For Honor
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Nokia N95: telefonból multimédia számítógép

A Nokia bemutatta új N sorozatú készülékeit.

2006.11.05. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A mobiltelefonok gyártói évről-évre egyre több mindent építenek bele készülékeikbe. Így tesz a Nokia is, mely a közelmúltban egy sajtótájékoztatón mutatta be a jövő év elején megjelenő Nokia N95-öt, melyet multimédia számítógép megjelöléssel illetett. Nézzük, mit is rejt ez a mobiltelefon!

Nokia N95: telefonból multimédia számítógép
Nokia N95 menü és GPS térkép

A fényképezőgép mára gyakorlatilag alapfelszereltségnek számít a mobiltelefonok esetében, ennek megfelelően az N95-ből se maradt ki: ezúttal egy 5 megapixeles kamerát kapunk, Carl Zeiss lencsével. A felvételeket a TV kimenetnek köszönhetően akár megfelelő TV-n is megnézhetjük. Jelentős újdonság a beépített GPS, melyet megfelelő navigációs szoftver és több mint száz ország térképcsomagja tesz teljessé. A hangos navigáció azonban nem része az alapcsomagnak, azt külön díjért lehet letölteni hozzá. Az N95 különlegessége a két irányba elcsúsztatható kialakítás is. Alap navigációra a 2,6 hüvelyk átlójú, 16 millió színárnyalatot megjelenítő QVGA kijelző alatt található gombok szolgálnak. Az egyik irányba csúsztatva a készülék felső részét a hagyományos számbillentyűk tűnnek elő, míg a másik irányba tolva a kijelzőt a zenejátszó gombokhoz férhetünk hozzá (play/pause, stop, trackváltás).

Kapcsolódási lehetőségből is számtalan áll rendelkezésre. WLAN, EDGE, WCDMA – mindezeket támogatja a készülék. Az internetezéshez szükséges szoftverek is megtalálhatók, levélolvasástól kezdve böngészésig. A nagy sávszélességről a HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) nagy sebességű csomagkapcsolt adatátviteli technológia gondoskodik, melyet kezdetben 1-2 Mbit/sec sebességgel, de a későbbiekben akár 10 Mbit/sec sebességgel lehet igénybe venni a szolgáltatási területeken (jelenleg mintegy 20 ilyen hálózat működik világszerte).

Nokia N95: telefonból multimédia számítógép
Nokia N95 zenejátszás közben

Mindezen funkciók mellett természetesen azért telefonálni is lehet majd vele... A 2007 első negyedévében megjelenő N95 kiskereskedelmi ára (kedvezmények nélkül) 550 euró körül várható.

A sajtótájékoztatón láthatóak voltak még az N sorozat új zenei készülékei is, név szerint: Nokia N70 Music Edition, Nokia N73 Music Edition és Nokia N91 8 GB. A Music Range tagjai fekete színű telefonjai külön vezérlő gombokkal segítik a zenejátszást, az N91 8 GB pedig óriási méretű – a nevének megfelelően 8 GB-os – beépített winchesterrel rendelkezik, melyen igazán nagy mennyiségű zenét tárolhatunk. Az N70 1 GB, az N73 pedig 2 GB tárhellyel bír. A telefonokhoz tetszőleges, 3,5-es jack csatlakozójú fülhallgatót kapcsolhatunk a jó minőségű zenehallgatás érdekében. Áruk 350, 450 és 550 euró körül várható (a típusok fenti sorrendjét tekintve). ■

Nokia N95: telefonból multimédia számítógép
N70 Music Edition, N73 Music Edition, N91 8 GB

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.