New Super Nintendo Bros. U Deluxe
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

EA Sports Active (Wii)

Virtuális személyi tréner, alaposan kidolgozott edzésprogrammal.

2009.07.27. 00:00 | szerző: Dino | Ismertető/teszt

A WiiFit tavalyi megjelenésével egy újabb kategória jelent meg a konzolos szoftverek terén. És jelen esetben a szoftver szó használata nem véletlen, ugyanis jelen esetben nem feltétlenül játékokról van szó. Ugyanis amellett, hogy a Balance Boardhoz kapott lemez futtatásával minijátékokhoz is hozzáférhettünk, elsődlegesen egy fitneszprogramot kaptunk tavaly tavasszal. A sikert pedig többen is megirigyelték, így aztán idén több kiadó is előállt a maga edzőprogramjával. Cikkünkben az Electronic Arts termékét mutatjuk be.

EA Sports Active (Wii)

A biztonság kedvéért szögezzük le ismét: az EA Sports Active nem játék. Ez egy virtuális személyi edző, ahogy azt már a dobozon is jelzik. Ebben tehát nem az a teljesítmény, ha minél hamarabb teljesítünk egy pályát, vagy minél több pontot érünk el a végére, hanem ha valóban minden nap rendszeresen eltöltünk vele 20-30 percet. Az eredmény pedig jó esetben valóságos is lehet, melyet testünkön vagy akár izomzatunkon érzékelhetünk.

Míg a Nintendo a WiiFithez egy új hardvert gyártott, a Balance Boardot, az EA ennél egyszerűbb megoldásban gondolkodott. A dobozban a program korongja mellett egy combunkra erősíthető "övet", valamint egy fitnesz-gumiszalagot kapunk. Az előbbin egy zseb található, melybe a Nunchukot kell helyeznünk, és így tudja a program érzékelni, hogy megfelelően mozgatjuk-e lábunkat. A gumiszalaghoz pedig két "fogantyú" erősíthető, melyeket a két kezünkben tartott kontrollerekkel együtt kell megragadnunk a megfelelő gyakorlatok során, miközben a szalag közepét lábunkkal tartjuk a földön.

EA Sports Active (Wii)

Miután kiválasztottuk, hogy női vagy férfi edző lásson el instrukciókkal, megkezdhetjük az edzéseket, melyek jellemzően 20-30 percet vesznek igénybe. A fő "játékmód" egy 30 napos edzésprogram, melybe pihenőnapokat is iktattak. Minden egyes napra meghatározott feladatok vannak, melyeket egymás után kell elvégeznünk, mindegyik előtt pedig kis video demonstrálja, mit is kell tennünk, hogyan kell fognunk a kontrollereket. Guggolások, hajolgatások, térdemelés, helyben futás, bicepsz és tricepsz erősítő gyakorlatok stb. – a választék elég széles. Mindezt egy-egy sportág gyakorlásával körítik, hogy színesebb legyen az egész, így tenisz, boksz és röplabda mozdulatokat is tennünk kell az edzések során. A napi feladatok végén pedig egy grafikont kapunk az elégetett kalóriákról.

A program bizonyos gyakorlatok esetében támogatja a Balance Board használatát is, így annak sem kell közben az ágy alatt porosodnia. Kétszemélyes edzési lehetőség is van, ilyenkor külön be kell szereznünk a második játékos kiegészítőit, és egymás mellett ugrálhatunk a szobában.

EA Sports Active (Wii)

Az EA Sports Active gyenge pontjának "hardver" tekintetében a Nunchukot tartó zseb tűnt, ebbe elég szorosan megy bele a kontroller, és mindig féltem, hogy a rajta lévő minijoystick megsérül-e. Ráadásul a gyakorlatok változásával szükség is van rá, hogy ki-be rakosgassuk azt.

Az Electronic Arts az EA Sports Active-val egyértelműen nem a játékosokat célozta meg. A program ugyanis azoknak szól, akik fejében már megfogalmazódott, hogy edzeni szeretnének, de a konditerembe járás távol áll tőlük, és inkább otthon gyakorolnának, nem mások szeme előtt. Számukra pedig változatos edzésprogramot kínál ez a szoftver. Persze mondhatnánk, hogy mindez megoldható lenne egy edzés-DVD-vel vagy akár önállóan végzett feladatokkal is. Az EA Sports Active azonban a Wii kontrollereit használva ellenőrzi is, hogy nem lustálkodjuk el az egészet, így motiválva használóját arra, hogy ne a fotelban ülve hadonásszon csak a kontrollerrel, hanem tényleg helyben fusson vagy tornásszon. ■

hozzászólások (1)

brandarchi
brandarchi 2009.08.03. 19:22
Ez nem semmi...
ajánlott olvasnivaló