25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

SteelSeries Siberia Full-size Headset

Egy zenehallgatáshoz is ajánlott headset érkezett a dán cégtől.

Írta: Dino

Az elsődlegesen a játékosok igényeire koncentráló dán SteelSeriestől egy újabb headset érkezett nemrég szerkesztőségünkbe, mely a "full-size", azaz teljes méretű megjelölést viseli nevében. Ez a típus az 5H v2 jelű, korábban bemutatott fejhallgató-mikrofont követi a gyártó hasonló termékeinek "ranglétráján". Egész pontosan mindaddig, míg meg nem jelenik a Siberia Neckband Headset, mely a két termék közé fog beékelődni.

Ahogy tehát a neve is mutatja, egy nagyméretű, a fület teljesen körülölelő fejhallgatót kapunk, egész érdekes formavilággal, de mindez többek között azt szolgálja, hogy az eddig tesztelteknél kényelmesebben foglaljon helyet fejünkön ez a darab. A két hangszóró kissé ferdén kapott helyet – a fejhallgató tehát nem szimmetrikus –, a fejhez érő rész párnázott, és emellett bársonyos tapintású anyaggal vonták be, fejünk tetején pedig egy rugós, hasonlóan puha bevonatú pánt van a két fém összekötő rúd között. Ez utóbbiakban mennek a kábelek is, hogy csak az egyik oldalon lógjon ki vezeték a fejhallgatóból.

A fülhallgatóból egy méter hosszúságú kábel vezet ki. Mindez rövidnek tűnhet, de nem véletlenül van így. A gyártó ugyanis úgy gondolta, hogy ha már egy igazán jó minőségű fejhallgatót készített, az legyen univerzális, és ne csak számítógéphez, hanem például MP3 játszóhoz is használhassa a vásárló. Erre a célra pedig bőven elegendő 1 méternyi vezeték, hogy fejünktől zsebünkig érjen. Ezen felül pedig kapunk egy 1,8 méter hosszúságú hosszabbítót is a csomagban, melyen egy hangerőszabályzó is helyet kapott. Ezzel együtt már nincs gond, ha messze van számítógépünk fülhallgató-csatlakozója. A vezeték amúgy jó vastag (kicsit talán túlzottan is, mintegy 4-5 mm átmérőjű a keresztmetszete), de cserében várhatóan igen masszív.

A mikrofon a hasonló headsetektől eltérő megoldású: gyakorlatilag teljesen különálló egységet képez, ahogy az Icemat Siberia In-Ear Headset esetében is láthattuk. Az elsődleges indoka ennek is az lehet, hogy mivel egy többcélú termékről van szó, utcai használatnál ne legyen rajta feleslegesen a mikrofon (hülyén is nézne ki úgy mászkálni). A különálló mikrofont pedig ruhánkra vagy a fülünktől lejövő kábelre csíptethetjük, és ugyanúgy működik, mintha a fülhallgatóból lógna ki. Egyetlen szépséghibáját a dolognak a kábelek jelentik, mivel így két drót megy párhuzamosan, és bár a hosszabbító zsinóron találunk a kettő összekapcsolására szolgáló műanyag bigyókat, ennek ellenére csodásan össze tud gabalyodni a két vezeték.

A kicsomagolás után első dolgom az volt, hogy a hifi toronyra kötöttem a fejhallgatót (ebben segítségemre volt a hozzá kapott, a csatlakozókhoz hasonlóan aranyozott kivitelű jack átalakító is), és beraktam a hangfaltesztelésre használt válogatáslemezemet. Amit ezután hallottam, az pedig szinte tökéletes volt. Bár a fejhallgató méretéből adódóan extra basszusokra nem képes, és hangyányit a magas cinekből is több volt néha az elvárásaimnál, a többi hangtartományban gyakorlatilag minden úgy szólt, ahogy arra személy szerint zenehallgatáskor számítok. Játék közben se volt gond a hanggal. Elsősorban Team Fortress 2 és Call of Duty 4 multi összecsapások során tettem próbára a headsetet, a hangokkal nem volt probléma, a mikrofonnal meg inkább csak kis kellemetlenség volt a már említett kábel-összetekeredés. Illetve még talán annyi, hogy a drótra csíptetett mikrofonnál továbbra is praktikusabbnak találom a száj elé benyúló megoldást, az garantáltan mindig ott van, ahonnan beszélünk.

A Siberia Full-size Headset kétféle színben kapható, fekete és fehér közül lehet választani. Ára 65 euró (kb. 16000 forint), mely olcsónak nem mondható, de a pénzünkért cserébe egy kitűnő hangminőségű terméket kapunk, mely a számítógépezésen kívül is remekül felhasználható minőségi zenehallgatásra.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • SteelSeries Siberia Full-size Headset
  • SteelSeries Siberia Full-size Headset
  • SteelSeries Siberia Full-size Headset
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!