25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Egyéb

Sziget Fesztivál 2006. előzetes

Augusztus 9-16. között várja a látogatókat az idei rendezvény.

Írta: Gerry

A „Hozd el anyádat is” terminus technicus az elmúlt tizensok évhez hasonlóan idén is működésbe lép, augusztus 9. és 16. között, amely időintervallumban egy több elemében is megújult Sziget várja a látogatókat.

Egyrészt a jobb helyfelhasználás, illetve az új színpadok miatt számos helyszínt átrendeznek, így a megszokott ösvények aligha lesznek tökéletesen járhatók félrészegen hajnal 4-kor, lévén megeshet, hogy derült égből nem várt helyen ütközünk frontálisan egy Toi Toi-val. Ez utóbbi, létszükségletet képező kék dobozból az előző évek gyakorlatához hasonlóan idén is több lesz, mint tavaly, sőt, a szervezők immáron vécéközpontokat is ígérnek. Másrészt idén gyökeresen átalakul a jegyek szisztémája is. Az eddigi hetijegy/napijegy rendszert felváltja a „helyszínen alvós hetijegy, napijegy, hazamenős hetijegy” triumvirátus. Ennek értelmében a huszonötezer ottalvós hetijegy mellé lesz tizenötezer hazamenős is, melyet előre láthatólag értelemszerűen főként a budapestiek fognak igénybe venni. A fentiekkel szinkronban az eddigieknél kevesebb napijegy lesz kapható, lévén a Hajógyári-sziget befogadóképessége nem változott.

A fellépők listája még korántsem teljes, de egyelőre biztosnak tűnik például a két éve az utolsó utáni pillanatban sajnálatos módon fellépését lemondó Scissor Sisters. Az ő bemutatkozó, 2004-es albumuk voltaképpen zseniális zeneipari produktum volt, kíváncsian várjuk, mit fognak élőben produkálni. A Nagyszínpadon visszatérő vendégként üdvözölhetjük a nem éppen kemény rockzenét játszó, tinédzserek kedvence The Rasmust, és a brit gitárpop szcéna kiválóságát, a Franz Ferdinandot is. Több egyéb szigetországbeli kiválóság is tiszteletét fogja tenni a Nagyszínpadon, így például a Radiohead, avagy éppen a Placebo is, így a neves angol gitárzenekarokból több mint kielégítő mennyiség mutatkozik. Szintén az újdonságok és húzónevek igen széles listáját bővíti az olasz hip-hop neves alakja, Jovanotti is, akárcsak a mindig ökörködő Beatsteaks csapata. További várható fellépők a Nagyszínpadon: Gentleman, Guru's Jazzmatazz, dEUS, The Gathering, Ministry, Therapy?.

Természetesen van élet a Nagyszínpadon kívül is, így például idén is jófajta zúzásokra fenhetik magukat a HammerWorld színpad szerelmesei is. Itt lesz a punk élő legendája, az Exploited, a brit black metál igen népszerű, magas sarkúban mászkáló csapata, a Cradle of Filth, avagy éppen a svéd Evergrey.

A Világzenei színpadot erősíti a Magyarországon már oly sokszor megfordult, elnyűhetetlen Boban Markovic Orkestar, avagy éppen a Spakka-Neapolis 55, Robert Plant, Natacha Atlas. A színpad környékén idén sem fogunk szűkölködni neves afrikai zenészekben, így fellép például a malii Toumani Diabaté, egyiptomi-angol Natacha Atlas, avagy éppen a nigériai Femi Kuti.

Fontos megemlíteni, hogy idén új színpaddal erősít be a Sziget, mégpedig a Jazz színpad, amely a műfaj hazai és külföldi kivallóságait hivatott reprezentálni. Itt lesz Mimi Blais, a Wasilewski-Kurkiewicz-Miskiewicz trió, a La Campagnie des musiques à ouïr, és természetesen nem maradhatnak el a műfaj magyarországi nagy öregjei sem, mint például Pege Aladár, avagy éppen Vukán György.

Természetesen nem fognak elárvulni a Wan2 színpad kedvelői sem, számos neves előadó van beígérve, az igen jóféle zenebonát produkáló török maNga-tól, a holland Relaxon át a méltán népszerű Roy Paciig. Aki pedig némiképpen elektronikus zenét keres, az is megtalálja a számításait a mindig kissé fülledt Party Arénában, ahol olyan, nívós előadók szerepelnek, mint Roger Sanchez avagy éppen Carl Craig, csak bírja szusszal és ásványvízzel a partizós ifjúság.

A fentieken kívül lesz még új, Medúza színpad is, amely szintén az elektronikus zenéket vonja górcső alá, valamint Színház és Tánchelyszín, amely a szigetelők komolyzenei igényeit elégíti ki. Természetesen nem maradnak el a honi előadók sem, ők a némileg átnevezett Pop Sátor vendégei (is) lesznek.

A felsoroltakon kívül megmaradnak az olyan, már megszokott szigetes intézmények is, mind amilyen a Civil Sziget, a Világfalu, vagy épp az oly sokak által kedvelt Cökxpôn Ambient Sátorkert. Minden helyszínt és fellépőt felsorolni természetesen nem célunk, hiszen ez esetben egyrészt holmi kora középkori kódexmásolóvá vedlenénk át, másrészt pedig majd’ negyed évvel a fesztivál kezdete előtt a fellépők listája napról napra bővül, teljes, végleges képet jelenleg adni lehetetlen volna. Viszont a már meglévő fellépők listája is kellően impresszív ahhoz, hogy elkezdjünk sandán kacsingatni a malacpersely felé: hamarosan szükség lesz rá.

A teljes programtervezetet és folyamatosan frissülő híreket, információkat a Sziget Fesztivál hivatalos weboldalán találhattok.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Scissor Sisters
  • Franz Ferdinand
  • Guru
  • Therapy?

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!