Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Toshiba újdonságok az IFA-n

Hálózati winchesterek és notebookok a berlini kiállításon.

2008.09.26. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Az IFA kiállítás alkalmával Berlinben mutatta be néhány újdonságát a Toshiba. Cikkünkben ezek közül szemezgetünk.

Toshiba újdonságok az IFA-n

A StorE széria tagjai külső winchesterek, elsősorban archiválási vagy média-szerver célokra. Az eddigi típusok – mint például a nyáron bejelentett, ujjlenyomat-olvasóval is ellátott SecuRed – mellé érkeznek az év vége felé a StorE Air és StorE TV termékek. A StorE Air vezeték nélküli külső merevlemez lesz, kétféle változatban: az 1,8"-es, 210 gramm tömegű típus cserélhető lítium-polimer akkuról üzemel, 2,5 óra üzemidővel, és 120 ill. 160 GB-os verzióban kerül a boltokba. A 2,5 hüvelykes változat használatához tápcsatlakozásra van szükség, cserébe viszont nagyobb kapacitást biztosít: 160, 250, 320 és 500 gigabyte-os merevlemezzel választhatjuk. Tömege 290 gramm. A WPA, WPA2 és WEP titkosítást biztosító wifi eszközökre otthoni hálózatunkon vagy USB-n keresztül tölthetünk adatokat, és médiaszerverként is használhatjuk. Így vezeték nélküli adatfogadásra képes eszközökön – mint például a Sony PSP konzolja vagy egy megfelelő PDA – zenét vagy videót játszhatunk le a tárolt adatokból. A StorE Air eszközök beépített BitTorrent klienst is tartalmaznak, így számítógép nélkül is letölthetünk P2P hálózaton keresztül adatokat.

A StorE TV akár teljesen kiiktatja számítógépünket is a multimédia rendszerből: közvetlenül a tévékészülékre csatlakoztathatjuk, és azon játszhatjuk le a rögzített videókat. A HDM kimenet 720p és 1080i felbontásokat is támogat, emellett RGB (kompozit) és koax kimenetek és komponens bemenet is található rajta. A 2,5 hüvelykes beépített winchester 320 vagy 500 GB kapacitást biztosít. A StorE TV segítségével MPEG1, 2 és 4 videókat, JPEG és BMP képeket, valamint MP3, WMA, AAC és OGG formátumú zenei file-okat játszhatunk le. USB-s adattárolókról (pendrive) vagy a beépített SD kártyaolvasó segítségével fényképezőgépünk memóriakártyájáról egyetlen gombnyomással másolhatjuk át az adatokat a merevlemezre. Emellett a TV műsort is rögzíthetjük rá. Kezelését egy távirányító egyszerűsíti, a menük a tévéképernyőn jelennek meg.

Toshiba újdonságok az IFA-n

Az egyik vitrinben igen érdekes projektorokat lehetett látni. A feltehetően prototípus állapotban lévő szerkezetek ugyanis tenyérnyinél kisebb méretűek voltak, és LED technológiával voltak képesek kivetíteni a képet. Igaz, valószínűleg nem túl nagy fényerővel, de hordozható projektorokkal szemben nem is lehet ez az elvárásunk.

A stand egy másik részén az aktuális notebook-kínálattal ismerkedhettek meg a látogatók, mint például a Satellite A300, U400 típusok, vagy a Qosmio sorozat tagjai. Ez utóbbiak közül a G50-nél volt látható egy érdekes prezentáció: a beépített webkamera segítségével mozdulatainkkal irányíthattuk a Windowst: megfelelő kalibrálás után ujjunk hegyével mozgathattuk a kurzort. A szokatlan vezérlés egyelőre még nem tűnt megfelelő sebességűnek, egérrel vagy a touchpaddel sokkal gyorsabban irányíthatunk bármit, de a jövő még hozhat változást ezen a téren is. ■

Toshiba újdonságok az IFA-n
Toshiba újdonságok az IFA-nToshiba újdonságok az IFA-nToshiba újdonságok az IFA-nToshiba újdonságok az IFA-nToshiba újdonságok az IFA-n

hozzászólások (1)

Lacko
Lacko 2008.09.26. 07:40
Toshiba újdonságok az IFÁ-n? Ez úgy hangzik, mint valami bűnügyi híradás... :D
Majd akkor szóljatok, ha leesik arról az IFÁ-ról egy két Toshiba újdonság...
cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.