Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Iomega eGo hordozható winchesterek

Bemutatjuk az Iomega mobil merevlemezeit.

2010.01.22. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Tíz évvel ezelőtt a mobil winchester fogalma még azt jelentette, hogy speciális műanyag keretbe szerelt winchestert hordoztunk magunkkal, amit mások gépében is használhattunk, ha nekik is volt beszerelve ilyen megoldás. Talán az USB – és abból is leginkább a 2.0-ás verzió – megjelenése és széleskörű elterjedése volt az a momentum, ami utat nyitott a változásnak, és ma már nincs szükség semmi külön kiegészítő hardverre egy nagy tárolókapacitású mobil eszköz esetén. Ennek köszönhetően ma már a külső merevlemezt egy kábelen keresztül közvetlenül ráköthetjük számítógépünkre, és a legtöbb esetben mindenféle külön telepítés nélkül azonnal használhatjuk is. Az eredetileg notebookokba szánt, 2,5 és 1,8 hüvelykes merevlemezek alkalmazásával pedig a külső meghajtók mérete is lecsökkent, hogy minél egyszerűbb legyen hordozásuk. Mára szinte az összes adattárolással foglalkozó cégnek megtalálható a saját külső winchestere a piacon, különböző egyedi vagy kevésbé egyedi funkciókkal próbálva magukra hívni a figyelmet a versenyben.

Iomega eGo hordozható winchesterek

Az Iomega eGo alapmodellje háromféle színben – piros, kék és ezüst –, kétféle kapacitással – 320 és 500 GB – került a boltokba. Kialakítása ütésálló, ami a gyártó adatai alapján azt jelenti, hogy az alkalmazott Drop Guard technológiának köszönhetően 1,3 méterről leejtve se lesz semmi baja a tokban lévő merevlemeznek. Akinek ez nem lenne elég, választhatja a "feketeöves", BlackBelt fantázianevű, 500 GB-os verziót, melyet akár 2 méterről is lepottyanthatunk. Ezt egy plusz külső gumis keresztpánt és a Drop Guard Xtreme megoldás is védi. Létezik belőle Maces verzió is, FireWire 800 és 400, valamint USB 2.0 csatlakozókkal felszerelve, HFS+ filerendszerre formatálva.

A többi gyártóhoz hasonlóan az Iomega is biztosít backup szoftvert a hordozható winchesteréhez, a Retrospect Express és Retrospect Express HD programokat. Telepítés után minimális konfigurációs beállításra van szükség, és utána választott időzítéssel menti el a megadott könyvtárak tartalmát egy másik meghajtóra a program. Ezen felül jár még hat hónapra szóló licenc a McAfee védelmi szoftveréhez, valamint 2 gigabyte tárhely a Mozy.com online szolgáltatásán.

Iomega eGo hordozható winchesterek
Iomega eGo Blackbelt

Az Iomega eGo winchestere tesztjeink során a többi ilyen termékhez hasonló sebességet mutatott, azaz egy USB 2.0-ás eszköztől elvárt gyorsasággal tudtuk írni és olvasni. Designját tekintve egy kellemes, ívelt formájú külső meghajtóhoz volt szerencsénk. Ütésállóságával nem kísérleteztünk, de amúgy is az a legbiztosabb, ha vigyázunk merevlemezünkre és nem potyogtatjuk. Az Iomega eGo 3 év garanciával kapható, a 320 gigás bruttó 23 ezer forint körül, az 500 GB-os változat pedig 30000 Ft körüli áron. (Az 500 GB-os Blackbelt változat mintegy 32000 forintba kerül.) ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló