25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Új Creative MP3 játszók

A 256 MB-os Rhomba és a 60 GB winchesterrel felszerelt Zen Xtra kerül bemutatásra cikkünkben.

Írta: Dino

A Creative az elsők között volt MP3 játszók gyártása terén. Termékpalettájuk rohamos mértékben nőtt az évek során, a flash memóriát használó készülékektől a winchesteres megoldásokig igen sokféle típus kínálva a vásárlóknak. Cikkünkben két újdonságuk kerül bemutatásra, a 256 MB-os Rhomba és a nem kevesebb, mint 60 GB tárolókapacitást biztosító Nomad Jukebox Zen Xtra.

A Creative Rhomba egy igen tetszetős kis készülék, ezüst borítással és közepes méretű LCD kijelzővel. Ráadásul többfunkciós szerkezetről van szó: MP3 és WMA file-ok játszása mellett használhatjuk FM rádióként és diktafonként is. Kezelése egyszerű, gyakorlatilag minden fontos kezelőgombot megtalálunk rajta: üzemmód-váltás, play/pause, hangerő-szabályzás, felvétel, a menüben navigálás kétirányú kapcsolója, valamint egy, a gombokat inaktívvá tevő „hold” kapcsoló is helyet kapott. A készülékben akkumulátor található, mely az USB kapcsolaton keresztül töltődik fel. Az USB csatlakozást egy gumi fedő védi, ez talán a legbutább része a Rhombának, mert kicsit nehéz visszacsukni. Természetesen található egy normál, 3,5-ös jack csatlakozó is a fülhallgatónak, végül pedig egy nyakpántot is kapunk mellé.

A Rhomba 256 MB beépített memóriát tartalmaz. Talán jobb lenne, ha ezt bővíteni is lehetne memóriakártyával, de végülis 4 órányi MP3 zene elegendő mennyiségnek tekinthető a hétköznapi rohangálások közbeni zenehallgatásra. MP3 játszás módban a kijelzőn az ID3 tagben lévő információk jelennek meg, tehát kiíródik a szám előadója és címe. A készülék kikapcsolásánál a pontos pozíciót ugyan nem jegyzi meg, de azt a számot fogja újra kezdeni, amelyiknél abbahagytuk a zenehallgatást. Praktikus funkció lejátszás során a „repeat AB”, mely annyit jelent, hogy egy kijelölt részt egymás után ismételten játszik le. Ez hasznos, ha például egy hangfelvétel egy részét nehezen értjük, vagy esetleg nyelvtanulásra használjuk a Rhombát.

A hangfelvételeket 32 kbites, 8 kHz-es mono WAV file-ként tárolja el, egy külön, Record elnevezésű alkönyvtárban. Arra is lehetőségünk van, hogy a rádió hangját rögzítsük, ez is ugyanilyen minőségben történik. Érdekes volt, hogy a hangfelvételeket csak úgy tudtam törölni, ha a számítógépre kötöttem a készüléket. Egyébként a mellékelt USB kábellel gépünkhöz csatlakoztatva a Rhombát az új meghajtóként jelenik meg, és így igen egyszerűen másolhatjuk rá a kiválasztott számokat. (És akár pendrive helyett is használhatjuk.)

A Creative MP3 játszóinak jelenlegi csúcsmodellje a 60 GB-os beépített winchestert tartalmazó Nomad Jukebox Zen Xtra. Az első, DAP Jukebox elnevezésű merevlemezes lejátszókhoz képest rögtön szembetűnik, hogy igen nagy fejlődés volt azóta: az új készülék aránylag kis méretű, és tömege is csökkent a korai modellekhez képest. Használatba vétel előtt első feladatunk az előlap lepattintása és az akku behelyezése, majd három-négy órára a készülék töltőre kapcsolása. Ez az üzembe helyezési lépés azonban egyben egyik előnyét is jelzi a készüléknek: nem fix akkumulátor található benne, így ha valaki sokat utazik vele, tartalék akkumulátort vásárolva hosszabb ideig is használhatja az MP3 játszót. (Egyszeri feltöltéssel mintegy 10-14 óra lejátszást tesz lehetővé a készülék.)

A 60 GB gyakorlatilag akkora tárolókapacitást jelent, ami soha nem telik be: kb. 1000 zenei CD tartalmát tárolhatjuk rajta 128 kbites MP3 tömörítéssel. (MP3 mellett amúgy WMA és WAV formátumú file-ok lejátszására is képes.) A sok adatot USB 2.0 csatlakozáson keresztül tölthetjük fel, ami sebesség terén előrelépés a korábbi alap-USB-s változatokhoz képest. (Persze ehhez az alaplapunknak is támogatnia kell az újabb USB szabványt.) Hagyományos USB-vel 900 kbyte adatot tölthetünk rá másodpercenként, míg USB 2.0-ával kb. háromszor ekkora sebességet lehet elérni áttöltés során. A mellékelt szoftver segítségével egyúttal hordozható winchesterként is használhatjuk a Zen Xtrát, a nagy tárolókapacitás bőven elegendő arra, hogy a zenék mellett más adat is jól elférjen.

A készülék kezelését a nagyméretű, 160*104 pixeles, kék háttérvilágításos LCD kijelző segíti, bár nehézséget jelent, hogy a feltöltött MP3 file-okat nem könyvtárak, hanem ID3 tagek szerint csoportosítja. Így aztán fontos szerepe van a mellé kapott szoftvernek, mellyel egy fokkal egyszerűbben rendezgethetjük a file-okat, mint magában a készülékben. Playlisteket készítve is egyszerűsíthetünk a sok zene közti eligazodáson. A kezelőgombok között találunk egy két irányban elforgatható gombot a menüben történő navigációhoz, egy play/pause és egy back gombot, az előre és hátra váltásra szolgáló gombokat, valamint a hangerőszabályzót. A kezelést talán még egy távszabályzóval segíthették volna. A Zen Xtra további funkciói között találhatunk még EAX hangeffekt-beállításokat, valamint négysávos hangszínszabályzót. A készülék mellé egy Li-Ion akkumulátor, hálózati adapter, USB kábel, övre csatolható tok, valamint egy sztereó fejhallgató jár.

A Zen Xtra tehát egy igen nagy kapacitású MP3 játszó, mely azonban tömegén is megérződik: nem az a készülék, amelyet egy esti futás során is szívesen magával visz az ember. A kabátzsebben azonban jól elfér, és bár kicsit lehúzza, kárpótol a töméntelen mennyiségű magunkkal cipelhető zene. Nagyobb utazásokra viszont mindenképpen tökéletes. A kezelése egyszerre egyszerű és körülményes: ha nem törődtünk az ID3 tagekkel, bizony macerát okozhat a keresett zeneszám megtalálása a sok file között.

Mindkét MP3 játszó két év garanciával kerül forgalomba, a Rhomba bruttó 55.875 Ft-ba kerül, míg a Nomad Jukebox Zen Xtra ára kissé borsosabb, 131.125 Ft-ért juthatunk hozzá. Aki ezt sokallja, választhatja a feleakkora (azaz 30 GB-os) winchesterrel, kisebb kijelzővel, de hasonló funkciókkal rendelkező Jukebox Zen NX-et, bruttó 95.000 Ft-ért.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Új Creative MP3 játszók
  • Új Creative MP3 játszók
  • Új Creative MP3 játszók
  • Új Creative MP3 játszók
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!