25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Dungeon Siege: Legends of Aranna

Az eredeti játékot is tartalmazó küldetéslemez, még tovább egyszerűsített akció/RPG játékmenettel.

Írta: Blade Runner 7 hozzászólás

Az eredeti Dungeon Siege játék 2002-ben kivételes grafikájával tűnt ki az addigi akció/RPG játékok közül. A műfaját tekintve közelebb állt az akcióhoz, mint a klasszikus értelemben vett RPG-hez. Az egészen jól sikerült kamera kontrol, az áramvonalas kezelőfelület mind hozzájárultak ahhoz, hogy 2002. egyik legszínvonalasabb és legélvezetesebb játékaként értékeljük. 2003 elején már szállingóztak a hírek a második részről, amely az első rész kvalitásait próbálja majd ötvözni egy még érdekesebb sztorival és az első részt is felülmúló grafikával, előreláthatólag még idén ősszel. Az eredeti DS játék a piacon is komoly sikereket ért el (több millió eladott példány), így nem csoda, hogy a fejlesztők egy kiegészítővel próbáltak a rajongók kedvében járni, és nem mellékesen egy bőrrel többet lenyúzni a rókáról. :-)

A kiegészítő programot az eredeti fejlesztőcéggel (Gas Powered Games) szorosan együttműködve a Mad Doc fejlesztői készítették el. Manapság szokás különállóan is játszható kiegészítőket készíteni. Itt sem történt másképp, sőt: a kiadó a teljes eredeti játékot is mellékeli a kiegészítővel együtt. Így aki eredetileg nem vette meg a játékot, most egy kiegészítő áráért megkapja a teljes első játékot is. Ezzel a megoldással csak azok járnak rosszul, akik az első részt is megvették, mint pl. én. :-)

Az eredeti játék grafikája a megjelenés idejében kiemelkedő volt, persze már látszik rajta, hogy idestova két év telt el a megjelenése óta, de még így is veri sok, mostanában a polcokra kerülő játék látvány világát. Annyi a különbség, hogy az azóta eltelt időben a géppark is töretlenül fejlődött, így manapság már egy belépő szintűnek számítógépen is gyönyörűen, teljes pompájában fut a játék. A grafikai effektek most is szépek, a kiegészítőben az eredeti grafikus effekteket újabb variációkkal gazdagították.

Az eredeti játék egészen kiváló zenéi, valamint az eredeti játék zeneszerzője által komponált újabb, de hasonlóan kellemes dallamok adják meg a játék akusztikai szövetét. A játék újításai közé tartozik, hogy az első rész tök süketnéma :-) karaktereivel ellentétben most néha egy-egy szereplő „elszólja magát” :-), azaz mond valami rövidet a „Van egy rossz érzésem!”, „Menjünk, üssük az ellent!” jellegű benyögések közül válogatva. A zajok-zörejek ugyan megmaradtak a régi játék szintjén, de így is nagyon jól aláfestik a megfelelő környezetet. (A tengerparton sirályok és tengerzúgás, a mocsárban békabrekegés és tücsökciripelés, stb.)

Az eredeti akció/RPG játékmenet megmaradt, bár egy kicsit még tovább egyszerűsítették (!). Aki szeret gondolkodás nélkül rohanni előre és ütni-vágni az ellent, annak tényleg a legjobb választás ez a játék. Az RPG jellegű játékokban megszokott varázstárgyak már eredetileg is széles választékban a játékos rendelkezésére álltak, ezt a választékot a kiegészítőben tovább növelték. Az eredetileg elég gyenge íjász és varázsló karakterek pedig speciális, csak általuk használható felszerelést is kaphatnak, így sokkal használhatóbbak és hasznosabbak lettek a kiegészítőben.

A játék hangulata a változtatások ellenére a kiegészítőben összességében megmaradt. A látvány és a zene a játékmotor szintjén összhangba hozható, és ezzel a lehetőséggel a kiegészítő fejlesztői is jó éltek. A játékos nagyon gyorsan belemerül a játékba, szinte benne él, együtt a karaktereivel. Nem éppen újdonság, de jópofa ötlet volt egy folyamatosan feltáruló világ térkép beépítése a játékba, amelyen a játékos nyomon követheti, hogy épp hol kalandozik. Az egyetlen ellenvetés talán annyi lehet, hogy a Dungeon Siege veteránoknak a kiegészítő túl könnyűre sikeredett. Szerencsére három nehézségi szinten lehet a játékot játszani, és a harmadik szinten talán már a veteránok is elkezdik élvezni a vagdalkozást. :-)

A játék nagyon megéri a pénzét, főleg azoknak, akik az eredetit nem vették meg, mert most együtt megkapják a teljes első játékot is plusz a kiegészítőt egy kiegészítőnyi árért. Akik az első részt megszerették, azok a kiegészítőben sem csalódnak, de akik esetleg valami alapvetően különbözőt vártak volna, azoknak még egy kicsit várniuk kell, hátha a DS2 majd olyan játékmenettel lepi meg őket, ami megnyeri az ő tetszésüket is.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

90%
grafika
8
hangok
10
játszhatóság
9
hangulat
9
Pozitívumok
 • A zene és hangulat még mindig top
 • Logikus interfész kiegészítések
 • Rengeteg új felszerelés
 • A komplett első résszel együtt adják
Negatívumok
 • Kicsit rövid
 • Túl könnyű

További képek

 • Dungeon Siege: Legends of Aranna
 • Dungeon Siege: Legends of Aranna
 • Dungeon Siege: Legends of Aranna
 • Dungeon Siege: Legends of Aranna
 • Dungeon Siege: Legends of Aranna
 • Dungeon Siege: Legends of Aranna
 • Dungeon Siege: Legends of Aranna

Dungeon Siege: Legends of Aranna

Platform:

Fejlesztő: Gas Powered Games

Kiadó: Microsoft

Minimális rendszerigény: Pentium II 333 MHz, 128 MB RAM, 8 MB-os 3D kártya

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

C_Joker
C_Joker [1401]
Most 2004 ben ebben a hónapban a játék a kiegészítővel meg a játék együtt mennyibe kerül kb?
csibe08
csibe08 [11]
Sziasztok.

Akkor ez azt jelenti, hogy a kiegészítő futtatásához nem kell az alapjáték, hanem az csak az alapnak egy kicsit kibővített változata?
SShark
SShark [2387]
Hülyeséget írtam akkor amikor azt ecseteltem, hogy másik véglet, mivel szerintem sincs semmi probléma az ismertetővel. Rosszul fejeztem ki magam. Gyorsan akartam ellenvéleményt írni az első hozzászóló észrevételéhez......
Blade Runner
Blade Runner [3128]
Kösz. :)
A cikkben is írtam, hogy az új kiegészítő még inkább akció orinetált lett, gyakorlatilag megszüntetve az RPG játékok minden szokásos karakter építését és cucc menedzselését. A játék sikere arra utal, hogy sokkal többen vannak, akinek még a Diablo is túl bonyolult és számukra ez a játék ideális. A történettel kapcsolatos kritikáddal egyetértek, ezt valóban összecsapták. Remélhetőleg a DS2 nem csak grafikailag, hanem sztori tekintetében is komolyabb lesz mint a DS és a kiegészítő volt, legalábbis ezt ígérik a fejlesztők. Addig is érdemes lesz majd kipróbálni a Sacred-et, ami a demo alapján az egyik adu ász lehet ebben az évben az RPG-k között. :D
gothmog
gothmog [4776]
Szerintem meg a cikk jó, a játék viszont nem érdemel 7 pontnál többet! Szép grafika, jó hangok, unalmas játékmenet, semmitmondó, mindent alulmúló történet (és akkor még finoman fogalmaztam). Bár én csak single-ben nyomtam, lehet, hogy multiban izgalmasabb lenne.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (7 db)