Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech Harmony One univerzális távirányító

Igen meggyőzőre sikerült az új modell.

2008.07.09. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Logitech Harmony termékcsalád legújabb tagjának megérkezésével, a One univerzális távirányítóval eljutottak a tervezők oda, hogy mind programozás, mind használhatóság tekintetében elégedetten csettinthettem: igen, erre vártam már évek óta.

Logitech Harmony One univerzális távirányító

A Harmony One a manapság divatos lakkfekete-ezüst színkombinációban érkezik, enyhe piskóta alakjával kényelmesen tenyerünkbe simulva. Színes, 5,5 centis átlójú LCD kijelzőt kapott, mely egyúttal érintőképernyőként is funkcionál. Ezen választhatunk a beprogramozott tevékenységek közül, majd annak elindulása után a hozzá tartozó egyes funkciók közül. Ugyanis amellett, hogy a távirányító gombjait (play-től trackváltáson keresztül számbillentyűkig és hangerőszabályzóig) tetszés szerint programozhatjuk, a kijelzőn is megjeleníthetünk további funkciókat, akár több képernyőn keresztül is, oldalanként hatot. A rengeteg gomb előnye, hogy a Harmony 1000-rel ellentétben nem kell minden egyes funkcióhoz a kijelzőre nézni, pár hét használat után már vakon is el tudjuk találni a megfelelő gombot. A készülék természetesen háttérvilágításos, ez a Harmony One kézbevételekor, a mozgatást érzékelve aktiválódik. A távirányító áramellátásáról Li-Ion akku gondoskodik. Ráadásul a töltés egyszerű, elég a töltőállomásra ráhelyezni az eszközt, nem kell kábeleket rákapcsolnunk.

Több Harmony terméket is bemutattunk már, így a programozás főbb lépéseinek ismertetése mellett inkább csak az általam tapasztalt újdonságokat emelném ki. Ahogy eddig is, 15 eszközt választhatunk ki az online adatbázisból, ezek vezérlését bízhatjuk rá a távirányítóra. Erősítőktől CD- és DVD játszókon, TV-ken és projektorokon keresztül játékkonzolokig és akár klímaberendezésekig igen széles kínálatot találunk, de ha mégse szerepelne infra távirányítós berendezésünk ezek között, még mindig fennáll a saját programozás lehetősége. Miután ez megvan, el kell döntenünk, milyen tevékenységeket bízunk a távirányítóra. Alapból felajánl párat a program, például ha van DVD játszónk, akkor a DVD nézést, vagy ha rádiós erősítőnk van, akkor a rádióhallgatást. De emellett olyan extra tevékenységeket is felvehetünk a listára, mint például SACD hallgatása (ilyenkor ugye más bemenetet kell választani, mint DVD filmnézéskor), vagy a különböző konzolok használata (igaz, a PS3-at vagy Wii-t nem tudja bekapcsolni az infra távirányító, mivel azok Bluetoothon keresztül aktiválhatóak, de minden egyéb beállítást elvégeztethetünk vele).

Logitech Harmony One univerzális távirányító

A tevékenységek indításához beállíthatjuk, hogy melyikhez melyik eszközt kell bekapcsolni, milyen állapotra kell azokat váltani, és akár még a végére egy indítást is elhelyezhetünk. Sőt, a tevékenységből való kilépéshez is adhatunk extra gombnyomásokat, például ha CD-ről DVD-re váltunk, jól jöhet a CD számára egy Stop parancs kiadása. Ezután kiválaszthatjuk, hogy a távirányítón található gombok milyen funkcióval rendelkezzenek. Ráadásul nem csak a tevékenységhez elsődlegesen kapcsolódó eszköz funkciói közül válogathatunk, hanem például DVD játszáshoz az egyik gombra beállíthatjuk a TV vagy projektor képarány-váltó funkcióját. Ez igen kényelmessé teszi a vezérlést, igaz, memóriánkat is igénybe veszi, hiszen a fix feliratú gombok közül tudunk válogatni. Viszont ezt a problémát oldja meg az, hogy a kijelzőn megjelenő gombokat is tetszésünk szerint programozhatjuk, és azok sorrendjét is ízlésünknek megfelelően állíthatjuk be. Ahogy a fentiekből látszik, a programozás elég sok időt vehet igénybe, de érdemes rászánni minden percet, esetleg utólag finomhangolásokat végezni, mert a használat során sokszorosan meghálálja a készülék.

Ahogy a bevezetőben említettem, a Harmony One remekül teljesíti azokat az elvárásokat, melyeket egy univerzális távirányítóval szemben támaszthatunk: jól kezelhető és széleskörűen programozható, így minden otthoni eszköz-konfiguráció irányítására nagyszerűen használható. Megfelelően sok gomb került rá, a színes érintőképernyő pedig gyakorlatilag korlátlanná teszi a segítségével elérhető funkciókat. 35 ezer forint körüli áron, két év garanciával került a boltokba. ■

Logitech Harmony One univerzális távirányítóLogitech Harmony One univerzális távirányítóLogitech Harmony One univerzális távirányítóLogitech Harmony One univerzális távirányító

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló