Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Kingston memóriák DRAM-tól flash-ig

Összefoglaló cikkünk a memóriagyártó termékeiről.

2008.12.08. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A közelmúltban egy hazai bemutatkozó sajtóeseményt tartott a minőségi memóriáiról ismert Kingston. Mivel ennek során a hazai és külföldi képviselők elég jól összefoglalták az információkat a cégről és termékeikről, úgy döntöttem, egy cikkben megosztjuk ezt olvasóinkkal is.

Kingston memóriák DRAM-tól flash-ig
A Kingston kaliforniai irodája (Fountain Valley)

A legtöbb nagy IT céggel szemben az 1987-ben alapított Kingston egy magánkézben lévő vállalkozás, ami számukra azért előnyös, mert nem kell folyamatosan arra figyelniük, hogy a részvényesek felé minél szebb eredményt mutassanak, haladhatnak nyugis léptekben a vezetők által jónak tartott úton. Tehát egy-egy nagyobb befektetéstől se kell azonnali haszonra számítaniuk, ha ez passzol a cég tulajdonosainak hosszú távú terveihez. A Kingston bevételei évről évre növekedtek, visszaesést csak a 2001-es év jelentett, amely globálisan is nehéz év volt a memóriapiacon, 87%-os áreséssel. Az aktuális recesszió 2008-ban több memóriagyártó vállalatot is arra kényszerített, hogy kivonuljon a piacról. A Kingston viszont még ebben a nehéz helyzetben is képes volt egyes területein bevételnövekedést produkálni. A költségek csökkentése érdekében persze a Kingstonnál is gondosan megválasztják a gyártási helyszíneket, így nem véletlen az se, hogy a termelés legnagyobb része Távol-Keleten történik. Az USA-ban ugyanis kb. 17-szerese lenne a költség, mint egyes ázsiai országokban. Amerika mellett így Tajvanon, Malajziában és Kínában vannak gyártósorok, összesen öt üzemet fenntartva.

A Kingston gyáraiban napi egymillió darab memóriamodult állítanak össze, az év 365 napján. Ezek egy része – 2007-ben közel fele – OEM célokra készül, azaz neves gyártók, vásárolják meg tőlük, hogy aztán saját logójukkal ellátva építsék bele számítógépeikbe. Emellett a saját márkajelzésükkel ellátott moduloknak is jelentős részesedése van a memóriapiacon, többféle árkategóriában. A ValueRAM jelzéssel az általános célú, elsődlegesen otthoni gépekbe szánt modulokat látták el, míg elsősorban játékosoknak ajánlják a HyperX elnevezésű termékeket, melyek magasabb frekvencián hajthatóak, és alacsonyabb késleltetéssel is a teljesítményüket növelik.

Kingston memóriák DRAM-tól flash-ig
Az amerikai gyártó- és tesztüzem (Fountain Valley, Kalifornia)

A modulokat alkotó memóriaelemeket azonban nem saját maguk gyártják, azokat olyan cégektől szerzik be, mint a Samsung vagy a Hynix. A beérkező wafereket azonban igen alapos tesztelésnek vetik alá – és a Kingston munkatársaitól hallottak alapján ez az, ami kisebb cégeknél sok esetben költségkímélés miatt nem, vagy csak részben valósul meg. Mint megtudtuk, alapesetben egy waferen a memóriaelemek mindössze mintegy 30 százaléka jó. Hatórányi alapos teszteléssel ez 95%-ra növelhető. A Kingston tesztrészlegében azonban 24 órán keresztül vetik alá tesznek a lapkákat, így a 99,9%-ra javul a hibátlan memóriák aránya. Ez alatt a 24 óra alatt gyakorlatilag akkora terhelésnek vannak kitéve a modulok, mint amennyivel átlagos esetben a használat első három hónapja alatt – a cég tapasztalatai alapján ugyanis az első három hó a kritikus a meghibásodás szempontjából, ha ez alatt nem történik gond, akkor a memória élettartama alatt nem valószínű, hogy baj legyen – ez jellemzően minimum 5 évet jelent. A minőséget alátámasztja az is, hogy a gyártó igen hosszú garanciát vállal termékeikre. A memóriamodulok esetében ez minden esetben élettartam-garanciát jelent, 24 órás technikai támogatás biztosítása mellett.

A Kingston 5 éve kezdett flash memóriákat gyártani. Mára ez egy igen erős piaci szegmenssé vált, köszönhetően az olyan eszközök jelentős elterjedésének, mint a digitális fényképezőgépek, az MP3 játszók, a PDA-k, vagy az egyre nagyobb memóriát tartalmazó, illetve kártyával bővíthető mobiltelefonok. A hazai Kingston eladásoknak is több mint fele ebbe a csoportba tartozik. A flash memóriákból alapvetően kétféle típust különböztethetünk meg. NOR típusú például a mobiltelefonok beépített memóriája vagy a számítógép BIOS chipjei. Ezekre az a jellemző, hogy viszonylag lassan írhatók és olvashatóak, viszont közvetlen memóriacímzést tesznek lehetővé. Így a különböző eszközök nagyritkán frissített szoftvereit például tökéletesen tudja tárolni. Ezzel szemben a NAND típusú memóriák jóval olcsóbbak és gyorsabbak, valamint kisebbek is, viszont csak blokkokban lehetséges olvasni belőlük. Ezeket használják a pendrive-okba vagy a flash kártyákba kerülő modulok. Pendrive-okból pedig olyan tekintetben is megkülönböztethetjük még a termékeket, hogy a normál felhasználásra tervezett változatok mellett a nagyvállalati környezethez készülnek speciális verziók, melyek 256 bites titkosítással tárolják az adatokat, 10 hibás jelszómegadás után pedig akár automatikusan törlik is azokat. Ahogy a számítógépekbe kerülő memóriák esetében, úgy a flash piacon is jelentős áresés volt megfigyelhető, ma már pár ezer forintért több gigabyte-os pendrive-okat vagy memóriakártyákat lehet beszerezni.

Kingston memóriák DRAM-tól flash-ig
DataTraveler pendrive-ok

Az elmúlt hetekben néhány konkrét Kingston termék is megfordult szerkesztőségünkben teszt céljára. Egy hónapja jelent meg a 32 GB-os DataTraveler 150 pendrive, mely igazán impresszív kapacitása mellett sebességét tekintve is teljesen jónak bizonyult: másodpercenként közel 10 MB adatot tudtunk írni rá, míg olvasás során közel 28 MB/sec-et mértünk. A hatalmas kapacitású pendrive remekül megoldotta az olyan problémákat, mint például nyers – akár 10 GB-os – DV videók gyors áthelyezése egyik gépről a másikra. Időközben boltokba került a még nagyobb, 64 GB-os verzió is, feltételezhetően a dupla kapacitás mellé ugyanilyen sebességértékekkel. Bruttó 20 illetve 40 ezer forint körüli áron, 5 év garanciával vásárolhatóak meg ezek az USB-s eszközök, melyekkel gyakorlatilag a hordozható winchestereket is kiválthatjuk: kisebb méretükkel és a mozgó alkatrészek hiánya miatt sok esetben praktikusabbak, igaz, a több száz gigás verziókra még várhatunk. Máshonnan került hozzám nemrégiben egy DataTraveler Mini Slim is, mely apró mérete miatt igen hamar elsődleges pendrive-ommá lépett elő: mindössze 38,85*16,4*6,44 mm-es, így akár pénztárcánkba is könnyen berakhatjuk. Persze az apró méret azzal is jár, hogy az érintkezők szabadon vannak, így jobban kell vigyázni rá. De pont emiatt annak a kockázata is valamivel talán nagyobb, hogy elhagyjuk valahol. Ezekre feltehetően pont a nagyobb sérülékenység miatt adnak csak kevesebb, két év garanciát, árban viszont igen barátságosak: a legújabb, 8 gigabyte-os változat nem sokkal kerül többe bruttó 4000 forintnál, a 4 és 2 GB-os verziók pedig nagyjából fele illetve negyed ekkora áron kaphatóak.

A Kingston flash-memóriakártya kínálata lefedi a ma leginkább használt formátumokat: CompactFlash (CF), Secure Digital (SD), microSD, valamint az utóbbi kettő nagykapacitású változatai, SDHC és microSDHC található a palettán, különböző kapacitásokkal. Természetesen ezek olvasásához is kínálnak eszközöket, számos formátumot ismerő USB-s kártyaolvasó formájában. A leggyorsabb kártyák jelenleg a 266-szoros sebességre képes típusok (ahol az egyszeres alapsebesség 150 kB/sec-et jelent, "marketing" okokból azonban ma már az informatikában általánosan elterjedt 1024-es váltószám helyett 1000-el számolnak). Ezek így elméletileg akár 40 MB/sec írási sebességre képesek. Egy 16 GB kapacitású CompactFlash kártya érkezett tesztre, melyet Canon fényképezőgépemben használtam. Igaz, a fotók mentéséhez jelen esetben nem volt szükség a nagy sebességre, a számítógépre másoláskor azonban hasznos, ha gyorsabb a memória. (Plusz a filmrögzítésre alkalmas fényképezőgépek vagy a videokamerák számára lehet fontos elvárás a gyors írási sebesség.)

Kingston memóriák DRAM-tól flash-ig
CompactFlash és Secure Digital memóriakártyák

A végére hagytuk a játékosok szempontjából talán legfontosabb termékcsoportot, a PC-kbe építhető memóriamodulokat. Aki megelégszik a hagyományos típusokkal, és nem szándékozik túlpörgetni a gépét, az a ValueRAM szériából válogathat, DDR, DDR2 és DDR3 modulokat. Akinek viszont a gép teljesítményének minden kis növekedése számít, és ennek érdekében a lehető legmagasabb órajelen szeretné járatni az alkatrészeket, annak készülnek a HyperX megjelölésű memóriák. Ezek tetszetős külsővel érkeznek, a plasztik dobozban ugyanis kék-ezüst színben pompázó hűtőbordával felszerelt memóriamodulokat találhatunk. Persze a magasabbra állítható órajelért cserébe az áruk is magasabb: akár 2-3-szor annyiba kerülnek, mint a normál órajelű ValueRAM változatok.

A Kingston tehát a memóriapiac igen jelentős részét lefedi termékeivel, melyeket kiváló minőségük miatt sok nagynevű gyártó is felhasznál gépei összerakásakor. Az árak a felhasználók szemszögéből szerencsére kedvező irányban változtak az elmúlt évek során, és jelen év első 10 hónapjában is több mint 80%-kal csökkentek. Így aztán ma már talán nem luxus pár gigabyte memóriát szerelni a PC-be, 4-8 gigás vagy még nagyobb pendrive-on hordozni adatainkat, és mobiltelefonunkhoz vagy fényképezőgépünkhöz is óriási kapacitású flash kártyát használni. A nagy gyártók versenyéből pedig csak előnyünk származhat: az árak csökkenése mellett ma már a garanciális időtartamban is sokszor egymásra licitálnak a cégek. ■

Kingston memóriák DRAM-tól flash-ig
HyperX DDR3-as memória

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló
Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor
HyperX Pulsefire FPS gamer egér HyperX Pulsefire FPS gamer egér
ADATA SD600 külső SSD ADATA SD600 külső SSD