Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Toshiba újdonságok az IFA-n

Hálózati winchesterek és notebookok a berlini kiállításon.

2008.09.26. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Az IFA kiállítás alkalmával Berlinben mutatta be néhány újdonságát a Toshiba. Cikkünkben ezek közül szemezgetünk.

Toshiba újdonságok az IFA-n

A StorE széria tagjai külső winchesterek, elsősorban archiválási vagy média-szerver célokra. Az eddigi típusok – mint például a nyáron bejelentett, ujjlenyomat-olvasóval is ellátott SecuRed – mellé érkeznek az év vége felé a StorE Air és StorE TV termékek. A StorE Air vezeték nélküli külső merevlemez lesz, kétféle változatban: az 1,8"-es, 210 gramm tömegű típus cserélhető lítium-polimer akkuról üzemel, 2,5 óra üzemidővel, és 120 ill. 160 GB-os verzióban kerül a boltokba. A 2,5 hüvelykes változat használatához tápcsatlakozásra van szükség, cserébe viszont nagyobb kapacitást biztosít: 160, 250, 320 és 500 gigabyte-os merevlemezzel választhatjuk. Tömege 290 gramm. A WPA, WPA2 és WEP titkosítást biztosító wifi eszközökre otthoni hálózatunkon vagy USB-n keresztül tölthetünk adatokat, és médiaszerverként is használhatjuk. Így vezeték nélküli adatfogadásra képes eszközökön – mint például a Sony PSP konzolja vagy egy megfelelő PDA – zenét vagy videót játszhatunk le a tárolt adatokból. A StorE Air eszközök beépített BitTorrent klienst is tartalmaznak, így számítógép nélkül is letölthetünk P2P hálózaton keresztül adatokat.

A StorE TV akár teljesen kiiktatja számítógépünket is a multimédia rendszerből: közvetlenül a tévékészülékre csatlakoztathatjuk, és azon játszhatjuk le a rögzített videókat. A HDM kimenet 720p és 1080i felbontásokat is támogat, emellett RGB (kompozit) és koax kimenetek és komponens bemenet is található rajta. A 2,5 hüvelykes beépített winchester 320 vagy 500 GB kapacitást biztosít. A StorE TV segítségével MPEG1, 2 és 4 videókat, JPEG és BMP képeket, valamint MP3, WMA, AAC és OGG formátumú zenei file-okat játszhatunk le. USB-s adattárolókról (pendrive) vagy a beépített SD kártyaolvasó segítségével fényképezőgépünk memóriakártyájáról egyetlen gombnyomással másolhatjuk át az adatokat a merevlemezre. Emellett a TV műsort is rögzíthetjük rá. Kezelését egy távirányító egyszerűsíti, a menük a tévéképernyőn jelennek meg.

Toshiba újdonságok az IFA-n

Az egyik vitrinben igen érdekes projektorokat lehetett látni. A feltehetően prototípus állapotban lévő szerkezetek ugyanis tenyérnyinél kisebb méretűek voltak, és LED technológiával voltak képesek kivetíteni a képet. Igaz, valószínűleg nem túl nagy fényerővel, de hordozható projektorokkal szemben nem is lehet ez az elvárásunk.

A stand egy másik részén az aktuális notebook-kínálattal ismerkedhettek meg a látogatók, mint például a Satellite A300, U400 típusok, vagy a Qosmio sorozat tagjai. Ez utóbbiak közül a G50-nél volt látható egy érdekes prezentáció: a beépített webkamera segítségével mozdulatainkkal irányíthattuk a Windowst: megfelelő kalibrálás után ujjunk hegyével mozgathattuk a kurzort. A szokatlan vezérlés egyelőre még nem tűnt megfelelő sebességűnek, egérrel vagy a touchpaddel sokkal gyorsabban irányíthatunk bármit, de a jövő még hozhat változást ezen a téren is. ■

Toshiba újdonságok az IFA-nToshiba újdonságok az IFA-nToshiba újdonságok az IFA-nToshiba újdonságok az IFA-nToshiba újdonságok az IFA-nToshiba újdonságok az IFA-n

hozzászólások (2)

Lacko
Lacko 2008.09.26. 07:40
Toshiba újdonságok az IFÁ-n? Ez úgy hangzik, mint valami bűnügyi híradás... :D
Majd akkor szóljatok, ha leesik arról az IFÁ-ról egy két Toshiba újdonság...
ajánlott olvasnivaló