Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Nokia N95: telefonból multimédia számítógép

A Nokia bemutatta új N sorozatú készülékeit.

2006.11.05. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A mobiltelefonok gyártói évről-évre egyre több mindent építenek bele készülékeikbe. Így tesz a Nokia is, mely a közelmúltban egy sajtótájékoztatón mutatta be a jövő év elején megjelenő Nokia N95-öt, melyet multimédia számítógép megjelöléssel illetett. Nézzük, mit is rejt ez a mobiltelefon!

Nokia N95: telefonból multimédia számítógép
Nokia N95 menü és GPS térkép

A fényképezőgép mára gyakorlatilag alapfelszereltségnek számít a mobiltelefonok esetében, ennek megfelelően az N95-ből se maradt ki: ezúttal egy 5 megapixeles kamerát kapunk, Carl Zeiss lencsével. A felvételeket a TV kimenetnek köszönhetően akár megfelelő TV-n is megnézhetjük. Jelentős újdonság a beépített GPS, melyet megfelelő navigációs szoftver és több mint száz ország térképcsomagja tesz teljessé. A hangos navigáció azonban nem része az alapcsomagnak, azt külön díjért lehet letölteni hozzá. Az N95 különlegessége a két irányba elcsúsztatható kialakítás is. Alap navigációra a 2,6 hüvelyk átlójú, 16 millió színárnyalatot megjelenítő QVGA kijelző alatt található gombok szolgálnak. Az egyik irányba csúsztatva a készülék felső részét a hagyományos számbillentyűk tűnnek elő, míg a másik irányba tolva a kijelzőt a zenejátszó gombokhoz férhetünk hozzá (play/pause, stop, trackváltás).

Kapcsolódási lehetőségből is számtalan áll rendelkezésre. WLAN, EDGE, WCDMA – mindezeket támogatja a készülék. Az internetezéshez szükséges szoftverek is megtalálhatók, levélolvasástól kezdve böngészésig. A nagy sávszélességről a HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) nagy sebességű csomagkapcsolt adatátviteli technológia gondoskodik, melyet kezdetben 1-2 Mbit/sec sebességgel, de a későbbiekben akár 10 Mbit/sec sebességgel lehet igénybe venni a szolgáltatási területeken (jelenleg mintegy 20 ilyen hálózat működik világszerte).

Nokia N95: telefonból multimédia számítógép
Nokia N95 zenejátszás közben

Mindezen funkciók mellett természetesen azért telefonálni is lehet majd vele... A 2007 első negyedévében megjelenő N95 kiskereskedelmi ára (kedvezmények nélkül) 550 euró körül várható.

A sajtótájékoztatón láthatóak voltak még az N sorozat új zenei készülékei is, név szerint: Nokia N70 Music Edition, Nokia N73 Music Edition és Nokia N91 8 GB. A Music Range tagjai fekete színű telefonjai külön vezérlő gombokkal segítik a zenejátszást, az N91 8 GB pedig óriási méretű – a nevének megfelelően 8 GB-os – beépített winchesterrel rendelkezik, melyen igazán nagy mennyiségű zenét tárolhatunk. Az N70 1 GB, az N73 pedig 2 GB tárhellyel bír. A telefonokhoz tetszőleges, 3,5-es jack csatlakozójú fülhallgatót kapcsolhatunk a jó minőségű zenehallgatás érdekében. Áruk 350, 450 és 550 euró körül várható (a típusok fenti sorrendjét tekintve). ■

Nokia N95: telefonból multimédia számítógép
N70 Music Edition, N73 Music Edition, N91 8 GB

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló