25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Logitech diNovo Media Desktop

Egy igen elegáns, exkluzív kivitelű kombináció Bluetooth rádiókapcsolattal.

Írta: Dino 2 hozzászólás

A perifériákat gyártó cégek mindig ki tudnak találni valami újat, hogy érdekes termékekkel bővítsék termékpalettájukat. A Logitech ezúttal a vezeték nélküli billentyűzet-egér párost jelölte ki fejlesztési iránynak, az új diNovo Media Desktop pedig egy igen egyedi és elegáns eszköz lett, kisebb tervezési bakikkal.

Nézzük az alapötletet. Fogjuk a hagyományos billentyűzetet, illetve annak a már korábbi tervezések során kis döntésszögűvé tett változatát, bízzuk egy formatervezőre a kialakítását, és az eredményhez alkalmazzuk a legújabb rádiós technológiát. Mindeközben pedig egy újabb merész lépéssel válasszuk külön a billentyűzettől a numerikus részt, és azt ruházzuk fel távirányítási képességekkel. Nagyjából ez a receptje a most bemutatásra kerülő csomagnak.

A legnagyobb darab a dobozban természetesen maga a billentyűzet maradt. Egy igen formás és elegáns darabhoz van szerencsénk, külsőre egyáltalán nem lehet rá panasz. Azonban a tervezők igen különös döntéseket hoztak és valósítottak meg. Először is az Insert gomb helyére duplájára növelték a Delete-et, az Insertet felcsúsztatták a felső három gomb közé, onnan elhagyták a Scroll Lockot és a helyére tolták a Print Screent. De nem hagyták itt abba az újításokat. Úgy látták, hogy a funkcióbillentyűknek túl kis szerepük van alaphelyzetben, így egy F-lock gomb bevezetésével megduplázták a lehetőségek számát. Ha átváltunk ezzel a gombbal, akkor teljesen új jelentésük lesz az F-gomboknak különböző Windows alkalmazásokban. Elsősorban levelezésre használható a New, Reply, Forward és Send, vegyesen alkalmazható az Undo, Redo, Print és Save, végül pedig egyes mappák gyors elérésére a My Computer, My Documents, stb. Ezek ráadásul mind tetszés szerint átprogramozhatók. Az F-lock elhelyezéséről lehet vitatkozni, kis idő után azonban meg lehet szokni, hogy miatta az F billentyűk kissé jobbra tolódtak, az Insert/Delete helyváltoztatását viszont nem igazán tudom megbocsátani. (Főleg akkor kellemetlen, ha például otthon valaki diNovo billentyűzettel dolgozik, munkahelyén pedig hagyományossal.)

A billentyűzet két oldalán találunk még pár érdekes gombot. A bal oldalon lévőkkel különböző programokat indíthatunk el (alaphelyzetben a böngészőt, a levelezőprogramot és a keresőoldalt), a jobbra lévők pedig hangerőszabályzásra illetve elnémításra szolgálnak. Jobb alul egy kerek tárcsa és egy külön gomb van még, ezek a multimédia vezérlőgombokat jelentik. A külön gomb egy tetszőleges programot indít (célszerűen valamilyen zenelejátszót), a többi pedig a play/pause, stop, valamint előre/hátra lépés funkciókat látják el. Sajnos azonban például a Winamp vezérlésére nem volt hajlandó a billentyűzet. (A Media Playerrel és a WinDVD-vel rendesen üzemelt.)

Második megszokott része a csomagnak az egér. Ez gyakorlatilag az MX 700-as rádiós rágcsáló továbbfejlesztése: a FastRF technológia helyett ez már a még modernebb Bluetooth-on keresztül tartja a kapcsolatot a számítógéppel. Ennek megfelelően az akkutöltőként is szolgáló adó-vevő bázisállomás is Bluetooth technológiával van szerelve, annyi többletet adva az egészhez, hogy a billentyűzet-egér páros mellett más Bluetooth eszközökkel (pl. mobiltelefon) is képes kapcsolatot teremteni. Az egéren hét gomb és egy görgő-gomb található, melyeket a meghajtó-program segítségével tetszőlegesen programozhatunk. Az akku merülő állapotát az egér tetején lévő LED jelzi, ilyenkor egyszerűen be kell helyeznünk a töltőbe, és pár óra múlva ismét használhatjuk az egeret. (Ha munka közben vagyunk, pár perces töltéssel is üzemképes egeret „varázsolhatunk”, de természetesen csak rövidebb időre.)

A végére hagytam a készlet legnagyobb újítását, a különválasztott numerikus billentyűzetet, mely a MediaPad elnevezést kapta. Elsődleges funkciója a hagyományos numerikus billentyűzet, ezen annyi változtatás lett, hogy a nulla gombot kettéválasztották és lett egy 000 gomb, mely egy gombnyomásra rögtön három nullát is beír. A felső részén három gomb szolgál üzemmód-váltásra. A középsővel a navigációs módra kapcsolhatunk, ami nagyjából a kikapcsolt Num Lock állapotnak felel meg. A nyilakon kívül azonban megújították a számbillentyűk jelentését: az 5-ös a Windows gombbal lett egyenértékű, a többi pedig Back és Forward, valamint Open és Close jelentéssel lett felruházva. A billentyűzethez hasonlóan ennek a jobb oldalára is került hangerő-szabályzó és multimédia irányító rész, így elég ezt az egységet magunkkal vinni, például a fotelba, filmnézéshez. A MediaPad harmadik funkciója egy alapszintű számológép, mely a négy alapműveletet ismeri. Praktikus dolog, hiszen mindig kéznél van – amióta visszaadtam a tesztelt billentyűzetet sokat keresgélem mindig a számológépemet... :-) Végül egy LCD kijelző is található a MediaPad-en – a számológéphez is elengedhetetlen ez ugyebár –, mely alaphelyzetben a dátumot és időt mutatja, azonban ha Windows Media Playerben vagy a Logitech saját lejátszó-programjában elindítunk egy zenei CD-t vagy egy MP3 file-t, megjelenik a szám címe és hossza, valamint egy sávon látszik, hogy hol tart a lejátszás a számon belül.

A diNovo szett összeszerelése kicsit körülményesebb, mint egy egyszerű vezeték nélküli csomagoké. Az elemek behelyezése után (négy a billentyűzetbe, kettő a MediaPadbe) nem elég a Connect gomb megnyomása az eszközökön és az adó-vevőn, hanem a Bluetooth kapcsolat kódolásához a képernyőn megjelenő számsort is be kell ütni, mind a billentyűzeten, mind a MediaPaden. Ezek után a használatuk már teljesen megegyezik a megszokott billentyűzetekkel. (Tapasztalatom szerint a gép indulásakor kicsit várni kellett, míg használatba lehet venni az eszközöket.) Az alacsony dőlésszög mellett a billentyűzet gombjai laposabbak a szokásosnál, inkább a notebookok billentyűire hasonlítanak. A billentyűzet és a MediaPad olyannyira különálló eszközök, hogy még összekapcsolni se lehet ezeket, pedig ez a folyamatos használat során praktikus lenne. Csak a billentyűzet dönthető hátsó lábakkal, a MediaPad nem, de persze ez is ízlés dolga, hiszen valószínűleg hozzám hasonlóan sokan nem is döntik meg a klaviatúrát. A csuklótámasz gumis anyaga nagyon jó tapintású, igaz, kicsit talán rövid (bár ugyebár szabályos folyamatos gépelés közben nem is szabadna lerakni csuklót, így ez csak a szabálytalanul gépelőknek probléma :-).

Míg a fent ismertetett kisebb-nagyobb problémák nagy része megszokható, különösen bosszantó volt a használat során, hogy a MediaPad valamiért elég sokszor „késett”. Ha gyors gépelés közben megnyomtam rajta egy gombot, az elég nagy eséllyel jóval később jutott el a gépig, és 2-3 további billentyűlenyomás után jelent csak meg a MediaPaden lenyomott jel. Ha azonban csak a billentyűzetet használjuk – vagy folyamatosan csak a numerikus részt –, az teljesen jól reagál minden leütésre, még játék közben se tapasztaltunk vele problémát. (Ráadásul igen kényelmes volt ilyenkor egyszerűen elrakni máshova a MediaPadet, így kényelmesebben használhattuk az egeret.)

A diNovo Media Desktoppal a Logitech egy igen elegáns és exkluzív készletet alakított ki, melyet mindenki irigykedve nézhet asztalunkon. Sok újdonságával a munkát és szórakozást egyaránt segíti. Mindennek megvan azonban az ára, így hozzá kell szoknunk a hagyományoshoz képes összekavart billentyűkhöz, és elég mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha a vásárlás mellett döntünk, az ára ugyanis 60.000 Ft+ÁFA körül van. (A diNovo billentyűzet csak angol kiosztással érhető el.)

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Logitech diNovo Media Desktop
  • Logitech diNovo Media Desktop
  • Logitech diNovo Media Desktop
  • Logitech diNovo Media Desktop
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

multigamer18
multigamer18 [1]
Nekem is ilyen szettem van és nekem semmi problémám nincs vele alapvetően, csak a Scrol Lock hiánya... de az nélkülözhető a másik problémám az, hogy a mediaPad nem kapcsolja ki a kijelzőt és mindig lemerül:/
am ajánlani tudom mindenkinek
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (2 db)