Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Ablakok a világra - avagy hogyan telepítsünk Windows-t?

Új cikksorozatunk első részében az operációs rendszer installálásáról olvashattok.

2003.12.14. 00:00 | szerző: rage | Egyéb

Mielőtt belevágnánk

Ablakok a világra - avagy hogyan telepítsünk Windows-t?

Egy újonnan vásárolt számítógép esetében nemcsak az fontos, hogy körültekintően válasszuk ki a megfelelő hardver-t, illetve az, hogy mindezt jól össze is szereljük, hanem az is, hogy a gépünkre feltelepített operációs rendszer megbizhatóan működjön computerünkön. Ennek telepítéséhez illetve működéséhez szeretnék ötleteket vagy tanácsokat adni, főképp a saját tapasztalataim alapján, illetve itt a fórumban leggyakrabban feltett kérdések alapján.

Az első kérdés mindig az szokott lenni, hogy:
„Milyen operációs rendszert telepítsek az adott konfigurációhoz?”
Nos, ez legfőképpen attól függ, hogy pontosan mire szeretnénk használni a számítógépet. Ezt érdemes előtte átgondolni, nem mindegy, hogy csak szórakozásra, a szabadidő kellemes eltöltésére vettük a gépet, vagy pedig a napi munkánkhoz kell. Vagy akár mind a kettőre.

Ha újonnan vettük a számítógépet, egész biztos, hogy a legújabb operációs rendszerek is könnyedén futnak majd rajta, ha viszont egy régebbi számítógép esetében döntünk a szoftver-upgrade mellett, akkor mindenképpen nézzük meg előtte, hogy mekkora a minimális rendszerkövetelménye az adott oprendszernek. Operációs rendszer persze lehetne Linux és társai is, de itt a PC Dome fórumán azt hiszem, a felhasználók túlnyomó többsége a Windows különböző verzióit használja, a játékok zöme is Windows alá íródott, így ebben a cikkben is a Microsoft Ablakairól lesz szó.

A Win95 és a Windows régebbi változatai lassan-lassan teljesen eltűnnek, az új játékok sem támogatják már őket, így ezek telepítése nem ajánlott. A Microsoft sem ad már hozzájuk támogatást egyáltalán, és az általuk kiadott programfrissítések (DirectX, Internet Explorer, stb.) sem telepíthetők többé.
A Win98, illetve a később második kiadásként napvilágot látott Win98SE supportja is megszűnik lassan, de ezekhez a hardvergyártók még készítenek saját drivereket, és a legtöbb új alkalmazás is telepíthető rájuk. Ez utóbbi megállapítás azonban már inkább csak az SE verzióra igaz, sok hardver eszköz már csak a második kiadást támogatja, a driver az alap Win98-ra néha nem telepíthető.
A Windows Millennium még rendelkezik supporttal, ám sok felhasználónak okozott eddig is rendkívül változatos problémákat, ezért aki még az installálás előtt áll, javasolt, hogy ne ezt, hanem inkább a Microsoft által legjobban támogatott Windows 2000 vagy Windows XP rendszereket válassza. Persze akinek a gépén Millennium van, ami jól működik, nyugodtan használhatja a továbbiakban is.
Otthoni használatra, főképp, ha a legújabb játékokkal is szeretnénk játszani, s számítógépünk hardver eszközei ilyen cél alapján lettek összeválogatva, a Windows XP a javasolt, de ha munkaállomást kívánunk létesíteni, vagy csak dolgozni szeretnénk a géppel, a Windows 2000 is tökéletes választás lehet. Az új szoftverek mindegyike támogatja ezt a két oprendszert, legyen az bármilyen alkalmazás, vagy játék. Azonban (vigyázat!) a régebbi programokra ez már nem feltétlen igaz!

Mielőtt kiválasztanánk a számunkra megfelelő Windows-t, a legelső dolog az legyen, hogy nézzünk utána, van-e meghajtó-program minden hardver eszközünkhöz! Ha a gépünk régi, és nem kívánjuk továbbfejleszteni, mindenképpen nézzük meg a Microsoft oldalán, hogy mely eszközöket támogat az adott Windows. Előfordulhat, hogy nyomtatónkat, scannerünket, videodigitalizáló kártyánkat egyáltalán nem támogatja pl. a Windows XP, csak a Windows 2000, vagy már az sem. Ilyenkor vagy lecseréljük őket modernebbre, vagy pedig kompromisszumot kell kötnünk, s kénytelenek leszünk Windows 98-at (is) installálni.

Ha Windows 2000-es driver létezik, de XP-s driver nem, esetleg tehetünk egy próbát az XP-vel, mert gyakran a 2000-es driver is jól fog működni Windows XP alatt. Miután megtaláltuk és beszereztük a szükséges meghajtó programokat, mindenképpen vessünk egy pillantást az operációs rendszer minimális rendszerkövetelményére. A Windows 2000-hez, vagy a Windows XP-hez a 600-700 MHZ-es processzorok már megfelelnek, de még annál is fontosabb a sok RAM. Mindkettő eléggé memória-igényes. Sokkal inkább, mint a Win9X-es társaik. Tapasztalatok alapján legalább 256 megabyte memória kell nekik a normális működéshez, de 512 megabyte az a mennyiség, amivel már kezdik magukat jól érezni. Fontos az is, hogy legyen helyünk a merevlemezen bőven, mert ha felteszünk egy XP-t, az egyből elfoglal vagy 1 gigabyte-ot , s akkor még nem is beszéltünk a virtuális memóriának fent tartott 768 MB-ról, vagy az alapból bekapcsolt, a System Restore számára fent tartott és egyre növekvő helyigényről.

A telepítés

Nézzünk meg egy példát, amikor egy felhasználó szeretné használni a legújabb programokat, de nem akar lemondani a régi játékairól sem, illetve olyan hardver eszközzel is rendelkezik, amit a legújabb Windows-ok már nem támogatnak. Ilyenkor választhatjuk azt a nagyszerű lehetőséget, hogy akár több oprendszer is lehet egyszerre a gépünkre installálva.
Mivel a példánk azt mondja, azt szeretnénk elérni, hogy régi és új játékaink egyformán tökéletesen fussanak, és a legújabb alkalmazásokat is szeretnénk használni, számunkra akkor a legcélszerűbb, ha a Win98SE-t és a Windows XP valamelyik verzióját választjuk. Az utóbbiból létezik a Home verzió, illetve a Professional verzió. A Professionalról érdemes tudni, hogy bizonyos hálózati szolgáltatásokban nyújt többet, mint a Home Edition, illetve sokkal több rejtett beállítást találhatunk meg benne, valamint a System Restore is kicsit fejlettebb. A Professional verzió lehet Corporate, OEM, Upgrade, illetve Retail, a Home verzió pedig OEM, Upgrade és Retail.
Az OEM verzió nem alkalmas arra, hogy upgrade-eljen egy már meglévő rendszert. Az Upgrade pedig nem települ, ha előzőleg nem telepítettünk egy Win98, Me vagy W2K-t a gépünkre, illetve nem teszünk be egy telepítőlemezt installálás közben. Természetesen az Upgrade verzió upgrade-eli a rendszerünket gond nélkül. :-) Ha a Retail-t installáljuk, s már van a gépünkön egy előzőleg telepített Windows, meg fogja kérdezni, hogy telepítsük mellé második operációs rendszernek az XP-t, vagy pedig upgrade-eljük az előzőt.

Amennyiben azt szeretnénk, hogy Win98SE és Windows XP is legyen a gépünkön, erősen javasolt az installálást a Win98-cal kezdeni. Ha egy teljesen üres gépre szeretnénk tenni, első dolgunk a merevlemez formázása, particionálása lesz. Amennyiben ez már előzőleg megtörtént, akkor a particionálásra jó eséllyel nem lesz többé szükség. Döntsük el, hány partíció legyen a vinyón, ha csak egy merevlemezünk van , mindenképp kell legalább kettő, ha két operációs rendszert szeretnénk telepíteni. Ha több vinyónk van, akkor is érdemes őket 2-3 részre particionálni.

Windows 98 SE

A particionáláshoz tökéletes az fdisk program, ami a Win98-hoz adott telepítő floppyn is rajta van, vagy magán a Win98 CD-n. Particionálás és formázás után elkezdhetjük a Win98 telepítését. A Win98SE lesz az elsődleges operációs rendszer a gépen, ezért telepítsük a C meghajtóra. A telepítéskor nyugodtan engedjük, hogy mindent tegyen fel, legalább később kevesebbet kell majd külön installálgatnunk :-). Ha lehetőségünk van rá, érdemes az egész telepítőkészletet a merevlemezen tartani, egyrészt később nem fogja kérni a Windows különböző telepítésekkor a CD-t, másrészt ha később újra kívánjuk telepíteni az egész rendszert, nem feltétlen muszáj olyan boot floppy-t készítenünk, amivel a gépünk felismeri a CD meghajtót. A Win98SE telepítésekor az első komolyabb probléma akkor szokott jelentkezni, ha GeForce 4-es videokártyánk van. Ilyenkor a telepítés megkezdése után közvetlenül kapunk egy szép fekete képernyőt, amin csak a reset gomb megnyomása segít. Hiába próbáljuk elölről kezdeni az egész procedúrát, mindig ennél a fekete képernyőnél ér véget a próbálkozásunk. A megoldás ilyenkor az, hogy a Win98SE telepítő mappájában meg kell keresni a setupcor.exe-t és azzal elindítani a telepítést. Így már gond nélkül végig fog menni.

Néhány restart után ott figyel a gépünkön a frissen telepített Win98SE. Ahhoz, hogy működjön is, fel kell tegyük az összes drivert. A javasolt telepítési sorrend a következő:
1. Amennyiben a gépünk új, s a benne lévő hardver elemek újabb típusúak, először tegyük fel a legújabb alaplapi drivert. Az alaplaphoz adott CD-n ritkán szerepel a legújabb változat, ha van lehetőségünk beszerezni valahonnan a legújabbat még a telepítés előtt, akkor tegyük fel ezt, ha nincsen, az alaplapi CD-n lévő driver egyelőre bőven elég lesz. Másodiknak tegyük fel a legújabb Direct X-et. Ebből mindenképp a legújabbat érdemes választani, mivel számtalan javítást tartalmaz. S ha új videokártyánk/hangkártyánk van, akkor nagyon gyakran meg is követeli ennek az installálását. Most jöhet a VGA driver. Tapasztalatok alapján kár a béta verziókkal kísérletezni. Szerezzük be a gyártó honlapjáról a legutolsó hivatalos, WHQL minősítést kapott verziót, s tegyük fel azt.
2. Most érdemes a hangkártya drivert is feltenni. A hozzá adott CD-n lévő verzió egyelőre jó lesz, később bármikor leszedhetjük a netről a legújabb verziót.
3. S ezek után a többi eszköz drivereit tegyük fel szép sorban, legyen az digitalizáló kártya, tuner kártya, hálózati kártya, printer, scanner, bármi.

Ha mindent jól csináltunk, és minden működik is, nézzük meg, hogy mi az, ami Windows indításkor mindig fut a háttérben. Nem biztos, hogy szükségünk van például az alapból bekapcsolt Feladatütemezőre, vagy – a nagyon gyakran a hangkártya meghajtó mellett felpakolt – különböző multimédiás, vagy csak egyszerűen a hangkártya gyártó oldalán frissítéseket, híreket nézegető alkalmazásokra, amit pl. elég sok Sound Blaster kártya installálása után találtam. Legegyszerűbben úgy tudunk meggyőződni arról, hogy mi fut a háttérben, hogy a Ctrl-Alt-Del-lel behozzuk a Task Manager-t, s megnézzük, milyen alkalmazások futnak éppen.

Ha azt látjuk, hogy 2-3 alkalmazás is van, amire semmi szükség nincs, a start menü/futtatásba írjuk be, hogy msconfig és ott az indítópult részében ezen alkalmazások elől szedjük ki a pipákat és így indítsuk újra a gépet. Ha ez megtörtént, nézzük meg, hogy mekkora a szabad rendszererőforrás. A sajátgép ikonon jobb klikk, majd tulajdonságok, és máris látjuk a teljesítmény fület, ahol megnézhetjük mennyi szabad erőforrásunk van Win98 alatt. Amig csak a driverek vannak felinstallálva, addig ennek a számnak jócskán 90% felett kell lennie. Ha felette van, akkor minden rendben van és elkezdhetjük feltenni az összes játékot, alkalmazást, amit használni szeretnénk a későbbiekben. Ha azt vesszük észre, hogy a Windows nem akar leállni rendesen, leállítás helyett újraindul, akkor újra hívjuk segítségül az msconfig-ot, és a speciális fül alatt tegyük be a pipát a „Gyors kikapcsolás tiltása” előtti kis négyzetbe. (Ha ez nem segített, töltsük le a Microsoft oldaláról a Win98 SE-hez kiadott shutdown patchet. Utána már biztosan rendben lesz.)
Itt látjuk alatta a lehetőséget a Scandisk letiltására rossz kilépés esetében. Ez is hasznos lehet, amennyiben egy fagyás utáni rendszer indításnál nem szeretnénk állandóan a Scandisk futását végigvárni.

Én a Win98-amat már csak a régi játékok futtatására használom. Igazából már sok beállítani való nincs, de aki úgy dönt, hogy a Win98-at netezésre is használja, akkor a Win98 alá is mindenképpen töltse le a különböző biztonsági javításokat, és használjon víruskeresőt, tűzfalat. Mindezzel majd a Windows biztonságával kapcsolatos cikkben külön foglalkozunk később, mint ahogy részletesebben kitérünk egyéb beállítási trükkökre és olyan lehetőségekre is, amikkel a teljesítményt tudjuk növelni, illetve a lehetséges hibák számát minél kisebbre redukálni.

Windows XP

Most, hogy a C vinyón/partición már ott a Win98, tegyük fel az XP-t is. Nem árt tudni, hogy amíg a Win98 FAT32-es filerendszert használ, addig az XP az NTFS file rendszert is támogatja, ami sokkal fejlettebb, biztonságosabb és gyorsabb is, mint a FAT32. Azonban, ha a WIN 98 installja előtt vagy akár utána a másik partíciót előre formattáltuk és azon FAT32-es file rendszert hoztunk létre, az XP felajánlja, hogy megtartja vagy átkonvertálja NTFS-re. Javasolt azt a partíciót (példánkban legyen D) az XP számára fenntartani, oda a Win98 alól semmit nem installálni és engedni, hogy az XP konvertálja át NTFS-re. Fontos tudni, hogy ebben az esetben ezt a partíciót a Win98 alól csak az „NTFS nézegető” segédprogram telepítése után fogjuk csak látni, alapból a Win98 nem látja az NTFS-re formázott partíciót. Miután szeretek turkálni a rendszerekben, ezért én szándékosan FAT32-őn hagytam az XP partíciómat is, hogy Win98 alól is könnyen tudjak benne nézelődni, de általános felhasználás esetén célszerű az újabb, és modernebb NTFS-t használni.

Indítsuk el a Win98-at, s tegyük be az XP CD-t. A Windows XP telepítése jóval egyszerűbb, mint a Windows 98-é. Épp csak azt kell eldöntenünk, hogy upgrade legyen, vagy installálja-e a meglévő operációs rendszer mellé. Most az utóbbit válasszuk és pipáljuk be azt is, hogy mi szeretnénk megmondani a telepítés útvonalát. Engedjük meg az XP-nek, hogy a D meghajtót formázza le NTFS file rendszert hozva létre. Válasszuk ki, hogy Magyarországon vagyunk, engedjük , hogy telepítse az összes kódlapot (legalább nem lesz vele gond, mikor belebotlunk az első kínai honlapba) és ezzel igazából a mi feladatunk itt véget is ért. (Már ami a telepítést illeti.)

Az első újraindításnál látni fogjuk, hogy az XP automatikusan létrehozott egy boot menüt. Így a továbbiakban bármikor, amikor elindítjuk a számítógépet, ezt a bootmenüt fogjuk látni először. Itt választhatjuk ki, hogy a Windows XP vagy a Windows 98 töltődjön be. Ezt boot rendszert az XP automatikusan létrehozza, a C meghajtón elhelyezett boot.ini file-ban tárolva az információt. A két Windows-nak egymáshoz semmi köze nincsen, ha van olyan programunk, amit mind a két opreációs rendszer alól szeretnénk használni, akkor azt mind a kettő alá fel is kell telepíteni és célszerű a programot két külön könyvtárba tenni. Ahogy a C-n is lesz Program Files mappa a Win98–as programoknak, ugyanúgy a D-n is lesz egy, ahová majd az XP-s alkalmazásokat célszerű installálni. Persze nyilván létre hozhatunk egyéb mappákat mindkét oprendszer számára, mint pl. Games, Utils, stb.
Sokszor (főképp játékoknál) arra is lehetőség van, hogy elég a programokat egy operációs rendszer alá (mondjuk a Win98 alá) felinstallálnunk, mégis elérhetjük őket XP alól is, de erre majd a trükkökkel kapcsolatos cikkben térnék ki részletesebben.

Ha a Windows XP-t felinstalláltuk, itt is szükségünk lesz a hardver eszközeink meghajtó programjainak telepítésére, de nem szabad elfelejtenünk, hogy ehhez már az XP –s verziókat kell használnunk.
A telepítési sorrendnek a következőt javaslom XP alatt:
- Kezdjük minden másnál előbb az SP1 installálásával. Számtalan CD-n megtaláljuk, illetve rengeteg site-on is, érdemes letölteni/beszerezni előre.
- Az SP1 (Service Pack 1, vagyis az XP-hez kiadott első javítócsomag) több ezer olyan javítást tartalmaz, és annyi rengeteg új termék támogatása van benne, hogy egészen biztosan szükségünk lesz ennek telepítésére. Ha USB 2.0-ás vagy Serial ATA vezérlős alaplapunk van, akkor elengedhetetlen az SP1 telepítése!
- Másodiknak javasolt az alaplapi driver, de ez csak akkor kell, hogyha az alaplapunk újabb fejlesztés, mint az SP1 maga vagy az új alaplapi driver olyan javításokat tartalmaz, ami elengedhetetlen a biztos működéshez. Ekkor tegyük fel, de régebbi alaplap esetén az XP-ben lévő driver teljesen jó és megbízhatóan használható is!
- Direct X 9.0b
- Videokártya driver. Ha ATI kártyánk van használjuk a legutolsó Catalyst-et, amennyiben NVIDIA, akkor a legutolsó hivatalos drivert. A cikk írásának pillanatában én ezt egyelőre úgy egészíteném ki, hogy FX kártya tulajdonosok az 52.16-os drivert, míg a nem FX tulajok inkább a 45.23-as drivert tegyék fel.
- Hangkártya és egyéb eszközök driverei
Ezzel az XP installálása is véget ért.

Bár ebben a cikkben nem foglalkozunk a különböző biztonsági kérdésekkel, a telepítés befejezése után nagyon fontos, hogy leszedjük a Microsoft oldaláról a Blaster vírus elleni javító patchet. Sajnos még mindig az az általános tapasztalat, hogy alig installálja fel valaki az XP-t, épp csak kinéz a netre, máris kapja az RPC service komoly hibájáról szóló, és a gép újraindítását szorgalmazó ablakot.
Szerencsére ettől már nem kell megijedni. Ha bejön az ablak, és elkezd 60 másodperctől visszafelé számolni, írjuk be a start menü/futtatásba, hogy „shutdown –a” (az idézőjelek nélkül), s ezzel a visszaszámlálás megáll. Így lesz időnk bőven felmenni a Microsoft oldalára, s a Blaster elleni RPC Service javítást letölteni. Amikor ezt megtettük, és felinstalláltuk, nem hallunk többé a Blasterről, meg a 60 másodperc múlva újrainduló XP-ről.

Most már van két működő, korrektül felinstallált rendszerünk. A következő alkalommal néhány olyan alapbeállítást nézünk meg, amivel gyorsíthatjuk őket vagy a saját dolgainkat könnyíthetjük meg velük.
Addig is a Hardver/Windows Help Desk fórumában nyugodtan kérdezhettek. Amikor valami probléma adódik, szívesen segítek mindenkinek. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló