25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Kingston memóriák DRAM-tól flash-ig

Összefoglaló cikkünk a memóriagyártó termékeiről.

Írta: Dino

A közelmúltban egy hazai bemutatkozó sajtóeseményt tartott a minőségi memóriáiról ismert Kingston. Mivel ennek során a hazai és külföldi képviselők elég jól összefoglalták az információkat a cégről és termékeikről, úgy döntöttem, egy cikkben megosztjuk ezt olvasóinkkal is.

A legtöbb nagy IT céggel szemben az 1987-ben alapított Kingston egy magánkézben lévő vállalkozás, ami számukra azért előnyös, mert nem kell folyamatosan arra figyelniük, hogy a részvényesek felé minél szebb eredményt mutassanak, haladhatnak nyugis léptekben a vezetők által jónak tartott úton. Tehát egy-egy nagyobb befektetéstől se kell azonnali haszonra számítaniuk, ha ez passzol a cég tulajdonosainak hosszú távú terveihez. A Kingston bevételei évről évre növekedtek, visszaesést csak a 2001-es év jelentett, amely globálisan is nehéz év volt a memóriapiacon, 87%-os áreséssel. Az aktuális recesszió 2008-ban több memóriagyártó vállalatot is arra kényszerített, hogy kivonuljon a piacról. A Kingston viszont még ebben a nehéz helyzetben is képes volt egyes területein bevételnövekedést produkálni. A költségek csökkentése érdekében persze a Kingstonnál is gondosan megválasztják a gyártási helyszíneket, így nem véletlen az se, hogy a termelés legnagyobb része Távol-Keleten történik. Az USA-ban ugyanis kb. 17-szerese lenne a költség, mint egyes ázsiai országokban. Amerika mellett így Tajvanon, Malajziában és Kínában vannak gyártósorok, összesen öt üzemet fenntartva.

A Kingston gyáraiban napi egymillió darab memóriamodult állítanak össze, az év 365 napján. Ezek egy része – 2007-ben közel fele – OEM célokra készül, azaz neves gyártók, vásárolják meg tőlük, hogy aztán saját logójukkal ellátva építsék bele számítógépeikbe. Emellett a saját márkajelzésükkel ellátott moduloknak is jelentős részesedése van a memóriapiacon, többféle árkategóriában. A ValueRAM jelzéssel az általános célú, elsődlegesen otthoni gépekbe szánt modulokat látták el, míg elsősorban játékosoknak ajánlják a HyperX elnevezésű termékeket, melyek magasabb frekvencián hajthatóak, és alacsonyabb késleltetéssel is a teljesítményüket növelik.

A modulokat alkotó memóriaelemeket azonban nem saját maguk gyártják, azokat olyan cégektől szerzik be, mint a Samsung vagy a Hynix. A beérkező wafereket azonban igen alapos tesztelésnek vetik alá – és a Kingston munkatársaitól hallottak alapján ez az, ami kisebb cégeknél sok esetben költségkímélés miatt nem, vagy csak részben valósul meg. Mint megtudtuk, alapesetben egy waferen a memóriaelemek mindössze mintegy 30 százaléka jó. Hatórányi alapos teszteléssel ez 95%-ra növelhető. A Kingston tesztrészlegében azonban 24 órán keresztül vetik alá tesznek a lapkákat, így a 99,9%-ra javul a hibátlan memóriák aránya. Ez alatt a 24 óra alatt gyakorlatilag akkora terhelésnek vannak kitéve a modulok, mint amennyivel átlagos esetben a használat első három hónapja alatt – a cég tapasztalatai alapján ugyanis az első három hó a kritikus a meghibásodás szempontjából, ha ez alatt nem történik gond, akkor a memória élettartama alatt nem valószínű, hogy baj legyen – ez jellemzően minimum 5 évet jelent. A minőséget alátámasztja az is, hogy a gyártó igen hosszú garanciát vállal termékeikre. A memóriamodulok esetében ez minden esetben élettartam-garanciát jelent, 24 órás technikai támogatás biztosítása mellett.

A Kingston 5 éve kezdett flash memóriákat gyártani. Mára ez egy igen erős piaci szegmenssé vált, köszönhetően az olyan eszközök jelentős elterjedésének, mint a digitális fényképezőgépek, az MP3 játszók, a PDA-k, vagy az egyre nagyobb memóriát tartalmazó, illetve kártyával bővíthető mobiltelefonok. A hazai Kingston eladásoknak is több mint fele ebbe a csoportba tartozik. A flash memóriákból alapvetően kétféle típust különböztethetünk meg. NOR típusú például a mobiltelefonok beépített memóriája vagy a számítógép BIOS chipjei. Ezekre az a jellemző, hogy viszonylag lassan írhatók és olvashatóak, viszont közvetlen memóriacímzést tesznek lehetővé. Így a különböző eszközök nagyritkán frissített szoftvereit például tökéletesen tudja tárolni. Ezzel szemben a NAND típusú memóriák jóval olcsóbbak és gyorsabbak, valamint kisebbek is, viszont csak blokkokban lehetséges olvasni belőlük. Ezeket használják a pendrive-okba vagy a flash kártyákba kerülő modulok. Pendrive-okból pedig olyan tekintetben is megkülönböztethetjük még a termékeket, hogy a normál felhasználásra tervezett változatok mellett a nagyvállalati környezethez készülnek speciális verziók, melyek 256 bites titkosítással tárolják az adatokat, 10 hibás jelszómegadás után pedig akár automatikusan törlik is azokat. Ahogy a számítógépekbe kerülő memóriák esetében, úgy a flash piacon is jelentős áresés volt megfigyelhető, ma már pár ezer forintért több gigabyte-os pendrive-okat vagy memóriakártyákat lehet beszerezni.

Az elmúlt hetekben néhány konkrét Kingston termék is megfordult szerkesztőségünkben teszt céljára. Egy hónapja jelent meg a 32 GB-os DataTraveler 150 pendrive, mely igazán impresszív kapacitása mellett sebességét tekintve is teljesen jónak bizonyult: másodpercenként közel 10 MB adatot tudtunk írni rá, míg olvasás során közel 28 MB/sec-et mértünk. A hatalmas kapacitású pendrive remekül megoldotta az olyan problémákat, mint például nyers – akár 10 GB-os – DV videók gyors áthelyezése egyik gépről a másikra. Időközben boltokba került a még nagyobb, 64 GB-os verzió is, feltételezhetően a dupla kapacitás mellé ugyanilyen sebességértékekkel. Bruttó 20 illetve 40 ezer forint körüli áron, 5 év garanciával vásárolhatóak meg ezek az USB-s eszközök, melyekkel gyakorlatilag a hordozható winchestereket is kiválthatjuk: kisebb méretükkel és a mozgó alkatrészek hiánya miatt sok esetben praktikusabbak, igaz, a több száz gigás verziókra még várhatunk. Máshonnan került hozzám nemrégiben egy DataTraveler Mini Slim is, mely apró mérete miatt igen hamar elsődleges pendrive-ommá lépett elő: mindössze 38,85*16,4*6,44 mm-es, így akár pénztárcánkba is könnyen berakhatjuk. Persze az apró méret azzal is jár, hogy az érintkezők szabadon vannak, így jobban kell vigyázni rá. De pont emiatt annak a kockázata is valamivel talán nagyobb, hogy elhagyjuk valahol. Ezekre feltehetően pont a nagyobb sérülékenység miatt adnak csak kevesebb, két év garanciát, árban viszont igen barátságosak: a legújabb, 8 gigabyte-os változat nem sokkal kerül többe bruttó 4000 forintnál, a 4 és 2 GB-os verziók pedig nagyjából fele illetve negyed ekkora áron kaphatóak.

A Kingston flash-memóriakártya kínálata lefedi a ma leginkább használt formátumokat: CompactFlash (CF), Secure Digital (SD), microSD, valamint az utóbbi kettő nagykapacitású változatai, SDHC és microSDHC található a palettán, különböző kapacitásokkal. Természetesen ezek olvasásához is kínálnak eszközöket, számos formátumot ismerő USB-s kártyaolvasó formájában. A leggyorsabb kártyák jelenleg a 266-szoros sebességre képes típusok (ahol az egyszeres alapsebesség 150 kB/sec-et jelent, "marketing" okokból azonban ma már az informatikában általánosan elterjedt 1024-es váltószám helyett 1000-el számolnak). Ezek így elméletileg akár 40 MB/sec írási sebességre képesek. Egy 16 GB kapacitású CompactFlash kártya érkezett tesztre, melyet Canon fényképezőgépemben használtam. Igaz, a fotók mentéséhez jelen esetben nem volt szükség a nagy sebességre, a számítógépre másoláskor azonban hasznos, ha gyorsabb a memória. (Plusz a filmrögzítésre alkalmas fényképezőgépek vagy a videokamerák számára lehet fontos elvárás a gyors írási sebesség.)

A végére hagytuk a játékosok szempontjából talán legfontosabb termékcsoportot, a PC-kbe építhető memóriamodulokat. Aki megelégszik a hagyományos típusokkal, és nem szándékozik túlpörgetni a gépét, az a ValueRAM szériából válogathat, DDR, DDR2 és DDR3 modulokat. Akinek viszont a gép teljesítményének minden kis növekedése számít, és ennek érdekében a lehető legmagasabb órajelen szeretné járatni az alkatrészeket, annak készülnek a HyperX megjelölésű memóriák. Ezek tetszetős külsővel érkeznek, a plasztik dobozban ugyanis kék-ezüst színben pompázó hűtőbordával felszerelt memóriamodulokat találhatunk. Persze a magasabbra állítható órajelért cserébe az áruk is magasabb: akár 2-3-szor annyiba kerülnek, mint a normál órajelű ValueRAM változatok.

A Kingston tehát a memóriapiac igen jelentős részét lefedi termékeivel, melyeket kiváló minőségük miatt sok nagynevű gyártó is felhasznál gépei összerakásakor. Az árak a felhasználók szemszögéből szerencsére kedvező irányban változtak az elmúlt évek során, és jelen év első 10 hónapjában is több mint 80%-kal csökkentek. Így aztán ma már talán nem luxus pár gigabyte memóriát szerelni a PC-be, 4-8 gigás vagy még nagyobb pendrive-on hordozni adatainkat, és mobiltelefonunkhoz vagy fényképezőgépünkhöz is óriási kapacitású flash kártyát használni. A nagy gyártók versenyéből pedig csak előnyünk származhat: az árak csökkenése mellett ma már a garanciális időtartamban is sokszor egymásra licitálnak a cégek.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • A Kingston kaliforniai irodája (Fountain Valley)
  • Az amerikai gyártó- és tesztüzem (Fountain Valley, Kalifornia)
  • DataTraveler pendrive-ok
  • CompactFlash és Secure Digital memóriakártyák
  • HyperX DDR3-as memória
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!