Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Raptor-Gaming K2 billentyűzet

Klasszikus kiosztású, jelentős extrák nélküli gamer billentyűzetet teszteltünk.

2009.02.11. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A német Raptor-Gaming cég játékosoknak szánt perifériák és kiegészítők széles választékát kínálja, az egerektől a mousepadeken át a billentyűzetekig, de még saját logós energiaitaluk is van. Az elmúlt hetekben a K2 jelzésű klaviatúrájuk járt nálunk, melyet ez alatt alaposan munkára fogtunk (még ezt a cikket is azon írom).

Raptor-Gaming K2 billentyűzet

Első ránézésre igazából semmi extra nincs ezen a vezetékes billentyűzeten. A lehető leghagyományosabb, mondhatni old-school kiosztást kapjuk, magyar ékezetekkel, levehető csuklótámasszal és néhány extra vezérlőgombbal. Plusz gombként a jobb felső részen négy indítóbillentyű van (számológép, levelezés, böngésző, on/off), a szóköz alatt besüllyesztve hangerőszabályzáshoz plusz/mínusz gombok, a kurzor alatti területen pedig egy némító és egy médiajátszó-indító gomb. Használatba vételkor érik azonban az embert az igen pozitív meglepetések: a billentyűk lenyomása igen kellemes, ráadásul a gombok kialakítása és anyaga is a komfortérzetet növelik. Homorúságukban négyzetes tálhoz hasonlítható a gombok teteje, tehát mind a négy irányból befele "horpad" (kivéve az alsó sort a Control és Space billentyűkkel), a furcsa műanyag pedig bár kemény, kicsit mégis olyan érzést nyújt, mintha puha felülethez érnénk hozzá. A gombok nem kattognak, benyomásukhoz pedig pont eltalálták a megfelelő erőt, hogy hosszú távon is kényelmesen és pontosan lehessen rajta gépelni.

A már említett jobb felső négy gomb funkciója fix, ami nem túl jó hír azoknak, akik szeretik ezeket saját maguk programozni, és a default helyett például más levelezőprogram indítását beállítani, vagy a számológépet cserélni le hasznosabb funkcióra. A Scroll Lock új jelentést kapott, ezt a rajta lévő Game-Mode felirat is jelzi. Megnyomásakor egy LED kigyulladása jelzi a megváltozott funkciókat: ilyenkor a vezérlőprogramban megadott változások lépnek életbe. Kikapcsolhatunk egyes gombokat (például praktikus játékhoz a Windows gombot eliminálni), vagy teljesen megváltoztathatjuk a billentyűk jelentését, akár makrókat programozva rájuk. A driverben több ilyen konfigurációt is elmenthetünk, és később visszatölthetjük azokat. Végül a bal oldali Ctrl mellett található "K" megjelölésű gomb a funkcióbillentyűknek ad egy-egy fix másodlagos jelentést, a böngésző vezérlésétől (előre, vissza stb.) multimédia irányításig (sávváltás, play, stop) egyéb funkciókig (keresés, sajátgép).

Raptor-Gaming K2 billentyűzet

Teszteléséhez a hétköznapi használat (netezés, levelezés, cikkírás) mellett természetesen játékokat is használtam, elsődlegesen a Call of Duty: World at Wart segítségül hívva. Bonyolultabb kombinációkat (például együttes oldalazás és előrehaladás közben oldalra hajlás - W+D+E) ez se bírt, de ez lehet a Windows hibája is, de ezen kívül tökéletesen teljesített a klaviatúra. Pozitívumként említhető még vele kapcsolatosan az igen hosszú, 2,5 méteres kábel, mely amúgy USB csatlakozással végződik.

A billentyűgyártás terén hosszú évek tapasztalatával rendelkező Cherryvel közösen készült Raptor-Gaming K2 egy igen kényelmes billentyűzet azoknak, akik megelégszenek minimális extra vezérléssel, és ragaszkodnak a klasszikus kiosztáshoz. Bruttó 13500 forint körüli áron került a boltokba. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló