Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Új Creative MP3 játszók

A 256 MB-os Rhomba és a 60 GB winchesterrel felszerelt Zen Xtra kerül bemutatásra cikkünkben.

2004.01.02. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Creative az elsők között volt MP3 játszók gyártása terén. Termékpalettájuk rohamos mértékben nőtt az évek során, a flash memóriát használó készülékektől a winchesteres megoldásokig igen sokféle típus kínálva a vásárlóknak. Cikkünkben két újdonságuk kerül bemutatásra, a 256 MB-os Rhomba és a nem kevesebb, mint 60 GB tárolókapacitást biztosító Nomad Jukebox Zen Xtra.

Új Creative MP3 játszók

A Creative Rhomba egy igen tetszetős kis készülék, ezüst borítással és közepes méretű LCD kijelzővel. Ráadásul többfunkciós szerkezetről van szó: MP3 és WMA file-ok játszása mellett használhatjuk FM rádióként és diktafonként is. Kezelése egyszerű, gyakorlatilag minden fontos kezelőgombot megtalálunk rajta: üzemmód-váltás, play/pause, hangerő-szabályzás, felvétel, a menüben navigálás kétirányú kapcsolója, valamint egy, a gombokat inaktívvá tevő „hold” kapcsoló is helyet kapott. A készülékben akkumulátor található, mely az USB kapcsolaton keresztül töltődik fel. Az USB csatlakozást egy gumi fedő védi, ez talán a legbutább része a Rhombának, mert kicsit nehéz visszacsukni. Természetesen található egy normál, 3,5-ös jack csatlakozó is a fülhallgatónak, végül pedig egy nyakpántot is kapunk mellé.

A Rhomba 256 MB beépített memóriát tartalmaz. Talán jobb lenne, ha ezt bővíteni is lehetne memóriakártyával, de végülis 4 órányi MP3 zene elegendő mennyiségnek tekinthető a hétköznapi rohangálások közbeni zenehallgatásra. MP3 játszás módban a kijelzőn az ID3 tagben lévő információk jelennek meg, tehát kiíródik a szám előadója és címe. A készülék kikapcsolásánál a pontos pozíciót ugyan nem jegyzi meg, de azt a számot fogja újra kezdeni, amelyiknél abbahagytuk a zenehallgatást. Praktikus funkció lejátszás során a „repeat AB”, mely annyit jelent, hogy egy kijelölt részt egymás után ismételten játszik le. Ez hasznos, ha például egy hangfelvétel egy részét nehezen értjük, vagy esetleg nyelvtanulásra használjuk a Rhombát.

Új Creative MP3 játszók

A hangfelvételeket 32 kbites, 8 kHz-es mono WAV file-ként tárolja el, egy külön, Record elnevezésű alkönyvtárban. Arra is lehetőségünk van, hogy a rádió hangját rögzítsük, ez is ugyanilyen minőségben történik. Érdekes volt, hogy a hangfelvételeket csak úgy tudtam törölni, ha a számítógépre kötöttem a készüléket. Egyébként a mellékelt USB kábellel gépünkhöz csatlakoztatva a Rhombát az új meghajtóként jelenik meg, és így igen egyszerűen másolhatjuk rá a kiválasztott számokat. (És akár pendrive helyett is használhatjuk.)

A Creative MP3 játszóinak jelenlegi csúcsmodellje a 60 GB-os beépített winchestert tartalmazó Nomad Jukebox Zen Xtra. Az első, DAP Jukebox elnevezésű merevlemezes lejátszókhoz képest rögtön szembetűnik, hogy igen nagy fejlődés volt azóta: az új készülék aránylag kis méretű, és tömege is csökkent a korai modellekhez képest. Használatba vétel előtt első feladatunk az előlap lepattintása és az akku behelyezése, majd három-négy órára a készülék töltőre kapcsolása. Ez az üzembe helyezési lépés azonban egyben egyik előnyét is jelzi a készüléknek: nem fix akkumulátor található benne, így ha valaki sokat utazik vele, tartalék akkumulátort vásárolva hosszabb ideig is használhatja az MP3 játszót. (Egyszeri feltöltéssel mintegy 10-14 óra lejátszást tesz lehetővé a készülék.)

Új Creative MP3 játszók

A 60 GB gyakorlatilag akkora tárolókapacitást jelent, ami soha nem telik be: kb. 1000 zenei CD tartalmát tárolhatjuk rajta 128 kbites MP3 tömörítéssel. (MP3 mellett amúgy WMA és WAV formátumú file-ok lejátszására is képes.) A sok adatot USB 2.0 csatlakozáson keresztül tölthetjük fel, ami sebesség terén előrelépés a korábbi alap-USB-s változatokhoz képest. (Persze ehhez az alaplapunknak is támogatnia kell az újabb USB szabványt.) Hagyományos USB-vel 900 kbyte adatot tölthetünk rá másodpercenként, míg USB 2.0-ával kb. háromszor ekkora sebességet lehet elérni áttöltés során. A mellékelt szoftver segítségével egyúttal hordozható winchesterként is használhatjuk a Zen Xtrát, a nagy tárolókapacitás bőven elegendő arra, hogy a zenék mellett más adat is jól elférjen.

A készülék kezelését a nagyméretű, 160*104 pixeles, kék háttérvilágításos LCD kijelző segíti, bár nehézséget jelent, hogy a feltöltött MP3 file-okat nem könyvtárak, hanem ID3 tagek szerint csoportosítja. Így aztán fontos szerepe van a mellé kapott szoftvernek, mellyel egy fokkal egyszerűbben rendezgethetjük a file-okat, mint magában a készülékben. Playlisteket készítve is egyszerűsíthetünk a sok zene közti eligazodáson. A kezelőgombok között találunk egy két irányban elforgatható gombot a menüben történő navigációhoz, egy play/pause és egy back gombot, az előre és hátra váltásra szolgáló gombokat, valamint a hangerőszabályzót. A kezelést talán még egy távszabályzóval segíthették volna. A Zen Xtra további funkciói között találhatunk még EAX hangeffekt-beállításokat, valamint négysávos hangszínszabályzót. A készülék mellé egy Li-Ion akkumulátor, hálózati adapter, USB kábel, övre csatolható tok, valamint egy sztereó fejhallgató jár.

Új Creative MP3 játszók

A Zen Xtra tehát egy igen nagy kapacitású MP3 játszó, mely azonban tömegén is megérződik: nem az a készülék, amelyet egy esti futás során is szívesen magával visz az ember. A kabátzsebben azonban jól elfér, és bár kicsit lehúzza, kárpótol a töméntelen mennyiségű magunkkal cipelhető zene. Nagyobb utazásokra viszont mindenképpen tökéletes. A kezelése egyszerre egyszerű és körülményes: ha nem törődtünk az ID3 tagekkel, bizony macerát okozhat a keresett zeneszám megtalálása a sok file között.

Mindkét MP3 játszó két év garanciával kerül forgalomba, a Rhomba bruttó 55.875 Ft-ba kerül, míg a Nomad Jukebox Zen Xtra ára kissé borsosabb, 131.125 Ft-ért juthatunk hozzá. Aki ezt sokallja, választhatja a feleakkora (azaz 30 GB-os) winchesterrel, kisebb kijelzővel, de hasonló funkciókkal rendelkező Jukebox Zen NX-et, bruttó 95.000 Ft-ért. ■

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.