Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Raptor-Gaming K2 billentyűzet

Klasszikus kiosztású, jelentős extrák nélküli gamer billentyűzetet teszteltünk.

2009.02.11. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A német Raptor-Gaming cég játékosoknak szánt perifériák és kiegészítők széles választékát kínálja, az egerektől a mousepadeken át a billentyűzetekig, de még saját logós energiaitaluk is van. Az elmúlt hetekben a K2 jelzésű klaviatúrájuk járt nálunk, melyet ez alatt alaposan munkára fogtunk (még ezt a cikket is azon írom).

Raptor-Gaming K2 billentyűzet

Első ránézésre igazából semmi extra nincs ezen a vezetékes billentyűzeten. A lehető leghagyományosabb, mondhatni old-school kiosztást kapjuk, magyar ékezetekkel, levehető csuklótámasszal és néhány extra vezérlőgombbal. Plusz gombként a jobb felső részen négy indítóbillentyű van (számológép, levelezés, böngésző, on/off), a szóköz alatt besüllyesztve hangerőszabályzáshoz plusz/mínusz gombok, a kurzor alatti területen pedig egy némító és egy médiajátszó-indító gomb. Használatba vételkor érik azonban az embert az igen pozitív meglepetések: a billentyűk lenyomása igen kellemes, ráadásul a gombok kialakítása és anyaga is a komfortérzetet növelik. Homorúságukban négyzetes tálhoz hasonlítható a gombok teteje, tehát mind a négy irányból befele "horpad" (kivéve az alsó sort a Control és Space billentyűkkel), a furcsa műanyag pedig bár kemény, kicsit mégis olyan érzést nyújt, mintha puha felülethez érnénk hozzá. A gombok nem kattognak, benyomásukhoz pedig pont eltalálták a megfelelő erőt, hogy hosszú távon is kényelmesen és pontosan lehessen rajta gépelni.

A már említett jobb felső négy gomb funkciója fix, ami nem túl jó hír azoknak, akik szeretik ezeket saját maguk programozni, és a default helyett például más levelezőprogram indítását beállítani, vagy a számológépet cserélni le hasznosabb funkcióra. A Scroll Lock új jelentést kapott, ezt a rajta lévő Game-Mode felirat is jelzi. Megnyomásakor egy LED kigyulladása jelzi a megváltozott funkciókat: ilyenkor a vezérlőprogramban megadott változások lépnek életbe. Kikapcsolhatunk egyes gombokat (például praktikus játékhoz a Windows gombot eliminálni), vagy teljesen megváltoztathatjuk a billentyűk jelentését, akár makrókat programozva rájuk. A driverben több ilyen konfigurációt is elmenthetünk, és később visszatölthetjük azokat. Végül a bal oldali Ctrl mellett található "K" megjelölésű gomb a funkcióbillentyűknek ad egy-egy fix másodlagos jelentést, a böngésző vezérlésétől (előre, vissza stb.) multimédia irányításig (sávváltás, play, stop) egyéb funkciókig (keresés, sajátgép).

Raptor-Gaming K2 billentyűzet

Teszteléséhez a hétköznapi használat (netezés, levelezés, cikkírás) mellett természetesen játékokat is használtam, elsődlegesen a Call of Duty: World at Wart segítségül hívva. Bonyolultabb kombinációkat (például együttes oldalazás és előrehaladás közben oldalra hajlás - W+D+E) ez se bírt, de ez lehet a Windows hibája is, de ezen kívül tökéletesen teljesített a klaviatúra. Pozitívumként említhető még vele kapcsolatosan az igen hosszú, 2,5 méteres kábel, mely amúgy USB csatlakozással végződik.

A billentyűgyártás terén hosszú évek tapasztalatával rendelkező Cherryvel közösen készült Raptor-Gaming K2 egy igen kényelmes billentyűzet azoknak, akik megelégszenek minimális extra vezérléssel, és ragaszkodnak a klasszikus kiosztáshoz. Bruttó 13500 forint körüli áron került a boltokba. ■

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.