetén. A gép használata igen egyszerű, a kialakítás során elsődlegesen az amatőr fotósokra gondoltak, akik például nyaralásuk során mindössze az exponáló-gombot szeretnék nyomkodni élményeik megörökítése során.

A gép hátoldalának nagy részét az LCD kijelző tölti ki. Amikor először megláttam, nagyon meglepődtem, hogy a Canon G2-n lévő kis képernyőhöz viszonyítva mennyivel jobb, folyamatosabb képet ad. Megfelelő fényviszonyok között a Sanyo LCD-jének frissítése jelentősen jobb volt, és a képélesség is megfelelő volt (talán a színek voltak kicsit fakóbbak). Az LCD felett található három kis LED, melyek az aktuális fényképezési módot jelzik (állókép, sorozatkép, film). A kijelzőtől jobbra három gomb kapott helyet: módváltás, menü, valamint vaku-mód állítás. Még mindig a hátlapon maradva jobb felül van a zoom (igen jól használhatónak bizonyult a sok fokozat miatt), és egy négyirányú kapcsoló, közepén egy gombbal (Set). A négyirányú kapcsoló segíti a menüben tájékozódást, illetve visszajátszásnál a léptetés és play/stop funkciókat látják el.

Sanyo Xacti VPC-J1

A gép tetején található az exponáló-gomb, valamint körülötte a gép bekapcsolását és az üzemmódot kiválasztó tárcsa. Bekapcsolhatjuk a gépet fotózásra, fotózásra LCD nélkül (egy átnézeti kereső is van rajta) vagy visszajátszásra, de itt választhatjuk ki az alapbeállítások menüt, a számítógépes kapcsolódást, valamint a szintén számítógéphez használható webkamera módot is.

A beállítások között találhatunk néhány érdekes – és néhány inkább csak csicsásnak számító – funkciót. Ez utóbbiak közé tartozik például a gép bekapcsolásakor változatos színekben felvillanó kis lámpa az objektív felett, ráadásul még kis zenét is hallhatunk. Érdekes volt a bekapcsolható „audio-guide”, mely annyit jelent, hogy az üzemmód-váltásoknál élőszóban is tájékoztat a gép az aktuális beállításról. Külön mókás, hogy mindezt japánul is hallgathatjuk a nyelv átállításával. Beállítható természetesen a beépített óra, a TV kimenet szabványa (PAL/NTSC), az energiatakarékos üzemmód, valamint lehetőség van a memóriakártya formatálására is. Ha épp nincs kéznél diktafon, az se gond, mert a J1-es még ilyen célú felhasználásra is lehetőséget ad.

Sanyo Xacti VPC-J1

A gép bekapcsolás után igen gyorsan inicializálja magát, és már meg is kezdhetjük használatát. Igen jó ötletnek találtam a kétféle menüt. Van egy „Basic” és egy „Expert” menü, így aki nem nagyon akar foglalkozni a speciális beállításokkal, egy jóval kisebb listán kell csak, hogy tájékozódjon. Ez pedig mindössze három dolgot jelent: a felbontást, a felvételi módot (auto, sport, portré, tájkép, esti, „cosmetic”, lamp, slim), valamint az időzítőt (ki/2 mp/10 mp). Expert módban ezek kiegészülnek a tömörítés három fokozatával, a képekhez kapcsolható hangfelvétellel, a fénymérési módokkal (többpontos, középre súlyozott ill. spot), a digitális zoom ki/bekapcsolásával, valamint a fehéregyensúly-, ISO érzékenység- (50/100/200/400/auto), expozíció-korrekció- és fókusz-állítással. A fókuszt állíthatjuk az automata mellett „super macro”-ra (2 cm-től éles képet tud adni megfelelő fényviszonyok esetén), valamint 1 m, 2,5 m ill. végtelen állásra.

A gépbe szerelt CCD érzékelő 3 megapixeles, ami 2048*1536-os felbontást jelent. Ennek ellenére választható egy 2880*2160-as méret is, ami 6 megapixelt jelent, és ebben az esetben interpolációval áll elő a nagyobb kép. Ez bár plusz részleteket nem ad a fotóhoz, mégis érdekes ötlet, mert így eltárolva a képet, majd esetleg a számítógépen később visszakicsinyítve a JPEG tömörítés hibái kevésbé lesznek szembetűnőek. Ha spórolni szeretnénk a hellyel (a géphez csomagolt 16 MB-os SD kártyára 13 darab 3 megapixeles kép fér el), választhatunk 1600*1200-as illetve 640*480-as méretet is. Ahogy azt a mai digitális fényképezőgépeknél megszokhattuk, a J1-ből se maradt ki a filmrögzítési mód, maximum 640*480-as felbontással és 30 kép/másodperccel, hanggal együtt. (Ez gyakorlatilag közel videokamera minőséget jelent, melyet gyors SD kártya esetén a teljes kapacitás mértékében használhatunk ki.)

Sanyo Xacti VPC-J1

Az Xacti J1-et a hozzá adott kábellel köthetjük a számítógép USB portjára. Windows XP használata esetén szinte azonnal – más esetben a driver installálása után – megjelenik egy új cserélhető meghajtó, és már másolhatjuk is át fotóinkat a memóriakártyáról. Érdekessége még a gépnek, hogy a számítógéphez csatlakoztatva – a mellékelt meghajtó telepítésével – akár webkamerának is használhatjuk, így például videokonferenciára vagy webes közvetítésre is alkalmas.

A gép által készített képekkel elégedettek lehetünk, megfelelően részletgazdagok és élesek. Rosszabb fényviszonyok között kissé lassú volt az élességállítás, de ez a hasonló kategóriájú gépeknél szintén így van. A vaku elég erős, de sajnos nem szabályozható, így vigyázni kell, nehogy közeli objektumokat túl erős fény érjen. A gépben található 1090 mAh-s Li-Ion akku elég hosszú ideig biztosítja a szükséges áramot, és természetesen cserélhető, így aki hosszabb utazásokat tesz, vihet mellé tartalékot is.

Sanyo Xacti VPC-J1

A Sanyo Xacti VPC-J1 egy szép és jól használható kompakt digitális gép, kategóriájának kiemelkedő darabja. Mindez árában is meglátszik: hasonló tudású gépet valamivel olcsóbban is lehet kapni, igaz, nem magnézium-ötvözet házban (és gyengébb filmrögzítési képességgel). A Guards Rt. által forgalmazott gép bruttó 124.990 Ft-ba kerül. ■

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.