Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Iomega eGo hordozható winchesterek

Bemutatjuk az Iomega mobil merevlemezeit.

2010.01.22. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Tíz évvel ezelőtt a mobil winchester fogalma még azt jelentette, hogy speciális műanyag keretbe szerelt winchestert hordoztunk magunkkal, amit mások gépében is használhattunk, ha nekik is volt beszerelve ilyen megoldás. Talán az USB – és abból is leginkább a 2.0-ás verzió – megjelenése és széleskörű elterjedése volt az a momentum, ami utat nyitott a változásnak, és ma már nincs szükség semmi külön kiegészítő hardverre egy nagy tárolókapacitású mobil eszköz esetén. Ennek köszönhetően ma már a külső merevlemezt egy kábelen keresztül közvetlenül ráköthetjük számítógépünkre, és a legtöbb esetben mindenféle külön telepítés nélkül azonnal használhatjuk is. Az eredetileg notebookokba szánt, 2,5 és 1,8 hüvelykes merevlemezek alkalmazásával pedig a külső meghajtók mérete is lecsökkent, hogy minél egyszerűbb legyen hordozásuk. Mára szinte az összes adattárolással foglalkozó cégnek megtalálható a saját külső winchestere a piacon, különböző egyedi vagy kevésbé egyedi funkciókkal próbálva magukra hívni a figyelmet a versenyben.

Iomega eGo hordozható winchesterek

Az Iomega eGo alapmodellje háromféle színben – piros, kék és ezüst –, kétféle kapacitással – 320 és 500 GB – került a boltokba. Kialakítása ütésálló, ami a gyártó adatai alapján azt jelenti, hogy az alkalmazott Drop Guard technológiának köszönhetően 1,3 méterről leejtve se lesz semmi baja a tokban lévő merevlemeznek. Akinek ez nem lenne elég, választhatja a "feketeöves", BlackBelt fantázianevű, 500 GB-os verziót, melyet akár 2 méterről is lepottyanthatunk. Ezt egy plusz külső gumis keresztpánt és a Drop Guard Xtreme megoldás is védi. Létezik belőle Maces verzió is, FireWire 800 és 400, valamint USB 2.0 csatlakozókkal felszerelve, HFS+ filerendszerre formatálva.

A többi gyártóhoz hasonlóan az Iomega is biztosít backup szoftvert a hordozható winchesteréhez, a Retrospect Express és Retrospect Express HD programokat. Telepítés után minimális konfigurációs beállításra van szükség, és utána választott időzítéssel menti el a megadott könyvtárak tartalmát egy másik meghajtóra a program. Ezen felül jár még hat hónapra szóló licenc a McAfee védelmi szoftveréhez, valamint 2 gigabyte tárhely a Mozy.com online szolgáltatásán.

Iomega eGo hordozható winchesterek
Iomega eGo Blackbelt

Az Iomega eGo winchestere tesztjeink során a többi ilyen termékhez hasonló sebességet mutatott, azaz egy USB 2.0-ás eszköztől elvárt gyorsasággal tudtuk írni és olvasni. Designját tekintve egy kellemes, ívelt formájú külső meghajtóhoz volt szerencsénk. Ütésállóságával nem kísérleteztünk, de amúgy is az a legbiztosabb, ha vigyázunk merevlemezünkre és nem potyogtatjuk. Az Iomega eGo 3 év garanciával kapható, a 320 gigás bruttó 23 ezer forint körül, az 500 GB-os változat pedig 30000 Ft körüli áron. (Az 500 GB-os Blackbelt változat mintegy 32000 forintba kerül.) ■

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.