Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech diNovo Media Desktop

Egy igen elegáns, exkluzív kivitelű kombináció Bluetooth rádiókapcsolattal.

2004.01.20. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A perifériákat gyártó cégek mindig ki tudnak találni valami újat, hogy érdekes termékekkel bővítsék termékpalettájukat. A Logitech ezúttal a vezeték nélküli billentyűzet-egér párost jelölte ki fejlesztési iránynak, az új diNovo Media Desktop pedig egy igen egyedi és elegáns eszköz lett, kisebb tervezési bakikkal.

Logitech diNovo Media Desktop

Nézzük az alapötletet. Fogjuk a hagyományos billentyűzetet, illetve annak a már korábbi tervezések során kis döntésszögűvé tett változatát, bízzuk egy formatervezőre a kialakítását, és az eredményhez alkalmazzuk a legújabb rádiós technológiát. Mindeközben pedig egy újabb merész lépéssel válasszuk külön a billentyűzettől a numerikus részt, és azt ruházzuk fel távirányítási képességekkel. Nagyjából ez a receptje a most bemutatásra kerülő csomagnak.

A legnagyobb darab a dobozban természetesen maga a billentyűzet maradt. Egy igen formás és elegáns darabhoz van szerencsénk, külsőre egyáltalán nem lehet rá panasz. Azonban a tervezők igen különös döntéseket hoztak és valósítottak meg. Először is az Insert gomb helyére duplájára növelték a Delete-et, az Insertet felcsúsztatták a felső három gomb közé, onnan elhagyták a Scroll Lockot és a helyére tolták a Print Screent. De nem hagyták itt abba az újításokat. Úgy látták, hogy a funkcióbillentyűknek túl kis szerepük van alaphelyzetben, így egy F-lock gomb bevezetésével megduplázták a lehetőségek számát. Ha átváltunk ezzel a gombbal, akkor teljesen új jelentésük lesz az F-gomboknak különböző Windows alkalmazásokban. Elsősorban levelezésre használható a New, Reply, Forward és Send, vegyesen alkalmazható az Undo, Redo, Print és Save, végül pedig egyes mappák gyors elérésére a My Computer, My Documents, stb. Ezek ráadásul mind tetszés szerint átprogramozhatók. Az F-lock elhelyezéséről lehet vitatkozni, kis idő után azonban meg lehet szokni, hogy miatta az F billentyűk kissé jobbra tolódtak, az Insert/Delete helyváltoztatását viszont nem igazán tudom megbocsátani. (Főleg akkor kellemetlen, ha például otthon valaki diNovo billentyűzettel dolgozik, munkahelyén pedig hagyományossal.)

Logitech diNovo Media Desktop

A billentyűzet két oldalán találunk még pár érdekes gombot. A bal oldalon lévőkkel különböző programokat indíthatunk el (alaphelyzetben a böngészőt, a levelezőprogramot és a keresőoldalt), a jobbra lévők pedig hangerőszabályzásra illetve elnémításra szolgálnak. Jobb alul egy kerek tárcsa és egy külön gomb van még, ezek a multimédia vezérlőgombokat jelentik. A külön gomb egy tetszőleges programot indít (célszerűen valamilyen zenelejátszót), a többi pedig a play/pause, stop, valamint előre/hátra lépés funkciókat látják el. Sajnos azonban például a Winamp vezérlésére nem volt hajlandó a billentyűzet. (A Media Playerrel és a WinDVD-vel rendesen üzemelt.)

Második megszokott része a csomagnak az egér. Ez gyakorlatilag az MX 700-as rádiós rágcsáló továbbfejlesztése: a FastRF technológia helyett ez már a még modernebb Bluetooth-on keresztül tartja a kapcsolatot a számítógéppel. Ennek megfelelően az akkutöltőként is szolgáló adó-vevő bázisállomás is Bluetooth technológiával van szerelve, annyi többletet adva az egészhez, hogy a billentyűzet-egér páros mellett más Bluetooth eszközökkel (pl. mobiltelefon) is képes kapcsolatot teremteni. Az egéren hét gomb és egy görgő-gomb található, melyeket a meghajtó-program segítségével tetszőlegesen programozhatunk. Az akku merülő állapotát az egér tetején lévő LED jelzi, ilyenkor egyszerűen be kell helyeznünk a töltőbe, és pár óra múlva ismét használhatjuk az egeret. (Ha munka közben vagyunk, pár perces töltéssel is üzemképes egeret „varázsolhatunk”, de természetesen csak rövidebb időre.)

Logitech diNovo Media Desktop

A végére hagytam a készlet legnagyobb újítását, a különválasztott numerikus billentyűzetet, mely a MediaPad elnevezést kapta. Elsődleges funkciója a hagyományos numerikus billentyűzet, ezen annyi változtatás lett, hogy a nulla gombot kettéválasztották és lett egy 000 gomb, mely egy gombnyomásra rögtön három nullát is beír. A felső részén három gomb szolgál üzemmód-váltásra. A középsővel a navigációs módra kapcsolhatunk, ami nagyjából a kikapcsolt Num Lock állapotnak felel meg. A nyilakon kívül azonban megújították a számbillentyűk jelentését: az 5-ös a Windows gombbal lett egyenértékű, a többi pedig Back és Forward, valamint Open és Close jelentéssel lett felruházva. A billentyűzethez hasonlóan ennek a jobb oldalára is került hangerő-szabályzó és multimédia irányító rész, így elég ezt az egységet magunkkal vinni, például a fotelba, filmnézéshez. A MediaPad harmadik funkciója egy alapszintű számológép, mely a négy alapműveletet ismeri. Praktikus dolog, hiszen mindig kéznél van – amióta visszaadtam a tesztelt billentyűzetet sokat keresgélem mindig a számológépemet... :-) Végül egy LCD kijelző is található a MediaPad-en – a számológéphez is elengedhetetlen ez ugyebár –, mely alaphelyzetben a dátumot és időt mutatja, azonban ha Windows Media Playerben vagy a Logitech saját lejátszó-programjában elindítunk egy zenei CD-t vagy egy MP3 file-t, megjelenik a szám címe és hossza, valamint egy sávon látszik, hogy hol tart a lejátszás a számon belül.

A diNovo szett összeszerelése kicsit körülményesebb, mint egy egyszerű vezeték nélküli csomagoké. Az elemek behelyezése után (négy a billentyűzetbe, kettő a MediaPadbe) nem elég a Connect gomb megnyomása az eszközökön és az adó-vevőn, hanem a Bluetooth kapcsolat kódolásához a képernyőn megjelenő számsort is be kell ütni, mind a billentyűzeten, mind a MediaPaden. Ezek után a használatuk már teljesen megegyezik a megszokott billentyűzetekkel. (Tapasztalatom szerint a gép indulásakor kicsit várni kellett, míg használatba lehet venni az eszközöket.) Az alacsony dőlésszög mellett a billentyűzet gombjai laposabbak a szokásosnál, inkább a notebookok billentyűire hasonlítanak. A billentyűzet és a MediaPad olyannyira különálló eszközök, hogy még összekapcsolni se lehet ezeket, pedig ez a folyamatos használat során praktikus lenne. Csak a billentyűzet dönthető hátsó lábakkal, a MediaPad nem, de persze ez is ízlés dolga, hiszen valószínűleg hozzám hasonlóan sokan nem is döntik meg a klaviatúrát. A csuklótámasz gumis anyaga nagyon jó tapintású, igaz, kicsit talán rövid (bár ugyebár szabályos folyamatos gépelés közben nem is szabadna lerakni csuklót, így ez csak a szabálytalanul gépelőknek probléma :-).

Logitech diNovo Media Desktop

Míg a fent ismertetett kisebb-nagyobb problémák nagy része megszokható, különösen bosszantó volt a használat során, hogy a MediaPad valamiért elég sokszor „késett”. Ha gyors gépelés közben megnyomtam rajta egy gombot, az elég nagy eséllyel jóval később jutott el a gépig, és 2-3 további billentyűlenyomás után jelent csak meg a MediaPaden lenyomott jel. Ha azonban csak a billentyűzetet használjuk – vagy folyamatosan csak a numerikus részt –, az teljesen jól reagál minden leütésre, még játék közben se tapasztaltunk vele problémát. (Ráadásul igen kényelmes volt ilyenkor egyszerűen elrakni máshova a MediaPadet, így kényelmesebben használhattuk az egeret.)

A diNovo Media Desktoppal a Logitech egy igen elegáns és exkluzív készletet alakított ki, melyet mindenki irigykedve nézhet asztalunkon. Sok újdonságával a munkát és szórakozást egyaránt segíti. Mindennek megvan azonban az ára, így hozzá kell szoknunk a hagyományoshoz képes összekavart billentyűkhöz, és elég mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha a vásárlás mellett döntünk, az ára ugyanis 60.000 Ft+ÁFA körül van. (A diNovo billentyűzet csak angol kiosztással érhető el.) ■

hozzászólások (1)

multigamer18
multigamer18 2011.04.08. 15:16
Nekem is ilyen szettem van és nekem semmi problémám nincs vele alapvetően, csak a Scrol Lock hiánya... de az nélkülözhető a másik problémám az, hogy a mediaPad nem kapcsolja ki a kijelzőt és mindig lemerül:/
am ajánlani tudom mindenkinek
ajánlott olvasnivaló
Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi  mousepad Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi mousepad
ADATA SD600 külső SSD ADATA SD600 külső SSD
Nyugalom vihar idejére - hasznos tudnivalók a túlfeszültség elleni védelemről Nyugalom vihar idejére - hasznos tudnivalók a túlfeszültség elleni védelemről