25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

DVD

Szörnyszülöttek DVD

Egy horrorisztikus krimi az 1930-as évekből.

Írta: Dino

Amikor először hallottam a Freaks (Szörnyszülöttek) film címét, azt mondták róla, hogy az egyik legszörnyűbb horrorfilm, ami valaha is készült. Így aztán kíváncsian csaptam le az 1932-es filmre, amint megjelent a Warner kínálatában, és bár műfaját tekintve valójában inkább egy drámai bűnügyi filmnek tekinthető, a megvalósításában valóban van valami horrorisztikus.

A történet egy vándorcirkuszról szól, melynek tagjai szinte egytől-egyig torz emberek: törpék, sziámi ikrek, szellemi fogyatékosak, vagy különböző végtag nélküli emberek. Tod Browning, a Lugosi Béla nevével fémjelzett Drakula film rendezőjének filmjében azonban ők játsszák a jókat. A gonoszt ezúttal a közülük kilógó, testileg és szellemileg teljesen ép artistanő alakítja, aki egyikük pénzét szeretné megszerezni. A társulat tagjai azonban miután erre rájönnek, szörnyű bosszút esküsznek ellene. A mindössze egyórás sztori egy átlagos krimi, amely akár egy Columbo epizódnak is beillene. A rendező viszont nem vehette igénybe szereplői megjelenítéséhez a ma már természetesnek számító speciális technikákat, melyek segítségével például a Forrest Gump lábnélküli veteránját is egy egészséges ember alakította. Nem, a korábban cirkuszban is dolgozó Browning valódi fogyatékos szereplőket válogatott össze alkotásához, akik így valóban magukat adva játszották szerepüket. (Nem véletlen, hogy sokáig be is volt tiltva a film vetítése.) A film horror jellege pedig ebből adódik: a „szörnyszülött” szereplők a sokszor sötét, a végkifejletnél pedig a hangulatot még inkább fokozó esős jelenetekben igen ijesztő módon jelennek meg.

Bár egy meglehetősen régi filmről van szó (fekete-fehérben, mono hangsávval nézhetjük meg, de legalább kapunk hozzá magyar feliratot), sikerült viszonylag sok extrát mellé pakolni. Megnézhetjük a filmet David Skal kommentárjával, elolvashatunk a film előtt egy bevezető szöveget a torzszülöttekről, és találunk egy egyórás dokumentumfilmet is, mely nagyrészt interjúkból áll. Végül néhány alternatív befejezést is láthatunk. Ezek gyakorlatilag a meglévő filmanyag vágásával készültek, illetve az egyik befejezés tervét csak az interjúalany elmondásában hallhatjuk.

A Szörnyszülöttek egy klasszikus mű, mely nem lesz soha az eladási listák csúcsán, de a horrorfilmek megszállottai számára bizonyára értékes darab lesz a polcon.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Szörnyszülöttek DVD
  • Szörnyszülöttek DVD
  • Szörnyszülöttek DVD
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!