25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Rendezvények

E3 2008: Microsoft sajtókonferencia

Fallout 3-tól a Final Fantasy XIII-ig: Xbox 360 újdonságok az elkövetkező időszakból.

Írta: Retee

Megérkezett és belopakodott ebbe az esős hétfőbe az idei E3, amelyet ugyan nem előzött meg olyan felhajtás, mint az előző években, de várni azért volt mit. Már az első sajtókonferencián, a Microsoftén is tolongtak a nagy nevek – tény, hogy nagy részük konzolra készül csak el, de azért volt egy-két kivétel.

Az első mindjárt a show idei talán legnagyobb neve, a Fallout 3 volt. A poszt-apokaliptikus szerepjáték reklámját követően (érdemes megnézni, meglehetősen bizarr darab) végre belenézhettük a nagybetűs játékba is. Az első benyomások vegyesnek bizonyultak – a különböző testrészek eltérő sérülékenysége, vagy a trailer végén feltűnő helikopter tetszett, a képi világ és a hangok már kevésbé. Később aztán kiderült, hogy a sivár grafikát leginkább a sivár felbontás látatta, a GameTrailers videóját megnézve mindenesetre más érzéseim voltak, mint elsőre (bár valahogy mégse jött meg tőle az igazi Fallout hangulat), a hangok viszont még mindig pocséknak tűnnek – de ez még ugye csak egy félkész projekt, ráadásul mivel az Xbox 360-as verziót láthattuk, emberünk gamepeddel irányított, ami valljuk be, nem ehhez a stílushoz való.

A Fallout 3 után jött a Resident Evil 5: sokat nem mutattak belőle, hisz leginkább a kooperatív játékmódot kívánták kihangsúlyozni (de ez szinte minden játékra igaz volt), szóval maradandó élményeket nem okozott, de ez még változhat a jövő év márciusáig, akkor kerül ugyanis boltokba a túlélő-horror. (Egész pontosan Európában és Észak-Amerkában március 13-án.)

A harmadik projekt előtt aztán egy élő legenda, maga Peter Molyneux baktatott fel a színpadra, és prezentálta a Fable második részét. Az ezúttal már csak Xbox 360-ra megjelenő hőseposz nem sokat változott az első epizódhoz képest – mondjuk, hogy mindenben egy picit. Picivel szebb a grafika, picivel nagyobb a játéktér (különösen a belső területek), picivel lelkesebbek a jobbágylánykák, a bevezető videó viszont sokkal jobb volt az összes többi bemutatott játékénál. A sztoriról sokat továbbra sem tudhatunk, egy kislány és egy fiú közül választhatunk, hogy aztán Albionban megkezdhessük karrierünket. Peter külön kiemelte kutyánkat, mely egy saját mesterséges intelligenciával vezérelt társunk lesz. A játék a fő fejlesztő kijelentése szerint készen van, megjelenése októberben várható.

Fokozva az izgalmakat következett a Gears of War 2, amelyet CliffyB mutatott be. A lövöldözős progi egyik érdekessége amúgy, hogy az ellenfelek feljutását sok helyen meg is lehet akadályozni, ha a köteleket rögzítő csáklyákat lelövöldözzük. A GoW 2-nél szintén a kooperatív mód dominált, a prezentáció során kétszemélyes módban, a novemberi megjelenés után egyszerre akár öten is lődőzhetünk majd az ellenfelekre.

A nagy neveket követően kis szünetet tartottak a témát illetően, Don Mattrick arról beszélt és mutatott grafikonokat, hogy a videójáték piac mára lekörözte például a zenei vagy a DVD filmek forgalmát, illetve hogy az Xbox 360 az USA-ban simán veri a Playstation 3-at eladások tekintetében (4,5 millió PS3, 10,2 millió Wii és 10,3 millió Xbox 360). Megújult az Xbox Live kezelőfelülete és funkciói is. Mindenki saját avatart készíthet magának (hasonlóan a Wii-ben megtalálható Mii-khez, csak sokkal részletesebben kidolgozva), és ők jelennek meg a chatszobában, vagy egy-egy játékban. De barátainkat is ugyanígy avatarok jelenítik meg, és egyes többszemélyes játékban így mindenkit saját karakterje jelölhet. Példát is mutattak ezekre, az Endemoltól licencelt különböző tévéshow-k Xbox változatának képében. Az Xbox Live-on keresztül videókat is le lehet tölteni, rengeteg forgalmazó kínálatából. A Microsoft exkluzív szerződést kötött mostanra a Netflix-szel is, így további 10 ezer TV- és mozifilmhez lehet hozzáférni.

Ezt követően a retró és az Xbox Live Arcade kapta a főszerepet: több olyan fejlesztést is bemutattak, amelyek kis túlzással egy kvarcjátékon is elfutnának, viszont rendkívül szórakoztatóak, elég csak a Geometry Wars második részére, a Galaga Legionsre, vagy a Portal: Still Alive-ra gondolni, sőt, lesz letölthető South Park játék is hamarosan.

A továbbiakban igazán csak egy nagy név lépett elő, a sajtótájékoztatót záró Final Fantasy, de előtte még megszemlélhettük a jópofa grafikájú Banjo-Kazooie: Nuts and Boltsot, amelyben bőgető kockatehenek, és vigyorgó állatok hada vár ránk, míg mi átugrálunk a fél világon. Lesz aztán Scene It? - Box Office Smash!, ami a tavalyi Lights, Camera, Action után egy újabb kvízjáték különféle filmbeli kérdésekkel, például bemutatnak egy jelenetet, és ki kell találni miből volt. Egyszerre négy játékos játszhatja majd, a hozzá tartozó kontrollerek segítségével. És ebben is használhatjuk majd az új avatarokat.

Míg a Scene It? a PlayStation 2-es Buzz! lenyúlása, két másik "koppintással" is találkozhattunk a bemutató során. A Lips karaoke-játék a SingStarhoz hasonlít, igaz, a mikrofonját meglehetősen felturbózták: mozgásérzékelő és különböző színnel világító LEDek kerültek bele, ráadásul drótnélküli. A You're in the Movies pedig minijátékok gyűjteménye, melyet a Sony EyeToy játékaihoz hasonlóan a webkamera elé állva és ott megfelelően mozogva irányíthatunk.

A Lips-szel kezdve a következő nagy témát a különböző zenei játékok alkották. Az Activisiontől érkezik ősszel a Guitar Hero World Tour, mely drótnélküli dobbal és továbbfejlesztett gitárral jön. 85 szám lesz az alapjátékban, a GH Tunes segítségével pedig akár zeneszerzésre is lesz lehetőségünk. A Guitar Hero rajongóknak szintén jó hír, hogy az R.E.M. új albumáról 3 szám lesz letölthető a játékhoz, a Metallica új albumának (Death Magnetic) megjelenésekor annak összes száma elérhető lesz a Guitar Hero 3-hoz, majd később a World Tourhoz is.

Nálunk még meg se jelent a Rock Band, de Alex Rigopulos már a Rock Band 2-ről beszél. Szép nagy tracklistát mutatnak, 85 eredeti felvétellel. Lesz köztük egy szám a Guns N' Roses új albumáról, a Chinese Democracyról (ha elkészül valaha a lemez...). Meg lesz még Bob Dylan, AC/DC (Let There Be Rock), Metallica, Pearl Jam, Motorhead, Talking Heads, Devo, Jane's Addiction stb. 20 bónusz track ingyenesen letölthető lesz majd utólag, és ehhez is hetente új számok jönnek majd: karácsonyig összesen 500 szám lesz a játékhoz.

A sajtókonferencia vége felé a Square-Enix RPG-bemutatóját láthattuk, amelyek közül a Last Remant november PC-re is megérkezik, míg az Infinite Undiscovery szeptemberben, a Star Ocean: The Last Hope pedig jövőre teszi tiszteletét – Xbox 360-on. Végül kellemes meglepetésként megtekinthettünk az eddigi leghosszabb videót a Final Fantasy XIII-ról, mely először Xbox 360-ra jelenik meg. Sajnos az élő közvetítésen sikerült ezt olyan szögből és távolságból mutatni, hogy szinte semmi se látszódott, de remélhetőleg hamarosan felkerül a netre élvezhető minőségben is a trailer.

A Microsoft sajtókonferenciája ezzel le is zárult, ám az E3 még csak most kezdődött, úgyhogy várhatjuk a további bejelentéseket, dátumokat, videókat és képeket is. A holnapi nap során pedig a Sony és a Nintendo konferenciái következnek.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Fallout 3
  • Resident Evil 5
  • Gears of War 2
  • Banjo-Kazooie: Nuts and Bolts
  • Guitar Hero World Tour
  • Last Remnant

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!